Ο Γέλτσιν προειδοποίησε τον Μπους το 1992 για ένα πιθανό δημοψήφισμα στην Κριμαία
Ο πρώτος Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, ( ήταν στην εξουσία από το 1991-1999) το 1992, σε μια εκτεταμένη συνάντηση με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους (1989-1993) στο Καμπ Ντέιβιντ, όρισε την Ουκρανία ως «τον κύριο αποσταθεροποιητικό παράγοντα».
Αυτό προκύπτει από μια αποχαρακτηρισμένη απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από τον αμερικανικό δημόσιο ερευνητικό οργανισμό National Security Archive στο Πανεπιστήμιο George Washington, αναφέρει το TASS.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Γέλτσιν σημείωσε ότι είχε «καλές προσωπικές σχέσεις» με τον Λεονίντ Κράβτσουκ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ουκρανίας από το 1991 έως το 1994.
Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος ηγέτης επεσήμανε την παρουσία εθνικιστών βουλευτών στο Βερχόβνα Ράντα.
«Υπάρχει μια ομάδα στο Βερχόβνα Ράντα (Κοινοβούλιο). Αυτοί είναι ακραίοι εθνικιστές, ονομάζονται Λαϊκό Κίνημα Ουκρανία (Народний рух України).
Έχουν επιρροή, αλλά δεν έχουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το Рух ασκεί σοβαρή πίεση στον (Κραβτσούκ), Εκτιμώ τη θέση του Κράβτσουκ είπε ο Γέλτσιν, σύμφωνα με το έγγραφο.
(Τα λόγια του πρώην προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη μεταγραφή έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά).
«Υπάρχουν 11 εκατομμύρια Ρώσοι στην Ουκρανία. Ζουν στο ανατολικό τμήμα [της Ουκρανίας], στα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία, οι Ρώσοι είναι επίσης η πλειοψηφία στην Κριμαία. Θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία. Έτσι σε σχέση με αυτό το γεγονός , δεν νομίζω ότι η Ουκρανία θα κάνει δραστικές κινήσεις. Ανεπίσημα: ο κύριος αποσταθεροποιητικός μας παράγοντας είναι η Ουκρανία», συνέχισε ο Γέλτσιν.
Το Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας έδωσε στη δημοσιότητα πολλά άλλα έγγραφα από αυτή την εποχή.
Ανάμεσά τους είναι ένα αντίγραφο μιας άλλης συνάντησης των προέδρων, μια επιστολή του Γέλτσιν προς τον Μπους με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 1992 και μια απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας του Μπους με τον Γιέγκορ Γκαϊντάρ τον Απρίλιο του 1992.
Τότε, ο Γκαϊντάρ εξέφρασε συγκεκριμένα την άποψη ότι θα χρειαζόταν «πολύ καιρό» για την επίλυση όλων των προβλημάτων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, αλλά δεν θα υπάρξει».
Εξετάζοντας όλα τα έγγραφα, το Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας σημειώνει ότι, γενικά, το θέμα των σχέσεων με την Ουκρανία θίχτηκε σχεδόν σε όλες τις συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της ηγεσίας των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
«Ο Γέλτσιν επιδιώκει να επιλύσει τις διαφορές ειρηνικά και περιγράφει τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο Λεονίντ Κράβτσουκ ως πολύ καλές. Ο Ρώσος πρόεδρος κατανοεί <…> την πίεση που δέχεται ο Κράβτσουκ από εθνικιστικές ομάδες στο κοινοβούλιο», ανέφερε δελτίο τύπου στον ιστότοπο της οργάνωσης.
Επιπλέον, σε μια από τις συναντήσεις του με τον Μπους, ο Γέλτσιν επεσήμανε την έλλειψη αυτοκρατορικών φιλοδοξιών της Μόσχας στο πλαίσιο των σχέσεων με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
epicenter.bg, focus-news.net,
—