Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ 5 Φεβρουαρίου 2023

Bloomberg: Η Ευρώπη διακινδυνεύει μια νέα εποχή προστατευτισμού συμμετέχοντας στην κούρσα επιδοτήσεων των ΗΠΑ

Bloomberg: Η Ευρώπη διακινδυνεύει μια νέα εποχή προστατευτισμού συμμετέχοντας στην κούρσα επιδοτήσεων των ΗΠΑ

Η ΕΕ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το βιομηχανικό σχέδιο Green Deal

Ο νόμος του Τζο Μπάιντεν για την καθαρή τεχνολογία έχει παρασύρει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε έναν αγώνα επιδοτήσεων που μπορεί να πυροδοτήσει έναν διατλαντικό εμπορικό πόλεμο, την ώρα που οι σύμμαχοι ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Η ΕΕ πάντα υπερασπιζόταν την παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ έχουν γίνει όλο και πιο εχθρικές απέναντι στους περιορισμούς που υιοθέτησαν ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αλλά τα 500 δισ. δολάρια του Μπάιντεν σε νέες δαπάνες και φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενίσχυση των εγχώριων πράσινων βιομηχανιών κατά την επόμενη δεκαετία μπορεί να αποδειχθούν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η ΕΕ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το βιομηχανικό σχέδιο Green Deal σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την ανάπτυξη του τομέα της καθαρής τεχνολογίας μέσω μαζικών επενδυτικών ενισχύσεων και φορολογικών πιστώσεων. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, αλλά αν ακολουθήσει τα βήματα των ΗΠΑ θα μπορούσε να καταστήσει τον ΠΟΕ ακόμη λιγότερο σημαντικό. 

Με τον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) να φαίνεται να προσκρούει στους διεθνείς κανόνες για τις επιδοτήσεις που απαγορεύουν τις απαιτήσεις εγχώριου περιεχομένου, ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει η ΕΕ μπορεί να αφήσει τον ΠΟΕ, και το σύστημα που αντιπροσωπεύει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο περιθώριο, καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές υπερδυνάμεις ξεκινούν μια νέα εποχή αντιπαράθεσης χωρίς φραγμούς.  

“Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι ορισμένα από τα μέσα που χρησιμοποιούν οι χώρες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι αντίθετα με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αράνχα Γκονζάλες Λάγια, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας. “Ανησυχώ ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο όπου μια νέα μορφή αλληλεξάρτησης, που είναι η κλιματική αλλαγή, θα αντιμετωπιστεί με καθαρά εθνικιστικές προσεγγίσεις”.

Η άνοδος της Κίνας

Η πιο πρόσφατη φάση της παγκοσμιοποίησης επιταχύνθηκε τη δεκαετία του 1990 μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την εξάπλωση των εμπορικών αξιών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Η είσοδος της Κίνας στον ΠΟΕ το 2001 συνέβαλε στην υπερδιόγκωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 76% τα επόμενα 20 χρόνια και έβγαλε περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους από τη φτώχεια. Όμως το σοκ της αλματώδους ανόδου της Κίνας έφερε πόνο στους ξένους εργαζόμενους – ιδιαίτερα σε περιοχές με βιομηχανίες έντασης εργασίας όπως τα ηλεκτρονικά, τα ενδύματα, τα ελαστικά, ο χάλυβας και το αλουμίνιο.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον ΠΟΕ ότι απέτυχε να περιορίσει τις χειρότερες εμπορικές καταχρήσεις της Κίνας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ουάσινγκτον αποδέχονται ευρέως ότι ο οργανισμός είναι ακατάλληλος για τον σκοπό του. Καθώς οι ΗΠΑ δυσαρεστήθηκαν με το εμπορικό σύστημα που ανέπτυξαν, αυτό προκάλεσε δυσαρμονία μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών. Παρά τις αδυναμίες του ΠΟΕ, η ΕΕ συνεχίζει να υπερασπίζεται τον οργανισμό, τον οποίο θεωρεί κρίσιμο προπύργιο κατά της επιστροφής του συστήματος εμπορικών συναλλαγών που βασίζεται στην εξουσία και προηγήθηκε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ΕΕ έχει απειλήσει να προσφύγει κατά των ΗΠΑ στον ΠΟΕ για το IRA, λέγοντας ότι κάνει διακρίσεις εις βάρος των ευρωπαίων παραγωγών με αυστηρές απαιτήσεις τοπικού περιεχομένου. Η επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής εμπορίου, Νγκόζι Οκόνγιο – Ιβεάλα, προέτρεψε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να διευθετήσουν τη διαφωνία τους μεταξύ τους και όχι να παρασύρουν τον οργανισμό σε μια νέα εμπορική διαμάχη.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν μια απάντηση στον αμερικανικό νόμο αυτόν τον μήνα, αλλά ορισμένοι είναι βέβαιοι ότι το μπλοκ θα διασφαλίσει ότι η πολιτική είναι σύμφωνη με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες. “Η απάντηση της ΕΕ θα στοχεύει ακριβώς στο να μην βλάψει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα”, δήλωσε η Σιμόνε Ταλιαπιέτρα, ερευνήτρια στη δεξαμενή σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες. 

Σύνοδος κορυφής της ΕΕ

“Πρέπει να ανησυχούμε για αυτόν τον αγώνα επιδοτήσεων; Ναι, αν οι επιδοτήσεις είναι διπλές και αποτελούν απόλυτη παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ”, δήλωσε σε συνέντευξή της η Τζένιφερ Χίλμαν, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν και πρώην μέλος του δευτεροβάθμιου οργάνου του ΠΟΕ. “Αλλά αν γίνονται σωστά, θα πρέπει να τις επικροτούμε”.

Όμως το μπλοκ των 27 χωρών είναι διχασμένο ως προς το πώς να αντιδράσει και υπάρχει εσωτερική διαμάχη ότι αν η ΕΕ απαντήσει στον ΙRΑ με δικές της τεράστιες επιδοτήσεις, αυτό θα ωφελήσει μόνο τα μεγαλύτερα κράτη μέλη.

Η επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ έχει προειδοποιήσει ότι η υπερβολική εθνική στήριξη των εταιρειών θα μπορούσε να θέσει σε μειονεκτική θέση τις μικρότερες και φτωχότερες χώρες που έχουν λιγότερες δημοσιονομικές δυνατότητες. Η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, έχουν επωφεληθεί περισσότερο αφότου η Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, χαλάρωσε τους υφιστάμενους κανόνες για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σχεδίαζε να προειδοποιήσει τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς πριν από τη σύνοδο κορυφής ότι – ενώ ο προτεινόμενος χάρτης πορείας της ΕΕ ήταν μια καλή αρχή – ήταν υπερβολικά ανισόρροπος όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις σκέψεις του Μελόνι.

Οι αξιωματούχοι και οι διπλωμάτες της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι οι πράσινες επιδοτήσεις θα είναι απαραίτητες για τον μετριασμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ιδίως σε έναν λιγότερο φιλικό κόσμο όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσουν βασικές τεχνολογίες που θα έχουν κεντρική σημασία τις επόμενες δεκαετίες.

“Το ζήτημα είναι να γίνουν συμβατά τα διάφορα μέσα που χρησιμοποιούν οι χώρες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε ο Γκονζάλες Λάγια. “Και ο ΠΟΕ είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να γίνει αυτό”.

Η ΕΕ εργάζεται για την επικαιροποίηση του εγχειριδίου κανόνων της σχετικά με τις πράσινες επιδοτήσεις, αλλά η επόμενη υπουργική σύνοδος του ΠΟΕ δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αγώνας για τις επιδοτήσεις θα αναθερμανθεί. Ο Τοντ Τάκερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ρούσβελτ με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι ισχύοντες εμπορικοί κανόνες δεν είναι κατάλληλοι για το σκοπό τους. 

“Έχουμε τώρα ένα πολύ διαφορετικό σύνολο προκλήσεων σχετικά με τον θεμελιώδη οικονομικό μετασχηματισμό κάθε οικονομίας στον πλανήτη”, δήλωσε. “Αυτό απαιτεί μια νέα πολιτική προσέγγιση”.

Συνάντηση στην Ουάσιγκτον

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο Γάλλος ομόλογός του, Μπρούνο Λε Μερ, θα μεταβούν αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των διατλαντικών εντάσεων που ετοιμάζονται. Οι Ευρωπαίοι θα συναντηθούν με Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, για να συζητήσουν τον ΙRΑ.

Η Γαλλία υπήρξε ένας από τους πιο ηχηρούς επικριτές του νόμου, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να ξαναγράψει άδικα τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης και να προσελκύσει θέσεις εργασίας και επενδύσεις μακριά από την Ευρώπη. 

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί ως προς το ότι οι ΗΠΑ θα προβούν σε ουσιαστικές αλλαγές στον νόμο για τις πράσινες επιδοτήσεις. 

“Αντιμέτωπη με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, η Ευρώπη πρέπει να μπει σε τάξη μάχης και να υπερασπιστεί τη βιομηχανία της”, δήλωσε την Τετάρτη ο Λε Μερ. “Η Γαλλία είναι απολύτως αποφασισμένη να προστατεύσει και να αναπτύξει την παραγωγική της βάση”.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube