Η αλλαγή στάσης της Τουρκίας είναι ευκαιρία για ανασύνταξη δυνάμεων, αποφόρτιση, εξοικονόμηση κονδυλίων
Από τις 6 Φεβρουαρίου όταν η Τουρκία συγκλονίστηκε από τον φονικό σεισμό τα κόκκινα στίγματα τα οποία απεικονίζουν τα μαχητικά της Τουρκικής αεροπορίας απουσιάζουν από τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας που καταγράφουν την εικόνα πάνω από το Αιγαίο.
Ούτε ένα F-16 των γειτόνων δεν έχει απογειωθεί από τις αεροπορικές βάσεις της TuAF με αποστολή να προκαλέσει εντός του FIR Αθηνών. Να προχωρήσει σε παραβιάσεις ή ακόμα και υπερπτήσεις και να εμπλακεί με Ελληνικά μαχητικά επιφυλακής.
Εδώ και δύο εβδομάδες πάνω από το Αρχιπέλαγος επικρατεί απόλυτη ηρεμία με μικρές εξαιρέσεις κάποιες μεμονωμένες πτήσεις Τουρκικών UAV ή αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας CN-235. Και αυτές σε πολύ περιορισμένο βαθμό κοντά στα Τουρκικά παράλια.
Στα τρία αεροδρόμια readiness σε Σκύρο, Λήμνο και Καστέλι δεν έχει ηχήσει ούτε μία φορά ο συναγερμός με τους ιπτάμενους να τρέχουν στα μαχητικά και τους τεχνικούς να τα προετοιμάζουν για άμεση απογείωση.
Η έξαρση μάλιστα της προκλητικότητας των γειτόνων στον αέρα το τελευταίο διάστημα όπως είχε αποκαλύψει το Newpost είχε αναγκάσει το Αεροπορικό Επιτελείο να διπλασιάσει τον αριθμό των μαχητικών επιφυλακής στα αεροδρόμια readiness καθώς σχεδόν καθημερινό φαινόμενο ήταν η μαζική είσοδος στο FIR Αθηνών μεγάλων Σχηματισμών από Τουρκικά μαχητικά.
Σε πολλές περιπτώσεις τις προηγούμενες εβδομάδες 18-20 αεροσκάφη της TuAF εισέβαλαν ταυτόχρονα πάνω από το Αιγαίο με αποτέλεσμα αντίστοιχος ή και μεγαλύτερος αριθμός μαχητικών της HAF να απογειώνονται τόσο από τα αεροδρόμια επιφυλακής όσο και από μητρικές βάσεις προκειμένου να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν. Με το κόστος φυσικά να εκτινάσσεται στα ύψη ενώ ταυτόχρονα να πολλαπλασιάζονται οι ώρες πτήσεις των μαχητικών με ότι αυτό συνεπάγεται στη συντήρηση τους.
Η απόλυτη ηρεμία πάνω από το Αιγαίο ήδη συνδυάζεται και με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων όπως του υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί διάθεσης για αποκλιμάκωση αλλά και συνέχισης των διερευνητικών επαφών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η Αθήνα παρακολουθεί με ικανοποίηση την στροφή 180ο από την Τουρκική ηγεσία τόσο επί του πεδίου όσο και σε επίπεδο ρητορικής με τις εμπρηστικές δηλώσεις να έχουν δώσει τη θέση τους σε ευχαριστίες για τη στάση της Ελλάδας και τη στήριξη είτε άμεσα είτε έμμεσα στον δοκιμαζόμενο Τουρκικό λαό. Και ήδη η αλλαγή γραμμής της Άγκυρας προκαλεί θετικές αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη.
Το μεγάλο ερώτημα φυσικά που προκύπτει είναι εάν η διάθεση για αποκλιμάκωση που επιδεικνύει η Άγκυρα οφείλεται στα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε στη χώρα ο καταστροφικός σεισμός με τους γείτονες να επιθυμούν να κερδίσουν χρόνο και οικονομικά οφέλη από τη Δύση ή πράγματι αντιλήφθηκαν ότι η επιθετική τακτική τους και ο αναθεωρητισμός οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο.
Και ο σεισμός τους δίνει ευκαιρία για αλλαγή δόγματος, επαναπροσέγγιση της δύσης και βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα. Θα εγκαταλείψει η Άγκυρα το δόγμα της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’ και τις απειλές ότι ‘’θα έρθει νύχτα’’ ή θα επανέλθει όταν η χώρα ισορροπήσει και όλη αυτή η αλλαγή στάσης θα κρατήσει όσο ο Ταγίπ Ερντογάν νιώθει όσο ποτέ άλλοτε τη λαϊκή οργή;
Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή στάσης της Τουρκίας δίνει στην στρατιωτική ηγεσία τη δυνατότητα για ανασύνταξη δυνάμεων, αποφόρτιση, εξοικονόμηση κονδυλίων-οι διαθεσιμότητες στα C-130 καταδεικνύουν τις τεράστιες ανάγκες- με ταυτόχρονη όμως εκπαιδευτική δραστηριότητα σε υψηλούς ρυθμούς. Άλλωστε και στο παρελθόν οι γείτονες έδειξαν διάθεση για αποκλιμάκωση αλλά πολύ γρήγορα τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας γέμισαν και πάλι από κόκκινα στίγματα.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr