Η Ουκρανία δεν θα δυσκολευτεί να “κουμπώσει” νέους βρετανικούς Storm Shadows στα “σοβιετικά” της μαχητικά
Η ουκρανική ΠΑ θα πρέπει να ενσωματώσει τον πύραυλο Storm Shadow στα βομβαρδιστικά Su-24 ή στα μαχητικά MiG-29 ή Su-27
Του David Axe
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέχει στην Ουκρανία “όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας”, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου.
Ενδεχομένως ο Σούνακ αναφερόταν στον Storm Shadow της Βασιλικής Αεροπορίας – έναν πύραυλο κρουζ βάρους 1.300 κιλών, που εκτοξεύεται από αέρος και μπορεί να διανύσει έως και 250 χιλιόμετρα.
Ο Storm Shadow θα μπορούσε να επεκτείνει, κατά δεκάδες χιλιόμετρα, τη δυνατότητα κρούσης των ουκρανικών δυνάμεων: είτε εντός των περιοχών της Ουκρανίας που έχουν περάσει υπό τον έλεγχο των Ρώσων είτε ακόμα και σε ρωσικό έδαφος.
Βέβαια, για να λέμε την αλήθεια, εάν η διπλωματική ευαισθησία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι συντονισμένη με των ΗΠΑ, τότε το Λονδίνο θα αποθαρρύνει το Κίεβο από το να χρησιμοποιήσει όπλα που θα του παρέχει για να χτυπήσει στη ρωσική επικράτεια.
Ο Storm Shadow –αξίας 1 εκατ. δολαρίων ανά μονάδα– είναι συμβατός με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Αν δεν δούμε μια ανατρεπτική πρωτοβουλία εκ μέρους των Δυτικών, να εξοπλίσουν την Ουκρανία με προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη, οι Ουκρανοί θα πρέπει να εκτοξεύσουν τους Storm Shadows από τα σοβιετικής κατασκευής αεροσκάφη που διαθέτουν.
Ευτυχώς για την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, ο εν λόγω πύραυλος προσαρμόζεται εύκολα σε μια μεγάλη γκάμα μαχητικών.
Ο Storm Shadow ανήκει στην ίδια οικογένεια πυραύλων με τον γερμανικό Taurus, τον γαλλικό Scalp και τον Black Shaheen, ο οποίος ως επί το πλείστον πωλείται σε κράτη της Μέσης Ανατολής.
Ο Storm Shadow και τα “ξαδέλφια” του έχουν εξοπλίσει βομβαρδιστικά Tornado και μαχητικά Mirage 2000, καθώς και Rafale και Eurofighter. Εφόσον οι Ουκρανοί αποκτήσουν τους Storm Shadow για να τους “κουμπώσουν” στα πολεμικά τους αεροσκάφη, κάποιος –από τους εργολάβους της ευρωπαϊκής εταιρείας κατασκευής πυραύλων MBDA– θα πρέπει να ενσωματώσει τον πύραυλο στα βομβαρδιστικά Su-24 ή στα μαχητικά MiG-29 ή Su-27.
Μόνο αδύνατον δεν είναι. Σημειωτέον πως την περασμένη άνοιξη Αμερικανοί μηχανικοί τοποθέτησαν υψηλής ταχύτητας βλήματα αντι-ραντάρ σε ουκρανικά MiG-29 και Su-27.
Ο Storm Shadow μπορεί να ενσωματωθεί ακόμη πιο εύκολα σε σύγκριση με τους HARM. Οι προκάτοχοι της MBDA σχεδίασαν τον Storm Shadow ώστε να είναι εύκολος προς χρήση. Όπως είχε περιγράψει ο πιλότος δοκιμών της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας Ενρίκο Σκαραμπότο, “δημιουργείται ένα περιβάλλον πιλοτηρίου με απίστευτα χαμηλό φόρτο εργασίας για τον πιλότο”.
Η περισσότερη δουλειά για τον προγραμματισμό ενός Storm Shadow γίνεται στο έδαφος – πριν την εκτέλεση της αποστολής. Οι τεχνικοί χρησιμοποιούν το Σύστημα Προγραμματισμού Δεδομένων του Storm Shadow για να καθοδηγήσουν τον πύραυλο πού να χτυπήσει και υπό ποια γωνία.
Ο Storm Shadow πλοηγείται με συντεταγμένες GPS, αλλά διορθώνει την πορεία του σαρώνοντας το έδαφος πάνω από το οποίο πετά και ακολουθώντας χαρακτηριστικά που αναγνωρίζει. Πλησιάζοντας τον στόχο του, ο πύραυλος ανοίγει τη “μύτη” του, αποκαλύπτει έναν ανιχνευτή υπερύθρων που εντοπίζει το θερμικό προφίλ του στόχου και καθοδηγεί τον κρουζ για το χτύπημα.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο πιλότος δεν χρειάζεται να κάνει πολλά πράγματα για να εκτοξεύσει έναν Storm Shadow, εκτός από το να το “στείλει” αρχικά σε ένα σημείο το οποίο αναγνωρίζει ο πύραυλος. Έτσι, η ενσωμάτωση του Storm Shadow σε ένα νέου τύπου αεροπλάνο απαιτεί ουσιαστικά την εγκατάσταση μιας φυσικής διεπαφής και τη δοκιμή της συμβατότητας μαχητικού-πύραυλου για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Εάν οι Ουκρανοί αποκτήσουν τους Storm Shadow και τους ενσωματώσουν στα παλιά MiG και Sukhoi, μην περιμένετε χρονοβόρες δοκιμές. Το Κίεβο ζητούσε διακαώς όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας. Δεν πρόκειται να χάσει χρόνο για να τα ρίξει στη μάχη.
capital.gr