Αμμοχώστος: Οι περιουσίες στο Βαρώσι και η… πρόσκληση προς Λονδίνο
Κίνηση του ψευδοκράτους που αποσκοπεί να δελεάσει τους Βρετανούς για το περιουσιακό του Βαρωσιού
ΠΡΕΠΕΙ να ληφθεί σοβαρά υπόψη η πρόσφατη αναφορά του λεγόμενου πρωθυπουργού του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ, στη διάρκεια συνάντησής του με ομάδα Βρετανών βουλευτών, που πραγματοποίησαν επίσκεψη στα κατεχόμενα. Στη διάρκεια της συνάντησης ο Ουστέλ είπε στους Βρετανούς αξιωματούχους ότι στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου υπάρχει ένα ξενοδοχείο που ανήκει στο βρετανικό Υπουργείο Άμυνας. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό έσπευσε να πει ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να αποταθεί στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» (ΕΑΠ) ζητώντας επιστροφή, αποζημίωση ή ανταλλαγή και ότι κατά τον ίδιο τρόπο μπορούν να προσφύγουν στην «ΕΑΠ» και Βρετανοί πολίτες για ακίνητα στο Βαρώσι για τα οποία διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας!
ΕΙΝΑΙ σαφές ο στόχος του κατοχικού καθεστώτος και σχετίζεται με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής. Για την ιστορία θα αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο ξενοδοχείο δεν λεηλατήθηκε, παρέμεινε από το 1974 και εντεύθεν «σφραγισμένο». Κανένας δεν εισήλθε στο κτίριο. Δεν επιβεβαιώνεται, ωστόσο, ότι είναι ιδιοκτησία του υπουργείου Άμυνας. Ενδέχεται και να είναι. Η κίνηση αυτή του ψευδοκράτους προφανώς και αποσκοπεί στο να δελεάσει τους Βρετανούς. Όχι ειδικά τους βουλευτές, που επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα και θεωρούνται φιλικοί προς την τουρκική πλευρά, αλλά ευρύτερα. Θα μπορούσαν, βέβαια, οι Βρετανοί βουλευτές να μεταφέρουν την… πρόταση αυτή. Είτε στην κυβέρνηση είτε στους ψηφοφόρους τους.
ΟΙ αναφορές του ψευδοπρωθυπουργού έγιναν γιατί υπάρχει πολιτική απόφαση στην Άγκυρα να ενισχυθεί η «ΕΑΠ» και να προωθηθούν υποθέσεις. Υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της και θα προχωρήσουν αλλά και νέες προσφυγές. Ιδιαίτερα οι νέες προσφυγές, σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα φέρεται να αποφάσισε να αναβαθμίσει και να ενισχύσει οικονομικά την «επιτροπή». Για να υπάρξουν και νέες προσφυγές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την παρότρυνση του ψευδοπρωθυπουργού προς τους Βρετανούς κοινοβουλευτικούς.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ασχοληθεί με δυο ζητήματα. Πρώτο και σημαντικό, να κινηθεί προς το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αποτρεπτικά, στην περίπτωση που θέλουν να μελετήσουν αυτό το ενδεχόμενο. Δεύτερο, να κινηθεί και προς τους Βρετανούς Βουλευτές, που πραγματοποίησαν παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα. Γιατί οι συγκεκριμένοι ελέγχονται για το γεγονός είναι φορείς ενός σημαντικού θεσμού της χώρας τους. Μιας χώρας, που είναι μέλος των πέντε των Ηνωμένων Εθνών αλλά και εγγυήτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θεωρούμε, επίσης, πως την επίσκεψη θα πρέπει να την είχε προλάβει/ αποτρέψει η εδώ βρετανική πρεσβεία.