Οι ΗΠΑ μπλέκονται σε ”εξοπλιστικό Αφγανιστάν” στην Ουκρανία
Τι έχει να κερδίσει η Κίνα από τον πόλεμο στην Ουκρανία – Γιατί το Δόγμα των ΗΠΑ ετεροπροσδιορίζεται
Γράφει ο Άγγελος Χωριανόπουλος
Ακολουθεί μια άλλη άποψη σχετικά με το γιατί η Κίνα επιθυμεί να συνεχιστεί ο πόλεμος με εντονότερη (και όχι μεγαλύτερη) εμπλοκή της Δύσης, η οποία άποψη ακούγεται από ακαδημαϊκούς της Ταϊβαν και του RAND. Οι Ηνωμένες πολιτείες στον πόλεμο αυτόν απέδειξαν πως δεν μπορούν να συντηρήσουν ενεργειακά και εξοπλιστικά το ίδιο τους το Δόγμα. Αυτό της Διπλής Ανάσχεσης. Ήδη παραδίδουν ρουκέτες, βλήματα και βαρέλια πετρελαίου από τα ”Στρατηγικά τους Αποθέματα” τα οποία σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και άλλης χώρας ”δεν πάει όπως σχεδιάστηκε”.
Οι παραδόσεις πυρομαχικών στην Ταϊβαν από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουν καθυστερήσει σε τεράστιο βαθμό και στερούνται ποσότητας. Το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ δεν μπορεί να στηρίξει ταυτόχρονα δύο μέτωπα που υφίστανται μακροχρόνια κρίση για αυτό και σε μελέτη προ 3 εβδομάδων στο RAND ζητάνε διπλωματική άμεση λύση του πολέμου. Στην taipeinews ορίονται σχετικά με μείωση του αποτυπώματος των ΗΠΑ στην Ταιβάν λόγω του πολέμου τουλάχιστον από τον Αύγουστο.
Γιαυτό και στο εσωτερικό του Πενταγώνου έχουν σχηματιστεί δύο φωνές. Μία που λέει για παράδοση πιο εξελιγμένων όπλων σε αριθμούς που χρειάζονται για ανακατάληψη των εδαφών που χάθηκαν από την Ουκρανία με ότι ρίσκο συνεπάγεται (γιαυτό ξεκίνησε και η συζήτηση για παράδοση f-16). Η άλλη άποψη μιλάει για άμεση επίλυση μέσω διπλωματίας την οποία άποψη στηρίζουν όσοι προανέφερα. Οι ευρωπαικές χώρες δεν έχουν την ικανότητα να στηρίξουν εξοπλιστικά και ενεργειακά τον πόλεμο αυτό.
Κατ’εμε η πολιτική Μπάιντεν περί παράδοση οπλισμού και intelligence σε Ουκρανούς ”τόσο όσο να φθείρεται μακροχρόνια η Ρωσία” θα εμπλέξει τις ΗΠΑ σε ”εξοπλιστικό Αφγανιστάν” (έκφραση Ταιβανου Ακαδημαικού) και θα στερρήσει πόρους από τα κράτη του Ειρηνικού έναντι της Κινας. Η οποία Κίνα επιθυμεί με την σειρά της να βοηθήσει την Ρωσία ”τόσο όσο” να μην επιτευχθεί το σενάριο περί ανακατάληψης εδαφών που προανέφερα παραπάνω.
Όλα αυτά με βάση τις λιγοστές πληροφορίες που βγαίνουν στην δημοσιότητα. Ποιο είναι το σημαντικότερο κατ’εμέ; Πως οι ΗΠΑ από άποψη ενεργειακής διαχείρησης και εξοπλιστικών αποθεμάτων δεν έχουν τους αριθμούς να στηρίξουν επαρκώς το ίδιο τους το Δόγμα. Συνεχίζω να πιστεύω πως η Πολιτική του Πομπέο είναι μακράν η σοβαρότερη που υπάρχει έναντι της Κίνας.