Weather Icon

Κύπρος: Ποιες ισορροπίες κράτησε ο Χριστοδουλίδης στη συγκρότηση της κυβέρνησης – Οι πρώτες αντιδράσεις

Κύπρος: Ποιες ισορροπίες κράτησε ο Χριστοδουλίδης στη συγκρότηση της κυβέρνησης – Οι πρώτες αντιδράσεις
Παρασκήνιο και αντιδράσεις για τους πρώτους διορισμούς
  Ανδρέας Πιμπίσης   

Της ανακοίνωσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο ανάμεσα στον νέο Πρόεδρο και τους αρχηγούς των κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητά του. Ένα παρασκήνιο το οποίο έφερε και τα πρώτα μουρμουρητά κυρίως στον χώρο του ΔΗΚΟ τόσο γιατί έμειναν άτομα τα οποία στο κόμμα θεωρούν πως θα είχαν σημαντικό έργο να επιτελέσουν, αλλά και γιατί βλέπουν πως εμμέσως ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήρθε να επιβραβεύει τον χώρο του ΔΗΣΥ, που ως γνωστό τον είχε πολεμήσει προεκλογικά. 

Από την άλλη φαίνεται πως έπαιξαν καταλυτικό ρόλο οι παρεμβάσεις των αρχηγών της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, κάτι ωστόσο που διαψεύδει η πλευρά του Νίκου Χριστοδουλίδη.  Αυτό που κυκλοφόρησε από νωρίς χθες, λίγο μετά τη διαρροή των πρώτων ονομάτων υπουργών, είναι πως η επιλογή Μάκη Κεραυνού προήλθε μετά από έντονο παρασκήνιο των Μαρίνου Σιζόπουλου και Μάριου Καρογιάν οι οποίοι έβαζαν «βέτο» για άλλη επιλογή που αρχικά είχε κάνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης για το υπουργείο Οικονομικών. Η συγκεκριμένη επιλογή έφερε, σύμφωνα με τα όσα συζητούνται στο πολιτικό παρασκήνιο, αντιδράσεις από πλευράς ΕΔΕΚ λόγω συγγένειας με Γιαννάκη Ομήρου. 

Από την πλευρά του νέου Προέδρου εκείνο το οποίο έχει λεχθεί είναι πως η αρχική επιλογή ήταν άλλη που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί θετικά. Γι’ αυτό και ο Ν. Χριστοδουλίδης κατέληξε στην επιλογή Μάκη Κεραυνού του οποίου οι γνώσεις και η εμπειρία θεωρείται πολύτιμη ενόψει σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται στο χώρο της οικονομίας. 

 

Όσον αφορά τον Κωνσταντίνο Ιωάννου που θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, εκείνο που μέτρησε τον νέο Πρόεδρο στην επιλογή του, έστω κι αν παραβίαζε κριτήρια που ο ίδιος είχε θέσει, ήταν ακριβώς ο πρότερος υπουργικός βίος και η επιτυχής εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Ο Ν. Χριστοδουλίδης έκρινε πως ήταν η καταλληλότερη επιλογή για την εφαρμογή και της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

Όσον αφορά τον νέο υπουργό Άμυνας, Μιχάλη Γιωργάλλα, ο οποίος διετέλεσε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο βουλευτής της Αλληλεγγύης, το προηγούμενο διάστημα είχε μείνει μακριά από την ενεργό πολιτική δράση. Κάποιες πληροφορίες φέρουν τον Μ. Γιωργάλλα να μπαίνει και ως ΕΔΕΚ. Η υπουργοποίηση Μ. Γιωργάλλα, οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις στο χώρο της Αλληλεγγύης σε βαθμό που η Ελένη Θεοχάρους να μην μπορεί να διαχειριστεί και να προχωρήσει σε παραίτηση από την ηγεσία του κινήματος. Παραίτηση την οποία κινητοποίησε μέσω ανάρτησης στο τουίτερ. 

Αντιδράσεις καταγράφονται και στο χώρο του ΔΗΚΟ το ποιο αριθμητικά φαίνεται να πήρε τα περισσότερα υπουργεία, πλην όμως η μη υπουργοποίηση μίας εκ των Αναστασίας Παπαδοπούλου ή Χριστιάνας Ερωτοκρίτου αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων. Η επιλογή Μάκη Κεραυνού που τοποθετείται καλύπτει ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ  δεν φαίνεται να ικανοποιεί τον κόσμο του ΔΗΚΟ. Στο ΔΗΚΟ πήγαν τα υπουργεία Ενέργειας, Δικαιοσύνης και Υγείας. Στη ΔΗΠΑ το υπουργείο Γεωργίας ενώ σε άτομα που κινούνται στα δύο κόμματα πάνε τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας. 

Απ’ εκεί και πέρα σ’ ότι αφορά το ΔΗΣΥ, άτομα από το δικό του χώρο είναι οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών και η πλειοψηφία των υφυπουργείων αλλά και συνεργατών του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό. Όσον αφορά τις τοποθετήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο ήδη έχει ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση στο παρασκήνιο, η οποία σίγουρα πλήττει τον νέο Πρόεδρο πριν αναλάβει λόγω της συγγένειας που έχει με κάποιους εκ των συνεργατών του. 

Μιας όσο και τόσο θετικής υποδοχής έτυχε ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης. Από πλευράς του νέου Προέδρου το μήνυμα ήταν πως ο καθένας θα πρέπει να κριθεί  εκ του αποτελέσματος της δουλειάς που θα κάνει και όχι πριν αναλάβει καθήκοντα. 

Απ’ εκεί και πέρα 14 εκ των 25 επιλογών είναι άντρες και 11 γυναίκες , γεγονός που οδήγησε κάποιους να ασκήσουν κριτική γιατί δεν τηρήθηκε το 50-50 που ο ίδιος είχε εξαγγείλει. Επίσης κριτική ασκήθηκε σε επίπεδο μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την συμπερίληψη ατόμων, όπως τον Μάκη Κεραυνό ο οποίος είναι 71 ετών. Ο μέσος όρος της ηλικίας των νέων υπουργών είναι τα 50 έτη, ξεκινώντας από τα 39 μέχρι και τα 71.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube