Weather Icon

Αποκάλυψη του Μουράτ Καραγιλάν: Η Τουρκία συνεργαζόταν με το YPG, που τώρα θεωρεί ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση

Αποκάλυψη του Μουράτ Καραγιλάν: Η Τουρκία συνεργαζόταν με το YPG, που τώρα θεωρεί ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση

Μουράτ Καραγιλάν: Η Τουρκία το 2013 προσπάθησε να στρατολογήσει τους Κούρδους του YPG εναντίον της Συρίας

Σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ, Murat Karayilan, η κουρδική μαχητική ομάδα αρνήθηκε να πολεμήσει εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας στην αρχή της εναντίον της ένοπλης εξέγερσης.

Ένας ανώτατος διοικητής της μαχητικής ομάδας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ο Μουράτ Καραγιλάν, είπε στην κουρδική τηλεόραση σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε στις 2 Φεβρουαρίου, ότι το 2013 η Τουρκία προσπάθησε να στρατολογήσει τις Μονάδες Λαϊκής Άμυνας (YPG), που θεωρούνται από την Τουρκία ως το συριακό παρακλάδι του PKK, να βοηθήσει την Άγκυρα να ανατρέψει την κυβέρνηση της Δαμασκού.

Ο Karayilan είπε στο δίκτυο ειδήσεων Sterk TV, που συνδέεται με το PKK, ότι η Άγκυρα υποσχέθηκε στην κουρδική ομάδα ότι θα της έδινε «ό,τι ήθελε» εάν βοηθούσε την Τουρκία και την υποστηριζόμενη από την Τουρκία συριακή αντιπολίτευση να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Τότε, το τουρκικό κράτος ζήτησε από τους Κούρδους να πολεμήσουν εναντίον της Δαμασκού. Ξέρω ότι τους έλεγε «Εάν ελέγξετε το Καμισλί και το συνοριακό πέρασμα με την Τουρκία, θα τα δώσουμε όλα. Στη συνέχεια, πηγαίνετε στη συνοικία [Σέιχ] Μακσούντ στο Χαλέπι και πολεμήστε το καθεστώς έτσι ώστε να εκδιωχθεί από το Χαλέπι.» Ήθελαν [η Τουρκία] να καταστρέψουν το Χαλέπι για να κατευθυνθούν στη Δαμασκό», είπε ο Κούρδος διοικητής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

«Οι Κούρδοι δεν το δέχτηκαν αυτό… Οι Κούρδοι επέμειναν να μην πολεμήσουν εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας, διαφορετικά η Συρία θα καταστρεφόταν», πρόσθεσε.

Ο Karayilan είπε ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «άλλαξε την πολιτική του» απέναντι στο YPG, καθώς πριν από το 2013, οι εκπρόσωποι αυτής της οργάνωσης βρίσκονταν στην Άγκυρα για να επιδιορθώσουν τις μακροχρόνιες σχέσεις.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό κράτος και το PKK είναι ορκισμένοι εχθροί εδώ και δεκαετίες. Το ΡΚΚ ξεκίνησε ως πολιτική οργάνωση στην Τουρκία στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η ένοπλη πτέρυγα της ομάδας δημιουργήθηκε λίγο αργότερα και από τότε έχει εμπλακεί σε ανταρτοπόλεμο κατά της Άγκυρας.

Εκτός νόμου στην Τουρκία, το PKK δρα παράνομα νοτιοδυτικά της χώρας, καθώς και στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, μέσω του συριακού κλάδου του, του YPG, το οποίο είναι στρατιωτικά ευθυγραμμισμένο με την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κουρδική πολιτοφυλακή, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Στο Ιράκ, η Τουρκία ξεκινά τακτικά διασυνοριακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις βομβαρδισμού κατά της ομάδας παραβιάζοντας την ιρακινή κυριαρχία.

Στη Συρία, υπάρχει μια πενταετής τουρκική στρατιωτική κατοχή βόρεια της χώρας με το πρόσχημα της ασφάλειας των τουρκικών συνόρων και της αποτροπής της κουρδικής στρατιωτικής δραστηριότητας εναντίον της Άγκυρας. Για μήνες, η Τουρκία έχει απειλήσει με χερσαία επίθεση σε όλο το βορρά εναντίον Κούρδων μαχητών. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε αυξημένος διάλογος μεταξύ του συριακού κράτους και των Κούρδων των SDF.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου με στόχο τη συμφιλίωση των δεσμών με τη Δαμασκό, η χερσαία επίθεση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, καθώς ορισμένοι αναλυτές και ειδικοί έχουν προτείνει ότι η Τουρκία επιδιώκει την επίτευξη λύσης και τελικά την απόσυρση των δυνάμεών της από τη Συρία .

Παρά το γεγονός αυτό, πολλοί – συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της συριακής κυβέρνησης – ισχυρίστηκαν ότι η παρουσία της Τουρκίας στη Συρία αντιπροσωπεύει ένα «αποικιακό» εγχείρημα.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πόσο καρποφόρα θα είναι η διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κάνει διαφορετικές αντιφατικές δηλώσεις από την έναρξη των συνομιλιών.

Πηγή: thecradle.co

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube