Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι του μετέφερε μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ωστόσο, κατ’ αυτόν, το μήνυμα δεν περιλάμβανε καμιά ουσιαστική πρόταση, μόνο απαιτήσεις για την απόσυρση του ρωσικού στρατού από το ουκρανικό έδαφος και τη διακοπή των εχθροπραξιών.

Αναλυτικότερα, όταν ρωτήθηκε, κατά την συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, εάν ο Σούκρι του παρέδωσε μήνυμα από τις ΗΠΑ στη Ρωσία, ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε σημειώνοντας ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να ακούσει κάθε σοβαρή πρόταση που στοχεύει στην επίλυση της τρέχουσας κατάστασης στο συνολικό της πλαίσιο».

«Είχαμε ένα ακόμη μήνυμα που μας έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει, ότι η Ρωσία πρέπει να παραιτηθεί και τότε όλα θα πάνε καλά», συνέχισε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή «ο Μπλίνκεν παρέλειψε κάτι».

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, «το άλλο μέρος του μηνύματος, που δείχνει το αληθινό ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. [Γενς] Στόλτενμπεργκ, από τη Δημοκρατία της Κορέας όπου βρισκόταν χθες, όπου ο Στόλτενμπεργκ είπε, «ότι η Ρωσία πρέπει να χάσει, πρέπει να νικηθεί και ότι η Δύση δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει την Ουκρανία να χάσει, γιατί σε αυτή την περίπτωση, υποστήριξε, η Δύση θα χάσει και θα χάσει ολόκληρος ο κόσμος».

«Όλα είναι αρκετά ξεκάθαρα εδώ. Δεν αφορά καθόλου την Ουκρανία», εκτίμησε ο Λαβρόφ. «Το καθεστώς του Κιέβου, που δεν έχει ανεξαρτησία, εκπληρώνει τη βούληση των κυρίαρχων- των Ηνωμένων Πολιτειών και της υπόλοιπης Δύσης», είπε κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι έχει υποτάξει την Ουκρανία και δεν επιτρέπει κανένα γεγονός στη διεθνή σκηνή που θα έθετε κατά κάποιο τρόπο υπό αμφισβήτηση την ηγεμονία των ΗΠΑ στον σύγχρονο κόσμο.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο από στρατιωτική σκοπιά στην Ουκρανία καθώς χώρες μέλη του NATO συνεχίζουν να εξοπλίζουν τον ουκρανικό στρατό. Διεμήνυσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα κάνουν το παν προκειμένου τα σχέδια της Δύσης όσον αφορά την Ουκρανία να μείνουν ανεφάρμοστα.

«Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην επιτρέψουμε η Ουκρανία να γίνει ακόμα μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά μας», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αναφερόμενος στις πρόσφατες ανακοινώσεις από δυτικές πρωτεύουσες περί παραδόσεων βαρέων αρμάτων μάχης.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022. Κατηγορούνται για τεράστιες καταστροφές σε τομείς όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών υποδομών κλειδιών, όπως τα δίκτυα παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού και ύδρευσης. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατηγορούνται επίσης για τους θανάτους 7.000 και πλέον αμάχων από τον ΟΗΕ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από TASS