REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα 24 Φεβρουαρίου 2023

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν

Φωτ.: Reuters

Ολο και στενότερη καθίσταται η συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αυξήσουν τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που εκπαιδεύουν ταϊβανέζικες δυνάμεις στο νησί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται η Wall Street Journal και το CNN.

Δεν είναι σαφές πόσα επιπλέον στρατεύματα των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις εκτεταμένες προσπάθειες εκπαίδευσης.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν είπε σε μια επισκεπτόμενη δικομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου ότι οι δύο δυνάμεις θα συνεργαστούν «ακόμα πιο στενά» και θα σχεδιάσουν «να ενισχύσουν τις στρατιωτικές ανταλλαγές».

Ακόμη και μια μέτρια αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στην Ταϊβάν θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση με την Κίνα, η οποία παρακολουθεί τους τελευταίους μήνες καθώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τη στάση τους γύρω από το νησί, ενισχύοντας τις δυνάμεις στην κοντινή Οκινάουα και Γκουάμ. Σε απάντηση, η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σε συνέντευξη στο CNN το 2021, ο πρόεδρος της Ταϊβάν αναγνώρισε ότι υπήρχε στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ στο νησί εκείνη την εποχή, αλλά είπε ότι «δεν ήταν τόσο πολλοί όσο πίστευαν οι άνθρωποι», προσθέτοντας ότι η Ταϊπέι έχει «ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας με οι ΗΠΑ με στόχο την αύξηση της αμυντικής μας ικανότητας».

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, οι ΗΠΑ είχαν από 20 έως 40 στρατιώτες με βάση την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι είναι πεζοναύτες, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την πρεσβεία και τη διπλωματική ασφάλεια στην de facto πρεσβεία των ΗΠΑ, το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημη πρεσβεία στην Ταϊβάν αφού δεν αναγνωρίζουν το νησί ως ανεξάρτητο κράτος.

Το περασμένο καλοκαίρι, ταϊβανέζικα στρατεύματα συμμετείχαν στην άσκηση Northern Strike υπό την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς του Μίσιγκαν. Η ετήσια άσκηση δύο εβδομάδων διεξήχθη τον Αύγουστο στο Camp Grayling, λίγες μέρες αφότου η τότε Πρόεδρος της αμερικανικής βουλής Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε τη δημοκρατικά διοικούμενη περιοχή, προκαλώντας μια οργισμένη αντίδραση από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατιωτικής επίδειξης δύναμης γύρω από το νησί.

Το πόσα στρατεύματα της Ταϊβάν συμμετείχαν στην πολυεθνική άσκηση δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά η Ταϊβάν θα μπορούσε να συμμετάσχει και πάλι αυτό το καλοκαίρι. Η άσκηση, η οποία έχει επίσης μικρότερη χειμερινή φάση, έχει περίπου 7.000 συμμετέχοντες ετησίως.

Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια επέκτασης της εκπαίδευσης των δυνάμεων της Ταϊβάν.

«Δεν έχουμε κανένα σχόλιο για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, εμπλοκές ή εκπαίδευση, αλλά θα τονίσω ότι η υποστήριξή μας και η αμυντική μας σχέση με την Ταϊβάν παραμένει ευθυγραμμισμένη ενάντια στην τρέχουσα απειλή που συνιστά η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», δήλωσε ο ταξίαρχος Ράιντερ.

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube