Έκθεση του International Crisis Group προβλέπει νέα πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν
Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων εξετάζει το ενδεχόμενο νέου πολέμου μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, γράφει το radar.am.
Η International Crisis Group δημοσίευσε νέα έκθεση με τίτλο “Αναμένεται νέος πόλεμος μεταξύ Αρμενίων και Αζερμπαϊτζάν” που μιλάει για τις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, τη νέα αποστολή παρατηρητών της ΕΕ στην περιοχή, τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν και την προοπτική ενός ενδεχόμενου νέου πολέμου μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Εξηγώντας την κατάσταση στην περιοχή και παρέχοντας ένα χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο των εξελίξεων, η έκθεση καταλήγει: “Οι συγκρούσεις του Σεπτεμβρίου στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και στο αρμενικό έδαφος έχουν αυξήσει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των συγκρούσεων.
Εάν η κατάσταση αυτή οδηγήσει σε νέο πόλεμο στον Νότιο Καύκασο, και οι δύο χώρες θα υποστούν ανθρώπινες, οικονομικές και πολιτικές απώλειες και θα πληγεί η περιφερειακή σταθερότητα.
Μια νέα σύγκρουση θα φέρει μόνο δυστυχία στους ανθρώπους και θα επιδεινώσει το πολιτικό κλίμα στην Ευρασία, το οποίο είναι ήδη δυσμενές λόγω των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, λόγω της εντεινόμενης κρίσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία διακόπτει τις διαπραγματεύσεις και περιπλέκει τη διπλωματία, οι γείτονες των αντιμαχόμενων πλευρών πρέπει να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες και ενέργεια για να περιορίσουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των συγκρούσεων.
Η ανακοίνωση μιας διετούς αποστολής της ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου ήταν μια τολμηρή και ευπρόσδεκτη κίνηση.
Χρειάστηκαν κάποιοι ελιγμοί στις Βρυξέλλες για να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών, δεδομένης της επίσημης συμμαχίας της Αρμενίας με τη Ρωσία και της μη σκοπιμότητας να αποξενωθεί το Αζερμπαϊτζάν σε μια εποχή που οι ενεργειακοί του πόροι έχουν μεγάλη ζήτηση σε ολόκληρη την ήπειρο. Ωστόσο, το κόστος και οι κίνδυνοι φαίνονται διαχειρίσιμοι και δικαιολογημένοι- η αποστολή της ΕΕ φαίνεται να αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επανάληψης των συγκρούσεων του Σεπτεμβρίου ή της κλιμάκωσής τους.
Ωστόσο, το κόστος και οι κίνδυνοι φαίνονται διαχειρίσιμοι και δικαιολογημένοι.
Μια αποστολή της ΕΕ φαίνεται να αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επανάληψης ή κλιμάκωσης των συγκρούσεων του Σεπτεμβρίου.
Οι Βρυξέλλες και οι εταίροι τους θα πρέπει τώρα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Η ΕΕ θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει το Μπακού και να λάβει την άδεια να τοποθετήσει παρατηρητές και στην αζέρικη πλευρά των συνόρων. Θα πρέπει επίσης να αναπτυχθεί στενότερη συνεργασία με τη ρωσική συνοριοφυλακή, όπου έχουν αναπτυχθεί παρατηρητές της ΕΕ και ρωσικό προσωπικό. Τέλος, η αποστολή της ΕΕ θα πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη εντολή και τους αναγκαίους πόρους για την προώθηση της επικοινωνίας και της συνεργασίας τόσο μεταξύ των δύο πλευρών όσο και στις παραμεθόριες περιοχές.
Η Μόσχα μπορεί να μην υποδέχεται την αποστολή με ανοιχτές αγκάλες, αλλά τα συμφέροντά της στον Νότιο Καύκασο συμπίπτουν με εκείνα των Βρυξελλών, τουλάχιστον όσον αφορά την πρόληψη των συγκρούσεων. Το Κρεμλίνο θα πρέπει να δει την αποστολή ως ευκαιρία και να τη βοηθήσει να κάνει τη δουλειά της ειρηνικά.
ΠΗΓΗ: el.armradio.am