Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ουκρανία 2 Φεβρουαρίου 2023

Ενταξη Ουκρανίας στην Ε.Ε. – Ο δύσκολος δρόμος, τα περίπλοκα κριτήρια, το παράδειγμα των άλλων χωρών

Ενταξη Ουκρανίας στην Ε.Ε. – Ο δύσκολος δρόμος, τα περίπλοκα κριτήρια, το παράδειγμα των άλλων χωρών

Ανέτοιμη η Ε.Ε. να δεχτεί στους κόλπους της την Ουκρανία

Ενόψει της επίσκεψης της πολιτικής ηγεσίας της Ενωσης στο Κίεβο, η εμπόλεμη χώρα προσδοκά να ενταχθεί άμεσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ωστόσο θα βρεθεί ενώπιον των περίπλοκων διαπραγματεύσεων, των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και του… διχασμού των «27»

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφτασαν στο Κίεβο σήμερα, σε μια υψηλού επιπέδου έκφραση υποστήριξης μετά τις νέες δεσμεύσεις για στρατιωτική βοήθεια, καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι βρισκόμαστε στο Κίεβο εν μέσω πολέμου. Είναι ένα μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό. Είναι ένα μήνυμα προς τη Ρωσία. Είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο» δήλωσε νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε.

Σήμερα, Πέμπτη, κορυφαία μέλη της Κομισιόν θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους της ουκρανικής κυβέρνησης. Την Παρασκευή, η επικεφαλής της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, θα συναντήσουν τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Είναι η πρώτη συγκέντρωση στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Προηγήθηκε ένα δεκαπενθήμερο κατά το οποίο η Δύση υποσχέθηκε σημαντικές παραδόσεις νέων όπλων στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει μια αναμενόμενη νέα ρωσική επίθεση. Η Μόσχα έχει καταγγείλει αυτές τις δεσμεύσεις της Δύσης ως προβοκάτσια.

Οι σύμμαχοι θα συζητήσουν την αποστολή ακόμη περισσότερων όπλων και χρημάτων στην Ουκρανία, την ενίσχυση της πρόσβασης των προϊόντων της Ουκρανίας στην αγορά της Ε.Ε., τη βοήθεια της χώρας να καλύψει ενεργειακές ανάγκες, την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τη δίωξη της ηγεσίας της Μόσχας για τον πόλεμο και την επέκταση της ζώνης περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας στην Ε.Ε. προς την Ουκρανία.

Και ενώ η Ε.Ε. υποστηρίζει την Ουκρανία και τις δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, οι ελπίδες του Κιέβου να ενταχθεί άμεσα στην Ενωση των «27» πρόκειται να διαψευστούν, σύμφωνα με το Reuters.

Γιατί, όμως, θα συμβεί αυτό;

Ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ είπε ότι επιθυμεί η Ουκρανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε δύο χρόνια, ένας φιλελεύθερος Βέλγος ευρωβουλευτής είπε ότι ονειρευόταν να συμβεί αυτό τα επόμενα πέντε χρόνια. Στην πραγματικότητα, η ενταξιακή διαδικασία είναι πιθανό να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Τι συνέβη με τις υπόλοιπες χώρες

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην Ε.Ε. ήταν η Κροατία, το 2013, μία δεκαετία μετά την επίσημη υποβολή αιτήματος. Η γειτονική χώρα της Ουκρανίας, η Πολωνία, χρειάστηκε 20 χρόνια μέχρι να ενταχθεί, το 2004.

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη λίγο μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και τον περασμένο Ιούνιο έλαβε επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας από την Ε.Ε., γεγονός που χαρακτηρίστηκε τολμηρή γεωπολιτική κίνηση.

Για να της επιτραπεί η είσοδος, η Ουκρανία πρέπει να πληροί ευρεία κριτήρια πολιτικής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένων των δημοκρατικών θεσμών που εγγυώνται τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έως την οικονομική ικανότητα αντοχής του διεθνούς ανταγωνισμού.

Η Ουκρανία θα πρέπει να προσαρμόσει το εθνικό της δίκαιο σε εκτεταμένα νομικά μοντέλα της Ε.Ε., από το κλίμα έως την εργασία και την Υγεία, μεταξύ άλλων.

Παρότι η Ενωση αναγνωρίζει τη μέχρι στιγμής πρόοδο, τονίζει ότι η Ουκρανία πρέπει να κάνει περισσότερα για να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο ιστορικό καταπολέμησης της ενδημικής διαφθοράς.

Πέρα από αυτό, η Ε.Ε. υπογραμμίζει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δικαστήρια θα είναι απαλλαγμένα από πολιτικές παρεμβάσεις και ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων γίνονται σεβαστά στην Ουκρανία.

Τα κριτήρια προσχώρησης δεν αναφέρουν συγκεκριμένα ότι μια εμπόλεμη χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε., αλλά η Ενωση δεν θέλει να εισαγάγει εδαφικές συγκρούσεις. Ωστόσο, επέτρεψε στην Κύπρο να ενταχθεί το 2004, παρά το γεγονός ότι η Λευκωσία δεν ελέγχει ολόκληρο το νησί, από την εισβολή της Τουρκίας το 1974 κι εντεύθεν.

Η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, είδε τις δικές της διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ε.Ε. να ξετυλίγονται τα τελευταία χρόνια, καθώς η καταστολή των επικριτών από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, υπονόμευσε τη δημοκρατία στη χώρα και διατάραξε τους δεσμούς με τους «27».

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005, έπειτα από δεκαετίες τουρκικών επιδιώξεων επίσημης έναρξης της προσπάθειας ένταξης στην Ε.Ε., και συνδυάζονται με τις πρώτες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν ως πρωθυπουργού από το 2003, που έκαναν την Αγκυρα σημαντική αναδυόμενη οικονομία της αγοράς και εμπορικό εταίρο.

Η Ουκρανία και η… διχασμένη Ε.Ε.

Για την αποδοχή μιας χώρας, πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της Ε.Ε.. Η Ουκρανία, πέραν του γεγονότος ότι θα πρέπει να πληροί τα περίπλοκα κριτήρια, είναι επίσης αναγκαίο να ξεπεράσει την απροθυμία πολλών ιδρυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ολλανδίας, να διευρύνουν την Ενωση επιπλέον προς τα ανατολικά.

Οι συνομιλίες για τη διεύρυνση της Ε.Ε. έχουν σταματήσει από το 2018, καθώς τα σημερινά μέλη δεν μπορούν να συμφωνήσουν εάν θα δεχθούν επιπλέον υποψήφιες χώρες, όπως η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία.

Η Ενωση διχάζεται επίσης ως προς την ανάθεση επίσημου καθεστώτος υποψήφιας χώρας σε άλλα κράτη, όπως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και η Γεωργία.

Με περίπου 44 εκατομμύρια πολίτες, η Ουκρανία θα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα της Ε.Ε. μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, κάτι που θα της προσφέρει μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις της Ενωσης.

Πηγή: Reuters, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube