Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 23 Φεβρουαρίου 2023

Μολδαβία: Απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εισβάλει στην Υπερδνειστερία

Μολδαβία: Απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εισβάλει στην Υπερδνειστερία

Το Κισινάου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στο Telegram

Η Μολδαβία απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εισβάλει στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, έπειτα από μια επιχείρηση προβοκάτσιας, και ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι η Ουκρανία, που συνορεύει με τη Μολδαβία, σχεδιάζει να σκηνοθετήσει μια επίθεση, την οποία θα αποδώσει στις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Υπερδνειστερία, ως πρόφαση για να εισβάλει. Η Ρωσία διατηρεί στρατεύματα στην αποσχισθείσα περιοχή.

Ξεχωριστά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν δήλωσε στο TASS ότι η Δύση έχει ζητήσει από την κυβέρνηση της Μολδαβίας να διακόψει κάθε επαφή με τις υποστηριζόμενες από τη Μόσχα αρχές της Υπερδνειστερίας.

Το Κισινάου εξέδωσε ανακοίνωση στο Telegram στην οποία αναφέρει ότι οι μολδαβικές αρχές «δεν επιβεβαιώνουν» τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Ζητάμε να επικρατήσει ηρεμία και από το κοινό να λαμβάνει πληροφορίες από επίσημες και αξιόπιστες πηγές της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», πρόσθετε η ανακοίνωση. «Οι θεσμοί μας συνεργάζονται με ξένους εταίρους και το κοινό θα ενημερώνεται αμέσως αν υπάρξουν απειλές εναντίον της χώρας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία, που συνορεύει και με τη Ρουμανία, είναι προετοιμασμένη για «κάθε είδους απειλές» από τη Ρωσία.

«Οι θεσμοί μας έχουν σχεδιάσει απαντήσεις για κάθε είδους απειλές», εξήγησε. «Φυσικά έχουμε περιορισμένα μέσα, αλλά παράλληλα δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό».

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, η οποία επιθυμεί η χώρα της να ενταχθεί στην ΕΕ, κατηγόρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τη Μόσχα ότι σχεδιάζει πραξικόπημα για να ανατρέψει την ηγεσία της χώρας. Η Ρωσία το έχει διαψεύσει.

Η Υπερδνειστερία, ρωσόφωνη περιοχή, αποσχίσθηκε από την τότε σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας το 1990. Το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι φιλορώσοι αυτονομιστές πολέμησαν εναντίον της Μολδαβίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube