Weather Icon
ΟΗΕ , Συρία 14 Φεβρουαρίου 2023

Αντιδρούν τα Λευκά Κράνη στην πρόσβαση Ασαντ στη β. Συρία για ανθρωπιστική βοήθεια μέσω ΟΗΕ

Αντιδρούν τα Λευκά Κράνη στην πρόσβαση Ασαντ στη β. Συρία για ανθρωπιστική βοήθεια μέσω ΟΗΕ

Δωρεάν πολιτικό όφελος στον Σύρο ηγεμόνα προσφέρει η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, λέει η οργάνωση

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ συμφώνησε να επιτρέψει στα Ηνωμένα Εθνη να παραδώσουν βοήθεια στη Συρία μέσω δύο νέων συνοριακών διελεύσεων από την Τουρκία για τρεις μήνες, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ωστόσο η ανθρωπιστική οργάνωση Λευκά Κράνη που δραστηριοποιείται στις ελεγχόμενες από τη συριακή αντιπολίτευση περιοχές αντιδρά στον έλεγχο των ανθρωπιστικών ροών στον συριακό Βορρά από τον Ασαντ, λέγοντας ότι του προσφέρει δωρεάν πολιτικό όφελος.

Ο κ. Γκρίφιθς συναντήθηκε με τον Άσαντ στη Δαμασκό μια εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε την Τουρκία και τη Συρία αφήνοντας πίσω περισσότερους από 37.000 νεκρούς.

Αμεση ήταν η αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση του Σύρου προέδρου Ασαντ να ανοίξουν δύο νέα σημεία διέλευσης μεταξύ της Τουρκίας και της βορειοδυτικής Συρίας για τρεις μήνες, ώστε να επιτραπεί η προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Χαιρετίζω την απόφαση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να ανοίξουν τα δύο σημεία διέλευσης του Μπαμπ Αλ-Σαλάμ και Αλ Ράι μεταξύ της Τουρκίας και της βορειοδυτικής Συρίας για μια αρχική περίοδο τριών μηνών», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες.

Οι περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας ελέγχονται από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. «Αυτό είναι σοκαριστικό και τα έχουμε χάσει με τη συμπεριφορά του ΟΗΕ», δήλωσε στο Reuters ο Ράεντ αλ Σάλεχ, επικεφαλής της ομάδας Λευκών Κρανών, απηχώντας το συναίσθημα πολλών Σύριων στον θύλακο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση και καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube