Weather Icon
ΝΑΤΟ , Σουηδία , Τουρκία , Φινλανδία 25 Ιανουαρίου 2023

Stratfor : Η Τουρκία θα πληρώσει το μπλόκο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Stratfor : Η Τουρκία θα πληρώσει το μπλόκο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αγκυρας και των δύο σκανδιναβικών χωρών δεν θεωρείται πιθανή τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές εκλογές της Τουρκίας. Ποιες είναι οι συνέπειες για τις δύο πλευρές.

Απίθανη πριν τις εθνικές εκλογές της Τουρκίας αργότερα φέτος (σ.σ. 14 Μαΐου) θεωρείται η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη των δύο τελευταίων στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα εμποδίσει την πώληση αμερικανικών F-16 στην Άγκυρα και θα ενισχύσει τις φωνές εκείνων στη Δύση που αμφισβητούν τη θέση της Τουρκίας στη στρατιωτική συμμαχία.

Οι πολιτικοί υπολογισμοί στην Τουρκία επιβραδύνουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας και της Σουηδίας και Φινλανδίας που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα πολλαπλασιάζει τα αιτήματά της ώστε η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να κάνουν πολιτικά δύσκολα (και νομικά αμφισβητήσιμα) βήματα για να στοχεύσουν πολίτες στο δικό τους έδαφος, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την κουρδική μαχητικότητα.

Στις 16 Ιανουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε μια νέα απαίτηση: η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει να εκδώσουν περίπου 130 άτομα που δεν κατονομάζονται δημοσίως, προκειμένου το τουρκικό κοινοβούλιο να επικυρώσει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Τα σχόλια ήρθαν λίγες μόλις ημέρες αφότου η Τουρκία απαίτησε η Σουηδία να ασκήσει διώξεις σε διαδηλωτές που κρέμασαν ομοίωμα του Ερντογάν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Μετά από αυτό το περιστατικό, η Τουρκία ακύρωσε την επίσκεψη που θα έκανε στην Άγκυρα ο πρόεδρος του σουηδικού κοινοβουλίου Αντρέας Νόρλεν. Παρά τις τουρκικές απαιτήσεις, Σουηδός εισαγγελέας είπε πως δεν θα ερευνηθεί το περιστατικό, που οι Σουηδοί πολιτικοί είπαν πως προστατεύεται από τους νόμους περί ελευθερίας του λόγου στη χώρα. Κάτι ανάλογο επαναλήφθηκε λίγες ημέρες μετά, όταν διαδηλωτής έκαψε το Κοράνι.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ την άνοιξη του 2022, λίγες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη στροφή στην ουδέτερη στάση που τηρούσαν μέχρι τότε στις αντιπαραθέσεις Ανατολής-Δύσης. Αλλά η Τουρκία αντιτάχθηκε, επικαλούμενη υποτιθέμενη σουηδική και φινλανδική πολιτική υποστήριξη προς οργανώσεις όπως το PKK και απαίτησε οι δυο σκανδιναβικές χώρες να λάβουν αυστηρότερα μέτρα κατά της οργάνωσης αυτής, προκειμένου η Άγκυρα να υποστηρίξει την ένταξή τους στη συμμαχία (η οποία απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα μέλη).

Το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) εκμεταλλεύεται το θέμα για να κερδίσει εθνικιστές στις επερχόμενες εκλογές -που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο Ερντογάν-, στις οποίες το AKP ανταγωνίζεται με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εθνικιστική ψήφο προκειμένου να έχει τον έλεγχο της Βουλής.

Τα κράτη του ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ έχουν ανεπισήμως δεσμευτεί να υπερασπιστούν τα σύνορα των σκανδιναβικών χωρών, ασχέτως του στάτους που θα έχουν στο NATO. Αυτό έχει ελαχιστοποιήσει την επείγουσα ανάγκη να ενταχθούν οι δύο χώρες στη συμμαχία, δίνοντας στην Τουρκία χρόνο να καθυστερήσει την ενταξιακή διαδικασία, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει παραχωρήσεις.

Λόγω των συνταγματικών τους συστημάτων, οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί δεν θα μπορούν νομικά να λάβουν περαιτέρω μέτρα κατά της δημόσιας έκφρασης υποστήριξης προς τους Κούρδους μαχητές, ενώ η Τουρκία είναι απίθανο να κάνει πίσω από τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της, όσο αυτές ωφελούν την πολιτική στρατηγική του AKP ενόψει των εκλογών. Αυτό καθιστά απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόοδος πριν τις τουρκικές εθνικές εκλογές.

Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το PKK, αλλά ως συνταγματικές δημοκρατίες και οι δύο δεν μπορούν να κάνουν τα περαιτέρω βήματα που απαιτεί η Τουρκία, όπως το να προχωρήσουν σε δίωξη ατόμων για γενικότερο φιλοκουρδικό και αντιτουρκικό αίσθημα -ένα αίσθημα που γίνεται όλο και πιο ισχυρό λόγω της παρεμπόδισης από την Τουρκία της συνεχιζόμενης ενταξιακής διαδικασίας.

για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube