Μπάιντεν: Συναντήθηκε με Λούλα – Πού συμφώνησαν, διαφωνία για την Ουκρανία
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ΗΠΑ και Βραζιλία δεν μοιράζονται τις ίδιες απόψεις
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συναντήθηκε χθες Παρασκευή με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον και εκτίμησε ότι οι δύο ηγέτες δεν θα πρέπει «να επιτρέψουν ποτέ ξανά» μια επίθεση εναντίον της δημοκρατίας, όπως αυτές που έγιναν στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι η δημοκρατία «δοκιμάστηκε» στις δύο χώρες: στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Κογκρέσο στην Ουάσινγκτον, και στις 8 Ιανουαρίου 2023 όταν πλήθος υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο επιτέθηκε σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια.
Αλλαγές στο στρατό από τον Λούλα – «Θα συνεχίσει να εγγυάται τη δημοκρατία»
Όμως «η δημοκρατία κέρδισε», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.
«Πρέπει να εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές μας αξίες, οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα της ισχύος μας», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ σημείωσε ότι με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του βρίσκονται «στην ίδια σελίδα» σε ό,τι αφορά «την κλιματική κρίση».
Οι δύο πρόεδροι δεσμεύθηκαν να εργαστούν από κοινού για «να ενισχύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς» και να «προωθήσουν τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων», σύμφωνα με την κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες Παρασκευή το βράδυ από την Ουάσινγκτον και τη Μπραζίλια.
Νωρίτερα χθες, στη διάρκεια σύντομης συνομιλίας τους ενώπιον των δημοσιογράφων στο Οβάλ Γραφείο, πριν τη διμερή τους συνάντηση, ο Λούλα επέκρινε έντονα τον ακροδεξιό προκάτοχό του, ο οποίος έχει καταφύγει στις ΗΠΑ, σχολιάζοντας ότι ο κόσμος του «ξεκινούσε και τελείωνε με ψευδείς ειδήσεις το πρωί, το απόγευμα, το βράδυ».
«Αυτό μου θυμίζει κάτι», απάντησε ο Μπάιντεν γελώντας.
«Ο Μπολσονάρο είναι πιστό αντίγραφο του Τραμπ, σαν φωτοτυπία», σχολίασε ο Λούλα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η οποία μεταδόθηκε πριν την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.
Για τον Αμαζόνιο
«Θέλω να σας πω ένα πράγμα: ο Μπολσονάρο δεν έχει καμία πιθανότητα να ξαναγίνει πρόεδρος της Βραζιλίας», τόνισε ο Λούλα, επισημαίνοντας ότι δεν θα ζητήσει την έκδοση του προκατόχου του, ο οποίος βρίσκεται στη Φλόριντα.
«Δεν θα μιλήσω για αυτό στον Μπάιντεν διότι αφορά τη δικαιοσύνη της Βραζιλίας», εξήγησε.
Στο Οβάλ Γραφείο ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κατήγγειλε ότι η χώρα του «βρισκόταν απομονωμένη επί τέσσερα χρόνια». Επανέλαβε εξάλλου την υπόσχεσή του να εξαλείψει ως το 203 την αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου: «Το να φροντίζουμε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου σημαίνει να φροντίζουμε τον πλανήτη και τον λαό μας ώστε να επιβιώσει».
Η αποψίλωση του Αμαζονίου προχωρούσε κατά 60% κάθε χρονιά που βρισκόταν στην προεδρία της Βραζιλίας ο Μπολσονάρο (2019-2022). Συνεχίζεται, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά ήδη από τον πρώτο μήνα της θητείας του Λούλα.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να συνεργαστούν με το Κογκρέσο για να χρηματοδοτήσουν προγράμματα προστασίας και διατήρησης του Αμαζονίου, μεταξύ των οποίων το «Ταμείο για τον Αμαζόνιο», έναν πολυμερή μηχανισμό που δημιουργήθηκε το 2008 και τον οποίο διαχειρίζεται η Βραζιλία με στόχο την αντιμετώπιση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους.
«Αναφέρθηκαν στη ανάγκη οι πλούσιες χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν τις χώρες όπου υπάρχουν τροπικά δάση και όχι μόνο τη Βραζιλία», τόνισε ο Λούλα.
Διαφωνία για την Ουκρανία
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ένα θέμα στο οποίο ΗΠΑ και Βραζιλία δεν μοιράζονται τις ίδιες απόψεις, οι δύο ηγέτες «κατήγγειλαν την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και την προσάρτηση περιοχών του εδάφους της ως κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ζήτησαν μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», σύμφωνα με την κοινή του ανακοίνωση.
Ωστόσο ο Λούλα αναφέρθηκε «στην ανάγκη να συσταθεί μια ομάδα χωρών που δεν εμπλέκονται – άμεσα ή έμμεσα—στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας προκειμένου να έχουμε την ευκαιρία να οικοδομήσουμε την ειρήνη».
Η Βραζιλία έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στον ΟΗΕ, αλλά δεν έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα ούτε έχει στείλει εξοπλισμό στο Κίεβο.
Εξάλλου ο Λούλα υπερασπίστηκε την απόφασή του να μη στείλει γερμανικής κατασκευής πυρομαχικά στο Κίεβο. «Αν έστελνα πυρομαχικά, θα συμμετείχα στον πόλεμο. Δεν θέλω να συμμετάσχω στον πόλεμο. Θέλω ειρήνη», υπογράμμισε.
Μπάιντεν και Λούλα συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες θα περιλαμβάνουν «μόνιμες θέσεις για χώρες από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική».
Τέλος, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κάλεσε τον Μπάιντεν στη χώρα του, μια πρόσκληση την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχθηκε.
Μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν, ο Λούλα είχε συνομιλίες με τον Μπέρνι Σάντερς και άλλους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ