Weather Icon

Η διαδρομή των χρημάτων του Μπακού στην ΕΕ! Η έκθεση “Διπλωματία του χαβιαριού” μεταφράστηκε στα αρμενικά

Η διαδρομή των χρημάτων του Μπακού στην ΕΕ! Η έκθεση “Διπλωματία του χαβιαριού” μεταφράστηκε στα αρμενικά

Δημοσιεύτηκε η αρμενική έκδοση της έκθεσης «Caviar Diplomacy» που ετοιμάστηκε από τους Ευρωπαίους ερευνητές και αναφέρεται στην εγκληματική πολιτική του Αζερμπαϊτζάν.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας είναι ένας ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός που έχει διερευνήσει και αποκαλύψει πώς το επίσημο Μπακού δωροδόκησε την Ευρώπη μέσω διαφόρων μεθόδων διαφθοράς – μέσω χρημάτων, ακριβών δώρων, ακόμη και χαβιαριού, αναγκάζοντάς την να κάνει τα στραβά μάτια στις δικές της εγκληματικές πράξεις.

Η δημοσιογράφος Σιρανούς Μουραντιάν  μεταφράστρια του βιβλίου, αναφέρει ότι η έκθεση συνεχίζει να είναι επίκαιρη και σήμερα διότι το χειρόγραφο του Μπακού δεν έχει αλλάξει καθόλου.

“Σήμερα υπάρχει το πρόβλημα του κλειστού διαδρόμου Μπερτζόρ (Λατσίν). Το Αρτσάχ, έδαφος του Συμβουλίου της Ευρώπης, βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής και ανθρωπιστικής κρίσης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο σημαιοφόρος του ανθρωπισμού και η προτεραιότητά του είναι να βλέπει τα ανθρώπινα δικαιώματα με ανοιχτά μάτια. Δεν βλέπει το Συμβούλιο της Ευρώπης τι συμβαίνει σήμερα στο Αρτσάχ, στο διάδρομο του Λατσίν;”, διευκρινίζει η Σιρανούς Μουραντιάν. 

Οι συγγραφείς λένε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια στα εγκλήματα του Αζερμπαϊτζάν εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Αζερμπαϊτζάν ξόδεψε περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ για να δωροδοκήσει ευρωπαίους βουλευτές, αναγκάζοντας πολλά ψηφίσματα να εγκριθούν υπέρ του.

«Όταν το Αζερμπαϊτζάν ηττήθηκε στον Πρώτο πόλεμο του Αρτσάχ, άρχισε να εργάζεται ενεργά στον τομέα της προπαγάνδας.

Με απλά λόγια, προσπαθούσαν να μετατρέψουν τις αποφάσεις των χωρών προς όφελός τους και να πάρουν ψήφους «δίνοντας χρήματα», και οι άνθρωποι που δεν γνώριζαν την περιοχή μας, τη σύγκρουση στο Αρτσάχ, δέχτηκαν αυτό το ψέμα ως αλήθεια, γιατί δεν υπήρχε αντίδραση ή εναλλακτική σε αυτήν, λεί η μεταφραστής της έκθεσης.

Η αρμενική πλευρά έλαβε άδεια να μεταφράσει και να δημοσιεύσει την έκθεση ακόμα και το 2020, κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών.

Η Σιρανούς Μουραντιάν λέει ότι όσο μαινόταν ο πόλεμος, τόσο πιο προσεκτικά μεταφραζόταν η έκθεση.

Μετά το οδυνηρό τέλος του πολέμου, οι εργασίες σταμάτησαν, και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η έκθεση επανεξετάστηκε, η μετάφραση ολοκληρώθηκε και δημοσιεύθηκε.

“Η έκθεση αποτελείται από δύο μέρη, το πρώτο μέρος δίνει την εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την εσωτερική πολιτική ζωή του Μπακού, την καταστολή της δημοκρατίας, και το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο κυρίως στην εξωτερική πολιτική, πώς το Μπακού προσπαθεί να “ρυθμίσει” τα προβλήματα της εξωτερικής του πολιτικής μέσω της δωροδοκίας”, λέει η Μουραντιάν.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί δωροδοκούμενοι βουλευτές συνεχίζουν το έργο τους στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η Σιρανούς Μουραντιάν υποστηρίζει ότι υπάρχουν ακόμη γεγονότα που πρέπει να παρακολουθούνται και να δημοσιοποιούνται.

«Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, σε περίπου 30 βουλευτές απαγορεύτηκε η είσοδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σήμερα, κανένας εγκληματίας, κανένας βουλευτής που εργάζεται για δωροδοκία δεν θα μείνει ατιμώρητος, αυτή η πολιτική θα διακοπεί με κάποιο τρόπο.

Τελικά, το γεγονός αν μια χώρα δεν προσφέρει χαβιάρι σημαίνει ότι θα είναι αποδιοπομπαίος τράγος;

Η μεταφραστής του βιβλίου είναι βέβαιη ότι η μελέτη της αρμενικής έκδοσης είναι σημαντική πηγή για τους οθωμανικούς θεσμούς, το διπλωματικό σώμα, τους αξιωματούχους και όλους εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι δυνατό να διεξαχθούν πολιτικές διαπραγματεύσεις και διάλογος με το Αζερμπαϊτζάν με πολιτισμένο τρόπο, εκτός από εκπαιδευτικά ιδρύματα, διπλωμάτες και δημόσιους υπαλλήλους.

 

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube