Weather Icon

Μιχάλης Ιγνατίου στο Hellas Journal: Ένας νέος (στην ηλικία) αναλαμβάνει τα ηνία της Κύπρου: Η Πατρίδα είναι ενώπιον σοβαρών κινδύνων, η διαφθορά απειλεί το νησί

Μιχάλης Ιγνατίου στο Hellas Journal: Ένας νέος (στην ηλικία) αναλαμβάνει τα ηνία της Κύπρου: Η Πατρίδα είναι ενώπιον σοβαρών κινδύνων, η διαφθορά απειλεί το νησί

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Αθήνα

Από αύριο η Κύπρος θα έχει ένα νέο -και σε ηλικία- Πρόεδρο, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που κατάφερε το ακατόρθωτο: Να κερδίσει επάξια την Προεδρία έχοντας απέναντι του τα δύο μεγάλα, αλλά και αμαρτωλά, κόμματα του νησιού, τον δεξιό Δημοκρατικό Συναγερμικό και το τρόπος του λέγειν “κομμουνιστικό” ΑΚΕΛ.

Από αύριο θα μπει στα δύσκολα με τις γυναίκες και τους άνδρες που θα επιλέξει να αναλάβουν τα υπουργεία. Οι ξένοι περιμένουν να ακούσουν το όνομα του υπουργού Εξωτερικών, για να καταλάβουν και την πορεία που θα ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος. Μία πορεία, όπως δήλωσε, καθαρά φιλοδυτική, προστατεύοντας πάντα τα συμφέροντα της Πατρίδας.

Δυστυχώς, τα μέλη της κακόφημης ελίτ της Λευκωσίας,κατηγόρησαν στους ξένους τον κ. Χριστοδουλίδη, ότι τάχατες είναι …”φιλορώσος”, που ΔΕΝ είναι. Σαν υπουργός Εξωτερικών, και με εντολές του απερχόμενου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, είχε επαφές με όλους τους ομολόγους του, άρα και με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Για “φιλορωσισμό” κατηγορήθηκε και από αναξιόπιστα μέσα ενημέρωσης στη Λευκωσία και την Αθήνα. Τι κατάλαβαν; Πάλι εξελέγη Πρόεδρος.

  • Θα επαναλάβω πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ ήταν από τους πρώτους που του έδωσαν τηλεφωνικά τα συγχαρητήρια τους.
  • Ακολούθησαν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και η υφυπουργός Βικτόρια Νούλαντ. Του τηλεφώνησαν και άλλοι αξιωματούχοι από την Ουάσιγκτον.Μετά την ορκωμοσία του θα δεχθεί και τα θερμά συγχαρητήρια του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα κριθεί και για το θέμα αυτό επί του πεδίου. Και πιστεύω ότι θα κλείσει όλα τα στόματα. Η Ρωσία δεν είναι αυτοί που πολλοί νόμιζαν ότι ήταν. Είναι ακριβώς μία Τουρκία: Εισβολέας και κατακτητής.

Βεβαίως, θα δούμε και την πολιτική του νέου ηγέτη στο Κυπριακό. Θα συνεχίσει την υποστήριξη στη φιλοτουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) και στην πολιτική ισότητα; Ή θα αλλάξει θέση για να βοηθήσει να κρατήσει ο ΔΗΣΥ και το «εθνικόφρονο» κομμάτι του, το οποίο καλοκοιτάζει τους εθνικιστές του ΕΛΑΜ.

Θα αποτελέσει υποχώρηση για την Κύπρο η αύξηση του ποσοστού των εθνικιστών, που είχαν σχέσεις με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και κερδίζουν πόντους με την πολιτική τους εναντίον των μεταναστών.

Δεν γίνεται, το 2023, να ισχυρίζονται πως όλοι οι σκύλοι είναι μία γενιά. Διότι οι μετανάστες είναι άμοιροι άνθρωποι, και ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές σπρωγμένοι από τους Αττίλες. Σάμπως και ήθελαν να βρεθούν στην Κύπρο, απ’ όπου είναι δύσκολο να μεταβούν στον προορισμό τους, που είναι η Ευρώπη; Οπωσδήποτε όχι.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ξεκινά η προεδρική θητεία του Νίκου Χριστοδουλίδη και τελειώνει η πολιτική καριέρα του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος συνοδεύεται από τρομακτικές κατηγορίες που αφορούν τη διαφθορά και θα αναγκαστεί να εισέλθει στη διαδικασία διάψευσης τους, όχι με δηλώσεις, αλλά με στοιχεία. Μπορεί να «καθάρισε» το όνομα του για το θλιβερό Κραν Μοντανά -λόγω της δημοσιογραφικής έρευνας και μόνο- αλλά για τη διαφθορά θα είναι εντελώς μόνος. Και θα έχει βεβαίως απέναντι του και τον ηττημένο, αλλά και θυμωμένο Αβέρωφ, που θα τον πολεμήσει με ανεξέλεγκτο τρόπο.

Ο νέος Πρόεδρος θα αντιμετωπίσει μύρια προβλήματα σε όλους τους τομείς -με την οικονομία να πιέζεται, το μεταναστευτικό να καίει, και τη διαφθορά να σαρώνει τον κρατικό μηχανισμό. Το Κυπριακό παραμένει σε τέλμα και έτσι θα συνεχίσει ότι και να πράξει ο κ. Χριστοδουλίδης, Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία λύση που θα επανενώνει την Κύπρο, εκτός αν πάρει τα πάντα όλα.

  • Οπότε, αν θέλει ο νέος Πρόεδρος να γκρεμοτσακιστεί από την πρώτη μέρα, ας συνεχίσει από το Κραν Μοντανά. Θα είναι λάθος του να εισέλθει καν στη διαδικασία των συνομιλιών, αν δεχθεί το πλαίσιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Έχω μελετήσει τα απόρρητα έγγραφα του, έχω διαβάσει και τους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους της τελευταίας νύχτας.

Όσα ακούστηκαν από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι φρικτά και απογοητευτικά. Από ποιο σημείο του Κραν Μοντανά θα συνεχίσει ο νέος Πρόεδρος.

Μας ξένισε η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο, την Πέμπτη. Επειδή ακριβώς δεν γνωρίζει το Κυπριακό, άκουσε τους βλακώδεις ισχυρισμούς των Κυπρίων πολιτικών και τους αποκάλυψε. Με λίγα λόγια, η απόφαση όλων εκτός ίσως της ΕΔΕΚ, είναι να επιμείνουν στην αδιέξοδη πολιτική τους. Για 40 τόσα χρόνια απαιτούν από το λαό να δεχθεί τη φιλοτουρκική Διζωνική. Και για τα επόμενα σαράντα, θα μας θέτουν το πλαίσιο του κ. Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά.

Ας το επαναλάβουμε: Σωτηρία δεν υπάρχει για το αγαπημένο μας νησί. «Έτσι κκελλέ έτσι ξουράφι θέλει» («τέτοιο κεφάλι, τέτοιο ξυράφι χρειάζεται»), λένε οι σοφοί των χωριών. Οπότε ούτε μυαλό βάζουν οι πολιτικοί μας, ούτε έχουν τόλμη να αλλάξουν ρότα…

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Ενώ ο κόσμος καίγεται, οι άνθρωποι χάνουν τις ζωές του λόγω των πολέμων και οι πολίτες σε όλο τον κόσμο φτωχαίνουν με ευθύνη του παγκόσμιου διεφθαρμένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος, στον «ομφαλό» του κόσμου που είναι φυσικά η Κύπρος, ασχολούνται με τους «κολασμένους» του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ).

Προκαλείται θλίψη παρακολουθώντας τις ειδήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς η κ. Αννίτα Δημητρίου, η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, χωρίς να το επιθυμεί φαντάζομαι, αλλά για να σωθεί το κόμμα, εξελίσσεται στο απόλυτο πασπαρτού.

Φυσικά, σε ένα ανδροκρατούμενο νησί, όπου γενικώς οι άνδρες πιστεύουν πως οι γυναίκες «δεν κάμνουν»(!!!), είναι μεγάλη πρόοδος για την Κύπρο ότι μία Κυρία αναδείχθηκε σε πρόεδρο της Βουλής και τώρα μπορεί να εκλεγεί και πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος.

Η κ. Αννίτα Δημητρίου, που αφήνει καλές εντυπώσεις στους συνομιλητές της θα είναι υποψήφια για τη θέση της προέδρου του ΔΗΣΥ.

Αντίπαλος της θα είναι ο Δημήτρης Δημητρίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Είναι ένας καλός και σεμνός πολιτικός, όπως ακούω από τους Συναγερμικούς, οι οποίοι νοιώθουν πλέον πως έχουν δύο υποψήφιους, που θα ενώσουν το κόμμα της Δεξιάς, το οποίο περνά τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του.

  • Η ανακοίνωση της κ. Δημητρίου «τελείωσε» τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον διπλά ηττημένο πρόεδρο του κόμματος: Τερμάτισε τρίτος στις εκλογές απέναντι στο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και έχασε ξανά όταν αποφάσισε να στηρίξει τον υποψήφιο που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ. Διότι σίγουρα δεν ψήφισε το νέο Πρόεδρο της Κύπρου.

Η απόφαση της Προέδρου της Βουλής να διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ θεωρήθηκε και «προδοσία» προς τον κ. Νεοφύτου, ο οποίος την εξέλεξε βουλευτή και την προώθησε στην προεδρία του κυπριακού Κοινοβουλίου. Έχουν, όμως, έτσι τα πράγματα; Ή η κ. Δημητρίου είναι «λαγός» όπως υποψιάζονται αρκετοί;

Είναι σίγουρα μία δημοφιλής πολιτικός. Αλλά αν κερδίσει θα βοηθήσει να αφήσει ο ΔΗΣΥ πίσω του την κρίση; Ή θα διοικεί πάλι ο προηγούμενος; Είναι θέματα που πρέπει να ξεκαθαρίσει η κ. Δημητρίου. Ικανός είναι και ο κ. Δημητρίου φυσικά, χωρίς αμφιβολία.

Εάν επέμενε ο κ. Νεοφύτου στην υποψηφιότητά του το κόμμα θα παρέμενε διχασμένο και θα συνέχιζε μία ανέξοδη πολιτική, εναντίον του Νίκου Χριστοδουλίδη.

  • Είναι σίγουρο ότι με την αλλαγή της ηγεσίας του το κόμμα θα βγει από το αδιέξοδο, αν βεβαίως όποιος εκλεγεί προχωρήσει άμεσα στην «από-αβεροφοποίηση» του ΔΗΣΥ. Αν και χωρίς τον Αβέρωφ το κόμμα λογικά θα ενωθεί.

Άλλο ερώτημα: Εάν κερδίσει η κ. Δημητρίου, θα συνεργαστεί με τον κ. Χριστοδουλίδη ή θα τον θεωρήσει και αυτή …«προδότη»; Να μην ξεχνάμε ότι θα είναι ένας πιθανός αντίπαλος του νέου Προέδρου στις προεδρικές εκλογές του 2028.

Η πορεία του νέου ηγέτη του ΔΗΣΥ, λοιπόν, είναι μονόδρομος. Θα πρέπει -και θα αναγκαστεί να το πράξει- να συνεργαστεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Θα πρέπει να ενώσει τη συντηρητική Δεξιά. Και να σταματήσει την «αιμορραγία» προς το εθνικιστικό και επικίνδυνο ΕΛΑΜ. Είναι τρεις πολύ δύσκολοι στόχοι, και θα χρειαστεί δουλειά για να υλοποιηθούν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Σε συνέντευξη του στο κανάλι Alpha ο Ανδρέας Μαυρογιάννης άσκησε κριτική στο νέο Πρόεδρο της Κύπρου. Νομίζω ο ηθικός και ικανός αντίπαλος του Νίκου Χριστοδουλίδη πρέπει να κρατήσει την αξιοπρέπεια του να βοηθήσει το νέο Πρόεδρο και όχι να καταλήγει σε συμπεράσματα πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά του. Η πίεση στον Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό οδηγεί σε αδιέξοδο και συνεχίζει η ελληνική πλευρά να διαπραγματεύεται με τον εαυτό της. Οι αλληλοκατηγορίες δίνουν όπλα στους Τούρκους για να ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν επιθυμούν λύση. Διότι στο τέλος περί ποιας λύσης ομιλούμε; Της φιλοτουρκικής Διζωνικής; Άλλωστε η κατοχική δύναμη την έχει απορρίψει. Απαιτεί τη διχοτομική και απαράδεκτη διευθέτηση των «δύο κρατών».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Εντάξει, δεν θα ασχοληθούμε πια με τον Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά. Ότι είχαμε να πούμε… Το είπαμε. Ότι είχαμε να αποδείξουμε, το κάναμε με στοιχεία. Δυστυχώς ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου θα έχει ένα αντίπαλο με ελληνικό όνομα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κρίμα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ΔΕΝ πρέπει να επιτρέψει τον «ταλιμπανισμό». Δεν σημαίνει τίποτα αν κάποιοι δεν τον ψήφισαν αλλά είναι ικανοί να υπηρετήσουν την Πατρίδα.

 

Ένας νέος (στην ηλικία) αναλαμβάνει τα ηνία της Κύπρου: Η Πατρίδα είναι ενώπιον σοβαρών κινδύνων, η διαφθορά απειλεί το νησί (video)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube