Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε πολλούς φίλους από τότε που ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γι’ αυτό και ο επικεφαλής της Κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι έγινε δεκτός με μεγάλη ικανοποίηση στη Μόσχα.

Πόσο μάλλον που άνοιξε το δρόμο και για την άφιξη και του κινέζου  προέδρου Σι Τζιπινγκ στη ρωσική πρωτεύουσα.Ο κινέζος ηγέτης αναμένεται να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα «ειρηνευτικό σχέδιο» για την Ουκρανία, στο οποίο η Μόσχα φαίνεται να επενδύει αρκετές ελπίδες.

Σε κάθε περίπτωση , έναν χρόνο μετά την εισβολή, η Ρωσία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Εκεί που προηγουμένως υπήρχε σκεπτικισμός για το Πεκίνο και ανταγωνισμός εξουσίας-πολιτικής, η Μόσχα αναγκάζεται πλέον να υποτάσσεται όλο και περισσότερο.

Η Κίνα παρουσιάζεται ως ο μοναδικός πιθανός μεσολαβητής για το Κρεμλίνο. Η Κίνα δεν έχει άλλωστε καταδικάσει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αν και ο σεβασμός της κυριαρχίας μιας χώρας αποτελεί και για το Πεκίνο ακρογωνιαίο λίθο της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής

Ο Πούτιν δεν έχει  επίσης άλλη επιλογή, ενώ από την σκοπιά του Πεκίνου, η γεωπολιτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων φαίνεται να είναι πολύ πιο σημαντική από την κυριαρχία της Ουκρανίας. Γι’ αυτό η Δύση δεν περιμένει ότι η «ειρηνευτική πρωτοβουλία» της Κίνας θα είναι λύση στη σύγκρουση, αλλά κάνει λόγο για μία «παγίδα». Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν το Πεκίνο να μην στηρίξει με όπλα τη Μόσχα, αν και η Λαϊκή Δημοκρατία το διαψεύδει. Αντίθετα, όπως και η Ρωσία, το Πεκίνο επιρρίπτει την ευθύνη για τη σύγκρουση , στις Ηνωμένες Πολιτείες και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Η ανησυχία των αγορών

Σε αυτήν την πολύ περίπλοκη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο, το σενάριο του πολέμου  και της κλιμάκωσης της έντασης ανησυχεί τις αγορές. Η Κίνα ως πρωταγωνιστής στην παγκόσμια οικονομία, θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά  τις αγορές.

Καθώς κλείνει η εβδομάδα, τα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται  μεταξύ των φόβων για νέες γεωπολιτικές εντάσεις και της επιβεβαίωσης για μια πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική από την Fed και την ΕΚΤ. Η αβεβαιότηταςκυριαρχεί καθώς η Ασία πρωταγωνιστεί ολοένα και περισσότερο στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό, όχι μόνο στο οικονομικό.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι περιμένει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί τη Ρωσία καθώς ενισχύει τους δεσμούς με το Πεκίνο μέσω συνομιλιών με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας.

Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας «είναι πολύ σημαντική για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης », είπε ο Πούτιν στον Κινέζο κρατικό σύμβουλο Oυάνγκ Γι στη Μόσχα την Τετάρτη. Οι δύο χώρες σημειώνουν επίσης «νέα ορόσημα» στο εμπόριο , τα οποία θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τον στόχο τους για το 2024, είπε ο Πούτιν.

«Η τρέχουσα διεθνής κατάσταση είναι πράγματι κρίσιμη και περίπλοκη, αλλά η σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι τόσο σταθερή όσο ένα βουνό και μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία των διεθνών κινδύνων», απάντησε ο Wang, προσθέτοντας ότι οι στρατηγικοί δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου δεν θα υπόκεινται σε πιέσεις τρίτων.

Στρατηγική σχέση

Πόσο στενή είναι η σχέση Μόσχας και Πεκίνου ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου; Αν και Κίνα και Ρωσία δεν συνδέονται με επίσημη συμμαχία, έχουν αποκαταστήσει μια στρατηγική εταιρική σχέση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ έχουν προφανώς ξεπεράσει τη μακροχρόνια δυσπιστία μεταξύ των χωρών τους, έχουν συναντηθεί περισσότερες από 40 φορές τα τελευταία 10 χρόνια και ορκίστηκαν σε μια «απεριόριστη φιλία» λίγο πριν από τη ρωσική επίθεση.

«Έχουν μια πολύ παρόμοια άποψη για τον κόσμο», λέει ο Τζότζεφ Τορίγκιαν , καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Είναι πολύ δύσπιστοι  απέναντι στη Δύση, απορρίπτουν τη δημοκρατία, την υποτιθέμενη προσπάθεια των ΗΠΑ για ηγεμονία. Και θέλουν να αποδοθεί στην Κίνα και τη Ρωσία ο σεβασμός που νιώθουν ότι τους στερήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες», λέει ο Αμερικανός καθηγητής.

Ναυτεμπορική