REAL TIME |

Weather Icon
Γερμανία , Τουρκία 27 Ιανουαρίου 2023

Stern για Ερντογάν: «Είναι εμπρηστής, προκαλεί συγκρούσεις για να μείνει στην εξουσία»

Stern για Ερντογάν: «Είναι εμπρηστής, προκαλεί συγκρούσεις για να μείνει στην εξουσία»

Ο λόγος για το γερμανικό περιοδικό «Stern», το οποίο με δημοσίευμά του χαρακτηρίζει «εμπρηστή» τον Ερντογάν, τονίζοντας ότι, «για να καταφέρει να μείνει στην εξουσία, προκαλεί συγκρούσεις εντός της Τουρκίας, στη Συρία, ενδεχομένως και στη Γερμανία. Ενώ συζητάει με τη Δύση και τον Πούτιν και υποτιμά το ΝΑΤΟ».

Stern για Ερντογάν: «Είναι εμπρηστής, προκαλεί συγκρούσεις για να μείνει στην εξουσία»-1

Στο δημοσίευμα τίθεται το ερώτημα για το αν ο Ερντογάν «θα δεχθεί τη διαφαινόμενη ήττα του στις εκλογές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να μείνει στην εξουσία με κάθε τρόπο, ακόμα και αν ηττηθεί.

Ακυρη η επίσκεψη στο Βερολίνο

Εν τω μεταξύ, η τουρκική προεδρία ακύρωσε την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή, επίσκεψη του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία, όπου θα είχε συνάντηση με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Ο Τούρκος πρόεδρος επρόκειτο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συναντηθεί αύριο με τον Ολαφ Σολτς στην καγκελαρία. Η επίσκεψη, ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε ποτέ επισήμως, καθώς τελικά οι δύο πλευρές -μέσω του διπλωματικού συμβούλου της καγκελαρίας Γενς Πλέτνερ και του συνεργάτη τού Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν- διαφώνησαν για την ώρα της συνάντησης, αλλά κυρίως για τα θέματα που ήθελε να θίξει η γερμανική πλευρά, και μάλιστα δημοσίως.

Σύμφωνα με το δίκτυο RND, η καγκελαρία ήθελε να επικρίνει δημοσίως την πρόσφατη εμφάνιση του βουλευτή του ΑΚΡ Μουσταφά Ατσικγκιέζ στο Νόις της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, στο πλαίσιο προεκλογικής εκδήλωσης σε τζαμί που ανήκει στο δίκτυο των «Γκρίζων Λύκων».

Ο βουλευτής ζητούσε από το βήμα την εξόντωση Κούρδων και γκιουλενιστών και είχε προκαλέσει την παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ:

«Εάν οι Τούρκοι εκπρόσωποι δεν παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες, θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες. Εμφανίσεις όπως αυτή του Τούρκου βουλευτή στο Νόις δεν πρέπει να επαναληφθούν. Το μίσος και η ρητορική μίσους δεν έχουν θέση στη Γερμανία» έγραψε η κυρία Μπέρμποκ σε ανάρτησή της στο Twitter και υπενθύμισε ότι «αναμφισβήτητα, οι εκδηλώσεις ξένων προεκλογικών εκστρατειών έπρεπε να λάβουν έγκριση», ενώ προειδοποίησε ότι «εάν οι Τούρκοι εκπρόσωποι δεν ακολουθήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού, πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες».

Εκπρόσωποι της τουρκικής πρεσβείας στο Βερολίνο είχαν κληθεί τότε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για το ίδιο θέμα.

Ηθελε ο Ερντογάν να κάνει προεκλογική φιέστα στο Βερολίνο; 

Οπως μεταδίδει το RND, τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για την επίσκεψή του στο Βερολίνο είχαν οδηγήσει σε εικασίες ότι θα χρησιμοποιούσε την παρουσία του για την προεκλογική του εκστρατεία.

Από κύκλους του ΑΚΡ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το κόμμα θα σεβαστεί την απαγόρευση που είχε εκδώσει η γερμανική κυβέρνηση ήδη από τις εκλογές του 2017, ζητήθηκε ωστόσο «η ίδια απαγόρευση να ισχύσει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κάνουν ήδη εκστρατεία στη Γερμανία».

Στις βουλευτικές εκλογές του 2018, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άτομα με δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία ζούσαν στο εξωτερικό, σχεδόν οι μισοί από αυτούς στη Γερμανία.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube