Weather Icon

Αρμένιος τουρκολόγος: Η Τουρκία θα χάσει τον επεκτατικό, επιθετικό της χαρακτήρα

Αρμένιος τουρκολόγος: Η Τουρκία θα χάσει τον επεκτατικό, επιθετικό της χαρακτήρα

Η λογική υποδηλώνει ότι μετά τον σεισμό, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα χάσει σε κάποιο βαθμό τον επεκτατικό επιθετικό της χαρακτήρα. Παρόμοια άποψη εξέφρασε ο ακαδημαϊκός, τουρκολόγος Ρούμπεν Σαφραστιάν στην εκπομπή «Παράγοντας Ισχύος» του NEWS.am.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία θα πρέπει να επικεντρωθεί στα εσωτερικά της προβλήματα. «Η Τουρκία είναι από τη φύση της ένα μέσο κράτος, αλλά στην εξωτερική πολιτική, με βάση τις φιλοδοξίες του Ερντογάν, εφαρμόζει μια τέτοια πολιτική, που προσπαθεί να πετύχει κάτι περισσότερο από ό,τι μπορεί. Σπαταλά τους πόρους της χώρας. Οι πόροι της Τουρκίας σπαταλήθηκαν για να πραγματοποιήσει διάφορες περιπέτειες και επιθετικές ενέργειες στο εξωτερικό. Η Τουρκία τώρα θα εγκαταλείψει αυτή την πολιτική σε κάποιο βαθμό. Δεύτερον, υποθέτω ότι η Τουρκία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έργα αποκατάστασης στις πληγείσες από την καταστροφή περιοχές σε βάρος των εσωτερικών της πόρων, θα πρέπει να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να πάρει επενδύσεις κεφαλαίων από το εξωτερικό. Βασικά, οι επενδύσεις θα είναι από τις ΗΠΑ και αυτό θα σημαίνει ότι η επιρροή των ΗΠΑ στην Τουρκία θα αυξηθεί, η Τουρκία θα γίνει πιο προβλέψιμη για τις ΗΠΑ», είπε ο Σαφραστιάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική πολιτική ελίτ, όντας δυσαρεστημένη με τον Ερντογάν, έχει την εξής θέση: θα βοηθήσουν την Τουρκία σε ανθρωπιστικά θέματα, αλλά πολιτικά ο Ερντογάν θα πρέπει να πληρώσει για την πολιτική του, για τα συναλλάγματα με τη Ρωσία κ.λπ. Νομίζω ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας πρέπει να γίνει πιο συγκρατημένη και πιο διαχειρίσιμη από τις ΗΠΑ, τηρώντας τους βασικούς στόχους της», συνόψισε ο τουρκολόγος.

Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα διαπραγμάτευσης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, βγάζοντας εκτός τη Μόσχα

«Ακούγοντας την ομιλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια μιας κοινής ομιλίας με τον Αραράτ Μιρζογιάν στην Άγκυρα, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η Τουρκία προσπαθεί να αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή, για να διαμορφώσει μια νέα πλατφόρμα: Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία-Τουρκία». Παρόμοια άποψη εξέφρασε ο ακαδημαϊκός, τουρκολόγος Ρούμπεν Σαφραστιάν στην εκπομπή «Παράγοντας Ισχύος» του NEWS.am.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η στρατηγική της Τουρκίας στην περιοχή μας στοχεύει στο να πάρει την περιοχή υπό τον έλεγχό της και να απωθήσει τη Ρωσία από εδώ. Η Ρωσία είχε έναν καθοριστικό ρόλο για δεκαετίες και εξακολουθεί να τον έχει. Τώρα η Τουρκία θέλει να είναι μεσολαβητής και να απωθήσει τη Ρωσία από την περιοχή. Τους επόμενους μήνες θα γίνει πιο σαφές αν είναι όντως έτσι ή όχι», τόνισε ο Σαφραστιάν.

Ο τουρκολόγος είναι πεπεισμένος ότι παρά τη βοήθεια και τα διπλωματικά βήματα της Αρμενίας, η Τουρκία δεν σχεδιάζει να κάνει πρακτικά βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων και τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για αυτήν. «Η Τουρκία δεν σκοπεύει να κάνει κανένα βήμα, για παράδειγμα, προς την κατεύθυνση του ανοίγματος του Διαδρόμου του Λασίν. Είμαι σίγουρος ότι είναι ένα κοινό τουρκο-αζερικό σχέδιο, όχι μόνο αζερικό. Το να ελπίζουμε ότι οποιαδήποτε ανθρωπιστική ενέργεια μπορεί να επηρεάσει τη στρατηγική της Τουρκίας σε σχέση με την Αρμενία και το Αρτσάχ είναι απλώς αφελές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τη διευθέτηση των σχέσεων με την Αρμενία το συντομότερο δυνατό. «Για την Τουρκία, η Αρμενία δεν έχει τη σημασία, για παράδειγμα, του Ισραήλ ή της Ελλάδας, με τις οποίες οι σχέσεις είναι τεταμένες. Ακριβώς με αυτές τις χώρες η Τουρκία επιδιώκει να διευθετήσει τις σχέσεις. Είδαμε πώς κανόνισαν τις σχέσεις με το Ισραήλ, κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν την κλιμάκωση με την Ελλάδα.

Η Αρμενία δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία. Η απόφαση της τουρκικής ελίτ σχετικά με την Αρμενία είναι η εξής. «Η Αρμενία ενδιαφέρεται περισσότερο να ρυθμίσει τις σχέσεις μαζί μας παρά εμείς με την Αρμενία. Και η Αρμενία πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για αυτό». Αυτή είναι η στρατηγική της Τουρκίας. Αναφέρεται ότι η Τουρκία δεν συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία γιατί υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Για περισσότερα από 30 χρόνια, αυτά τα προβλήματα διευκρινίζονται  και διατυπώνονται ως προϋποθέσεις. Και πρόσφατα ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τη λέξη απαίτηση. Η Τουρκία έχει απαιτήσεις από την Αρμενία και έως ότου η Αρμενία αποδεχθεί αυτές τις απαιτήσεις, δεν θα γίνει κανένα βήμα αρχών από την Τουρκία. Εκτιμώ ιδιαίτερα ότι η Αρμενία παρείχε βοήθεια στην Τουρκία, είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση, αλλά δεν μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές αλλαγές. Είναι ένα ανθρωπιστικό πλαίσιο, ενώ το πολιτικό και γεωπολιτικό πλαίσιο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό», τόνισε ο Σαφραστιάν.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube