Weather Icon
Γερμανία , ΝΑΤΟ , Ουκρανία , Ρωσία 24 Ιανουαρίου 2023

Στόλτεμπεργ μετά συνάντησή του με Γερμανό ΥΠΑΜ: Το θέμα των Leopard θα λυθεί

Στόλτεμπεργ μετά συνάντησή του με Γερμανό ΥΠΑΜ: Το θέμα των Leopard θα λυθεί

Γερμανός ΥΠΕΞ: «Καμία διχογνωμία»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε τη βέβαιότητά ως προς το ότι η συμμαχία θα βρει σύντομα λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Γερμανίας την Τρίτη.

«Σε αυτή την κομβική στιγμή του πολέμου, πρέπει να παρέχουμε βαρύτερα και πιο προηγμένα συστήματα στην Ουκρανία και πρέπει να το κάνουμε πιο γρήγορα», είπε ο Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

«Ως εκ τούτου, καλωσορίζω τη συζήτησή μας σήμερα. Συζητήσαμε το θέμα των αρμάτων μάχης. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων θα συνεχιστούν και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια λύση σύντομα», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Γερμανός ΥΠΕΞ: «Καμία διχογνωμία»

Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των συμμάχων σχετικά με την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία και τόνισε ότι το Βερολίνο θα ενεργήσει γρήγορα εφόσον υπάρξει θετική απόφαση για κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, ο Πιστόριους επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να γίνει μέρος του πολέμου πόλεμο στην Ουκρανία.

field_kentriki_fotografia

ΗΠΑ: Δεν διχάζει το ΝΑΤΟ η στάση της Γερμανίας για τα Leopard

Ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, υποβάθμισε τη Δευτέρα την άποψη ότι η αναποφασιστικότητα της Γερμανίας όσον αφορά την παροχή των προηγμένων στρατιωτικών τεθωρακισμένων Leopard στην Ουκρανία διχάζει το ΝΑΤΟ.

«Το να λέμε ότι αυτό διχάζει τη συμμαχία ή ότι με κάποιο τρόπο θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια στην Ουκρανία επειδή υπάρχει μια συζήτηση για τα άρματα μάχης είναι απλά υπερβολικό», δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.

Ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι συνεχίζουν να πιέζουν τη Γερμανία να εγκρίνει την παράδοση των σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

«Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο κ. Κίρμπι στο CNN.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι θα ληφθεί απόφαση σύντομα, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν επί του θέματος αυτού.

Ο Κίρμπι επιβεβαίωσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ πιο σταθερά ενωμένο από ό,τι τον τελευταίο χρόνο με αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία», αλλά αναγνώρισε ότι η «Συμμαχία δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσει σε κάθε πτυχή οποιασδήποτε απόφασης».

«Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι πρόκειται για εθνικές αποφάσεις, είναι κυρίαρχες αποφάσεις», είπε.

«Σίγουρα δεν μπορώ να μιλήσω για τους Γερμανούς σχετικά με το τι υπεισέρχεται στον υπολογισμό τους για τα άρματα μάχης Leopard. Τα Leopard είναι πολύ καλά και [υπάρχουν] πολλά από αυτά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και σίγουρα, θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης. Αλλά και πάλι, το τι θα κάνει η Γερμανία, πρέπει να το αποφασίσει», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube