Ανδρουλάκης στο Ευρωκοινοβούλιο για τις παρακολουθήσεις: «Να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι»
«Ας κάνουμε ως Ενωση κάτι δραστικό και θεσμικό για να προλάβουμε τον ευτελισμό της έννοιας του κράτους δικαίου», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων, κινήθηκε στην κατεύθυνση παρεμπόδισης των ερευνών. Αναφέρθηκε, δε, σε προσπάθεια από διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης να παρουσιαστεί ο ίδιος εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο που εμπλέκονται τρίτες χώρες. «Οσο και να προσπαθούν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που θυμίζουν QAnon και Τραμπ, να λυγίσουν την αποφασιστικότητά μου, να είστε σίγουροι ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα», πρόσθεσε. Αναφερόμενος ευρύτερα στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που απειλούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία. «Αφήσαμε το πεδίο ελεύθερο στην επέλαση των fake news και των τερατολογιών του Διαδικτύου. Ας κάνουμε ως Ενωση κάτι δραστικό και θεσμικό για να προλάβουμε τον πλήρη ευτελισμό της έννοιας του κράτους δικαίου. Εκτός κι αν πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει η Ενωμένη Ευρώπη χωρίς τις εγγυήσεις του», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης. Η συζήτηση δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την είσοδο της χώρας σε προεκλογική περίοδο. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Ελίζα Βόζεμπεργκ, υπογράμμισε στην τοποθέτησή της ότι συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες προσπαθούν εμμονικά και σκόπιμα να αναδείξουν πρόβλημα στο κράτος δικαίου στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα. Με την υιοθέτηση αθέμιτων ισχυρισμών, κάποιοι επιδιώκουν να πλήξουν την κυβέρνηση, στηρίζοντας την καμπάνια της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, κινήθηκε στη γραμμή του κόμματός του, που σταθερά επιχειρεί να προκαταλάβει τις επιλογές του κ. Ανδρουλάκη. «Θέλω να πιστεύω ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συμβάλει προκειμένου να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, που να μη θυμίζει Πολωνία και Ουγγαρία, να έχουμε στις επόμενες εκλογές άλλη κυβέρνηση και άλλον πρωθυπουργό», ανέφερε.
Η επίτροπος Μάιρεντ Μακ Γκίνες τόνισε στην παρέμβασή της ότι η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Και αναφέρθηκε στη σχετική έκθεση της Κομισιόν, λέγοντας ότι για την Ελλάδα περιελάμβανε συστάσεις για προσαρμογή του δικαστικού συστήματος και των διορισμών ανωτάτων δικαστικών στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Επίσης, η έκθεση είχε αναφορές στην ανάγκη συστηματικής επαλήθευσης των δηλώσεων «πόθεν έσχες». Συστάσεις περιείχε, επίσης, για ανάγκη βελτίωσης του περιβάλλοντος εργασίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων. Σε σχέση με τις υποκλοπές, η επίτροπος τόνισε ότι η Κομισιόν σθεναρά καταδικάζει οποιαδήποτε παραβίαση δικαιωμάτων και ελευθεριών και υποστηρίζει την υιοθέτηση ισχυρού πλαισίου προστασίας δεδομένων. Αφού αναφέρθηκε σε διάφορες έρευνες, που όπως είπε βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πρόσθεσε ότι η Κομισιόν πιστεύει ότι οι ελληνικές εποπτικές αρχές θα αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες για τη διερεύνηση των υποθέσεων.
Πηγή: Καθημερινή