Weather Icon
Απόψεις , Γεωπολιτική 25 Ιανουαρίου 2023

Σπάνιες Γαίες, Ρώσο-ουκρανικός Πόλεμος και ο Πραγματικός Εχθρός των ΗΠΑ

Σπάνιες Γαίες, Ρώσο-ουκρανικός Πόλεμος και ο Πραγματικός Εχθρός των ΗΠΑ

Σπάνια μέταλλα που απαιτούνται για την παραγωγή microchip, ηλεκτρονικών συσκευών (iPhone, μικροκύματα) και διατρητικών πυρομαχικών παρέχονται στην ΕΕ από την Κίνα μέσω Ρωσίας, σύμφωνα με τελευταία ανάλυση του Bloomberg. Η Ρωσία παρέμεινε βασικός συνδετικός κρίκος στην προμήθεια μετάλλων και σπάνιων γαιών από την Κίνα στην ΕΕ και για το έτος 2022. Παρά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις, ο όγκος της κυκλοφορίας στους ρωσικούς σιδηροδρόμους έχει υπερδιπλασιαστεί τους πρώτους εννέα μήνες του 2022.

Γράφει ο Άγγελος Χωριανόπουλος

Η μελέτη αναφέρει πως στοιχεία σπάνιων γαιών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή μικροτσίπ, ηλεκτρονικών ειδών και πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα οπλικά συστήματα (κυρίως σε κομμάτια θωράκισης και καλωδίων) μεταφέρονται από την Κίνα στην Ευρώπη μέσω της Ρωσίας. Η Κίνα προμηθεύει περισσότερο από το 90% των μετάλλων σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ. Για παράδειγμα, Κίνα προμηθεύει μέσω Ρωσίας με βολφράμιο την ΕΕ, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή αντιαρματικών όπλων NLAW. Τα NLAW μέσω Σουηδία μεταφέρονταν στο ουκρανικό στράτευμα κι χρησιμοποιούντο εκτενώς έναντι ρωσικών μηχανοκίνητων μονάδων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι παραμένουν σημαντικός σύνδεσμος προμηθειών από την Κίνα, παρά το γεγονός ότι το συνολικό μερίδιο της κυκλοφορίας μέσω Ρωσίας είναι 3-4% του συνολικού όγκου εμπορίου μεταξύ Κίνας και ΕΕ. Τα μέταλλα μπορούν επίσης να αποσταλούν δια θαλάσσης, αλλά αυτή η διαδρομή διαρκεί δύο φορές περισσότερο από το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ένα φορτηγό τρένο που αναχωρεί από την κινεζική πόλη Wuhan προς το γερμανικό Duisburg μέσω της επικράτειας της Ρωσίας φτάνει στον προορισμό σε 16 ημέρες.

Ο όγκος των κινεζικών μετάλλων που μεταφέρθηκαν με τρένα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που υπάγονται στις ευρωπαϊκές κυρώσεις των «Ρωσικών Σιδηροδρόμων», αυξήθηκε σε 36 χιλιάδες τόνους το πρώτο εννιάμηνο του 2022. Είναι υπερδιπλάσιος του όγκου που μεταφέρθηκε για ολόκληρο το 2021 στην ΕΕ. «Είναι εκπληκτικό ότι, παρά όλες τις κυρώσεις, αυτή η αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας Norge Mining Ltd. Michael Wurmser. Κατά τη γνώμη του, η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία των σπάνιων γαιών και την εξάρτηση της ΕΕ από αυτά.

Η απουσία υλικοτεχνικής υποστήριξης κ αντιαρματικών (Javelin, NLAW) των ουκρανικών δυνάμεων στο μέτωπο του #Bakhmut και #Soledar είναι εμφανής για την πορεία των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα οφείλει να διασφαλίσει συνεχόμενη και ασφαλή ροή ASuW, Α/Α βλημάτων και αντιαρματικών σε ακριτικά νησιά σε περίοδο πολέμου και ειρήνης. H #Russia φαίνεται να έχει αποκλείσει τους 3 εκ των 4 εμπορικών διαδρόμων υποστήριξης του Bakhmut και να οδηγείται και στην αποκοπή του 4ου πνίγοντας σταδιακά το μέτωπο. Ο έλεγχος της Γεωγραφίας και των ροών που προσφέρει είναι νευραλγικός για την εξέλιξη ενός πολέμου. #iphone #mining

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube