Weather Icon

Νέα κυβέρνηση στην Κύπρο – Όλοι οι άνθρωποι του νέου Προέδρου

Νέα κυβέρνηση στην Κύπρο – Όλοι οι άνθρωποι του νέου Προέδρου

Οι 25 εκλεκτοί της νέας κυβέρνησης

Ο κύβος ερρίφθη. Η πρώτη πολιτική πράξη του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας είναι γεγονός, όπως είχε δεσμευτεί και προεκλογικά, για το διορισμό του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι 25 εκλεκτοί της νέας κυβέρνησης, αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα την 1η Μαρτίου 2023, μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως φαίνεται από τα βιογραφικά των νέων υπουργών, οι επιλογές Χριστοδουλίδη αφορούν διάφορες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Κύπρου, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ περιλαμβάνονται στη λίστα, νομικοί, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι και επιχειρηματίες. 

Υπουργός Εξωτερικών: Κωνσταντίνος Κόμπος

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος γεννήθηκε το 1976 στη Λεμεσό. Σπούδασε Νομικά και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στο Δίκαιο της ΕΕ (LLM University of Cambridge) και διδακτορικού στο Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δίκαιο (PhD University of Hull). Εξελέγη στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2006 και είναι ιδρυτικό μέλος του. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής και μέλος της Συγκλήτου. Είναι συγγραφέας έξι βιβλίων και δεκάδων άρθρων και κεφαλαίων σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έργα του μεταφράστηκαν και δημοσιεύτηκαν σε έξι γλώσσες και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε δεκάδες διεθνή συνέδρια. 

Υπουργός Οικονομικών: Μάκης Κεραυνός

Ο Μάκης Κεραυνός γεννήθηκε στη Λάρνακα, και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά της Ανάπτυξης, στις Βιομηχανικές Σχέσεις και έτυχε μετεκπαίδευσης σε θέματα νέας τεχνολογίας και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Εργάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες εταιρείες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Από το 1983 μέχρι το 2003, εργάστηκε στην Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Τον Μάρτιο του 2003, διορίστηκε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Μάιο του 2004 διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών, όπου υπηρέτησε μέχρι το τέλος του 2005. Τον Σεπτέμβριο του 2005, ανέλαβε τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας, όπου υπηρέτησε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014.

Υπουργός Εσωτερικών: Κωνσταντίνος Ιωάννου

Γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1969 και είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Manchester School of Management UMIST στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες με τιμητική υποτροφία από το Fulbright στο Πανεπιστήμιο του Cornell όπου απέκτησε μεταπτυχιακό Δίπλωμα (MBA) στη Διοίκηση Ξενοδοχείων. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Από το 1997 είναι ιδρυτής, σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της IMH, ενός οργανισμού μεταφοράς γνώσης και πληροφόρησης στα στελέχη της κυπριακής αγοράς. Διετέλεσε Υπουργός Υγείας από 1η Μαρτίου 2018 μέχρι 1/7/2021 κατόπιν διορισμού του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Υπουργός Άμυνας: Μιχάλης Γιωργάλλας 

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας γεννήθηκε στον Μαραθόβουνο Αμμοχώστου στις 20 Οκτωβρίου 1968. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στους λοκατζήδες στην 31η Μοίρα Καταδρομών. Είναι πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος Πτυχίου (BSc) και Μάστερ (MSc) στη Χημική Μηχανική. Ειδικεύτηκε στα Συστήματα Διεθνών Προτύπων ISO και στην Πράσινη Ενέργεια από το ελληνικό Center for Renewable Energy Sources. Διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος και του Κινήματος Αλληλεγγύη.

Υπουργός Παιδείας: Αθηνά Μιχαηλίδου

Η Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου επιπέδου Μάστερ στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, καθώς και διδακτορικού τίτλου στις Επιστήμες της Αγωγής από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διετέλεσε εκπαιδευτικός, Καθηγήτρια Παιδαγωγικών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, Προϊσταμένη του Τομέα Έρευνας και Αξιολόγησης, Προϊσταμένη του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης και Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. 

Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων: Αλέξης Βαφειάδης

Αρχιτέκτονας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνιας (USC). Ασκεί το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα από το 1988 και είναι μέτοχος και εκ των Διευθυντών της οικογενειακής εταιρείας παροχής υπηρεσιών, Βαφεάδης και Σία ΕΠΕ. Είναι εγγεγραμμένος στο ΕΤΕΚ. Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια Λιμιτεδ και της Μικτής Επιτροπής Δομικών Συμβολαίων Κύπρου (ΜΕΔΣΚ Λτδ). Κατά την προηγούμενη θητεία του ως Πρόεδρος της ΜΕΔΣΚ συνέβαλε στην αναθεώρηση των υφιστάμενων Δομικών Συμβολαίων και στον εμπλουτισμό των με νέα κείμενα που εξυπηρετούν καινούργιες απαιτήσεις της οικοδομικής βιομηχανίας.

Yπουργός Ενέργειας: Γιώργος Παπαναστασίου

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 10 Σεπτεμβρίου 1961. Είναι Μηχανολόγος Μηχανικός στο επάγγελμα, με πρώτο πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού από το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Κύπρου, BSc Μηχανολόγου Μηχανικού από το City University του Λονδίνου και MSc in Refrigeration & Air Conditioning από το Kings College του Λονδίνου. Εργάστηκε για 26 χρόνια στην BP από διάφορες υψηλόβαθμες διευθυντικές θέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο.

Υπουργός Γεωργίας: Πέτρος Ξενοφώνος

Γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, 1962. Απέκτησε σημαντική εμπειρία στην ηγεσία ομάδων στην κατεύθυνση της συνεργασίας, της καινοτομίας και της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού καθώς επίσης στην εξυπηρέτηση των πελατών και του κοινού γενικότερα. Διευθυντής Κυβερνητικού Τυπογραφείου και Υπεύθυνος Υπηρεσιών Κρατικών Αγορών και Προμηθειών (15/10/2021 έως σήμερα) Υπουργείο Οικονομικών. Αν. Διευθυντής Κυβερνητικού Τυπογραφείου και Υπεύθυνος Υπηρεσιών Κρατικών Αγορών και Προμηθειών (11/5/2020 έως 14/11/2021) Υπουργείο Οικονομικών. 

Υπουργός Εργασίας: Γιάννης Παναγιώτου

Γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1981. Αποφοίτησε από το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Σπούδασε στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι πτυχιούχος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, συνέχισε τις σπουδές του στο King’s College London του Πανεπιστημίου του Λονδίνου από όπου απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους στην Εκπαιδευτική Πολιτική (MA) και στην Εκπαιδευτική Έρευνα (MSc), ενώ εξειδικεύθηκε στον τομέα της επαγγελματικής μάθησης και ανάπτυξης (Diploma on Learning & Development) στο Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD).

Υπουργός Δικαιοσύνης: Άννα Κουκκίδου Προκοπίου 

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1974 και κατάγεται από την κατεχόμενη Ζώδια. Είναι νυμφευμένη και μητέρα μιας κόρης. Σπούδασε με υποτροφία στο University College London (UCL) και είναι κάτοχος πτυχίων Οικονομικών και Ιστορίας με άριστα, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο London School of Economics and Political Science.

Υπουργός Υγείας: Πόπη Κανάρη

Η Πόπη Κανάρη είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε για 37 χρόνια στο Γενικό Χημείο του Κράτους, από τα οποία τα τελευταία οκτώ στη θέση της Διευθύντριας. Κατά τη θητεία της ως Διευθύντρια ίδρυσε το πρώτο διαπιστευμένο εργαστήριο στην Εθνική Φρουρά για έλεγχο πυρίτιδας σε πυρομαχικά.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

Γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1984 στην Πάφο. Αποφίτησε από το Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου και ακολούθως εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία. Είναι κάτοχος πτυχίου Αρχιτέκτονα Μηχανικού από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Μεταπτυχιακού τίτλου στην Αρχιτεκτονική από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ (UPenn). Με το πέρας των σπουδών του επέστρεψε Κύπρο όπου και εργάστηκε ως Αρχιτέκτονας Μηχανικός σε Αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα τη Λεμεσό.

Υφυπουργός παρά τω Προέδρω: Ειρήνη Πική

Γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1973. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχικά στα Οικονομικά (BSc Regional Science – Economics and Human Geography) στο Πανεπιστήμιο του Reading (UK), και στη συνέχεια στα Οικονομικά του Περιβάλλοντος στο University College London (UCL) όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο MSc Environmental and Natural Resources Economics.

Υφυπουργός Ναυτιλίας: Μαρίνα Γλυκύ – Χατζημανώλη

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1973. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Leicester του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου έλαβε τον τίτλο του Bachelor of Laws (LLB Hons). Στη συνέχεια απέκτησε τον τίτλο Barrister at Law από το Inns of Court School of Law του Λονδίνου, ως μέλος του Lincolns Inn στην Αγγλία. Είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού.

Υφυπουργός Τουρισμού: Κώστας Κουμής

Γεννήθηκε στο Παραλίμνι το 1977. Αποφοίτησε από το Λύκειο Παραλιμνίου το 1995 και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Επικοινωνία.

Yφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας: Φίλιππος Χατζηζαχαρίου

Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1975. Είναι απόφοιτος του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας. Απέκτησε πτυχίο Λογιστικής στο Birmingham, είναι κάτοχος πτυχίων ΑΑΤ, FCCA, MA Taxation στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Institute of Advanced Legal Studies του Λονδίνου καθώς και πιστοποιητικού Effective Leadership από το University of Oxford.

Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας: Μαριλένα Ευαγγέλου

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 9 Ιουλίου 1975. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και εργάστηκε για 25 χρόνια ως δημοσιογράφος σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ ως ρεπόρτερ. 

Υφυπουργός Πολιτισμού: Μιχάλης Χατζηγιάννης

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 5 Νοεμβρίου 1978, από γονείς με καταγωγή από την Κερύνεια. Σπούδασε Μουσική στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου από όπου απέκτησε διπλώματα κλασσικής κιθάρας και πιάνου και στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής Λονδίνου στα ανώτατα θεωρητικά μαθήματα.

Διευθυντής του Γραφείου του ΠτΔ:  Χαράλαμπος Χαραλάμπους

Αν. Κυβερνητική Εκπρόσωπος: Δόξα Κωμοδρόμου

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Μαρία Παναγιώτου 

Επίτροπος Ισότητας των Φύλων: Τζόζη Χριστοδούλου 

Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας: Μαριλένα Ραουνά

Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου: Πηνελόπη Παπαβασιλείου

Διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας: Βίκτωρας Παπαδόπουλος

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube