Weather Icon

ΗΠΑ και Ρωσία παίζουν θέατρο

ΗΠΑ και Ρωσία παίζουν θέατρο

Η επίσκεψη Μπλίνκεν ως προάγγελος εξελίξεων

ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η περιοδεία Μπλίνκεν σε Τουρκία, Ουκρανία και Ελλάδα μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη θεατρική παράσταση παραπλάνησης παρά με συνήθη περιοδεία ενός ισχυρού αξιωματούχου της μεγαλύτερης Δύναμης στον Κόσμο. Κρύβει παρά φανερώνει τους σκοπούς και τα τυχόν επιτεύγματα παραμένουν άδηλα.

                Για παράδειγμα δεν υπήρχε λόγος να ανακοινωθεί ότι το Κρεμλίνο είχε ενημερωθεί “την τελευταία στιγμή” για την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ουκρανία. Όταν έχει από καιρό (τουλάχιστον μήνες) ανακοινωθεί ότι είναι σταθερές οι αμοιβαίες ενημερώσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον. Οι δημόσιες ανακοινώσεις για τις συναντήσεις Μπλίνκεν-Ζελένσκι δεν πρόσθεσαν κάτι το απροσδόκητο. Οι Ρώσοι ξέρουν. Η δήθεν μυστικότητα όξυνε απλώς την περιέργεια και τις υποψίες ότι κάτι υπάρχει στον πάτο της σούπας. Το ελάχιστο είναι, ας πούμε, η αλληλοσυνεννόηση Μόσχας-Ουάσιγκτον για τους προσεχείς αμερικανικούς σχεδιασμούς για την εξέλιξη του πολέμου, πιθανόν και για την τύχη του Ζελένσκι, και η ενημέρωση από την ρωσική πλευρά για την δημόσιες αντιδράσεις του Κρεμλίνου ώστε να μην υπάρχουν απροσδόκητα και αιφνιδιασμοί. Όλα αυτά δεν σημαίνουν  στημένη δουλειά και τσάμπα σκοτωμούς στο πεδίο. Σημαίνουν απλώς γνωστοποίηση των ορίων του είδους “θα κάνουμε αυτό αλλά όχι το άλλο και φροντίστε να μην ξεπεράσετε τα όρια. Για να μην φτάσουμε στα πυρηνικά”.

                Στην ερώτηση ποιος θα νικήσει η απάντηση για εμάς, τους εκτός παιγνίου, είναι “θα το δούμε”. Οι άλλες απαντήσεις (από τα ΜΜΕ και διάφορους “ειδικούς” και μη) είναι σκέτη προπαγάνδα από όλες τις πλευρές. Ή τέλος πάντων είναι λίαν δυσχερές να ξεχωρίσει κανείς αν κάποιος κρίνει ψύχραιμα και αμερόληπτα. Ο Πούτιν επανέλαβε μόλις χθες ότι τα πυρηνικά είναι πάντα στο τραπέζι, δήλωση που επιδέχεται διπλή ερμηνεία: Η μια είναι η προφανής απειλή. Η άλλη είναι να διευκολύνει τις ΗΠΑ σε ελιγμούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (Ζελένσκι) ώστε ενώπιον πραγματικής πυρηνικής απειλής να οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως έγινε με Παπανδρέου-Οζάλ, είναι η “συνταγή Κίσινγκερ”.

                Δύσκολη είναι και η απάντηση γιατί αυτή τη φορά επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος, ο μυστηριώδης, ανακοίνωσης της περιοδείας Μπλίνκεν. Εκτός αν σκοπός ήταν ακριβώς να τραβήξει την προσοχή του κόσμου η επίσκεψη Μπλίνκεν ως προάγγελος εξελίξεων.

                Ειδικά για τη χώρα μας, όπου τη λείανση του εδάφους ανέλαβε με θάρρος η κ. Μπακογιάννη. Αλλά λείανση ποιου πράγματος ακριβώς; Οι Τούρκοι όταν μιλάνε για το Αιγαίο θέτουν ως σημείο αιχμής θέματα ιδιοκτησίας, έστω και αν δεν προτάσουν αυτό το ζήτημα άμεσα, ρητά και με απόλυτη σαφήνεια. Η αποστρατικοποίηση των νησιών είναι μόνο ένα πρώτο βήμα με μη αποκρυπτόμενο δεύτερο βήμα την κατοχή τους. Αν όλο κι όλο το ζήτημα ήταν η οικονομική εκμετάλλευση του υπόγειου πλούτου του Αιγαίου, χωρίς αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας/κυριαρχίας, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς δυνατότητες μιας εμπορικής συμφωνίας όπου τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο θα είχαν οι αμερικανικές εταιρίες εξόρυξης. Αλλά, ως γνωστόν, οι Τούρκοι άλλα θέλουν. Γι’ αυτό κάθε κίνηση “καλής θέλησης” άπό την πλευρά μας ο κόσμος τη βλέπει με μισό μάτι και αντιδρά. Μια δευτερεύουσα επίπτωση της επίσκεψης Μπλίνκεν είναι ότι πιθανόν σε μια νέα κυβέρνηση της ΝΔ (αν είναι αυτοδύναμη)ο κ. Δένδιας δεν θα είναι, καθώς λένε, στο Υ/Εξωτερικών. Ούτε κρύο ούτε ζέστη. Ο κ. Δένδιας έχει ταχθεί επισήμως εναντίον των εξορύξεων στο Αιγαίο αλλά κανονικά δεν έχει αυταπάτες όπως δεν είχε και ο γνωστός λαγός όσο η τίγρης ήταν μακριά.   

                Τέλος, ακόμα και ο πιο σημαντικός από τους επιτελικούς καθεστωτικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ, η Rand corporation, προειδοποίησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι πρέπει να τελειώνει τον ουκρανικό πόλεμο. Η επιθυμία του Μπρζεζίνσκι και τόσων άλλων να μετατρέψουν τη Ρωσία σε αμερικανικό προτεκτοράτο και πάντως σε δευτερεύουσα περιφερειακή Δύναμη πρέπει να πάρει και πάλι αναβολή. Ίσως, λοιπόν, η περιοδεία Μπλίνκεν έχει αθέατες πλευρές που δικαιολογούν το μυστήριο. Οι ΗΠΑ ίσως δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία όπως το Αφγανιστάν. Αλλά θα αναζητήσουν δίοδο διαφυγής αρκετά πλατιά ώστε να σώζει τα προσχήματα για τους ίδιους, να εξασφαλίζει την υπακουή των συμμάχων, ιδίως της Γερμανίας, τη συνοχή του ΝΑΤΟ  και τη διατήρηση της εντύπωσης ότι και η Ουκρανία είναι απλώς ένας κακότυχος γύρος και όχι το τέλος του παιχνιδιού. Σ’ αυτό έχουν δίκιο. Με την Κίνα στο προσκήνιο πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube