Διεθνή
Πώς θα χειριστεί ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου πιθανή προσάρτηση των κατεχομένων;

«Βόμβα μεγατόνων» για τον νέο Πρόεδρο η προσάρτηση
Το σενάριο για μια «ντε φάκτο προσάρτηση» των κατεχομένων είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της κατοχικής Τουρκίας και αποτελεί επιλογή, που ενδέχεται να ενεργοποιηθεί πριν τις τουρκικές εκλογές, που χρονικά τοποθετούνται στις 14 Μαΐου αυτού του χρόνου.
Το ενδεχόμενο αυτή η κίνηση να είναι από τα πρώτα μεγάλα ζητήματα, εξελίξεις, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να είναι πολύ πιθανόν. Θα είναι μια εξέλιξη που θα αιφνιδιάσει, αν και «ψήνεται» εδώ και πολύ καιρό, προετοιμάζεται το έδαφος, πλην όμως για έναν Πρόεδρο, μια καινούργια κυβέρνηση, που θα προσπαθεί να βρει τους πρώτους της βηματισμούς, μια τέτοια εξέλιξη θα συνεπάγεται με… βόμβα μεγατόνων. Σημειώνεται συναφώς πως αυτό είχε συμβεί και με την κρίση των Ιμίων, τον Ιανουάριο του 1996. Είχε μόλις αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνηση Σημίτη και η κρίση που προκάλεσε η κατοχική Τουρκία, εκτονώθηκε με την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ξένες διπλωματικές πηγές θεωρούν, πάντως, πολύ ορατό αυτό το ενδεχόμενο καθώς όπως σημείωναν αποτελεί ένα από τα εργαλεία που έχει στα χέρια του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει και των εκλογών. Εργαλεία, τα οποία συνδέονται και με διαχρονικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας.
Η προετοιμασία για το μεγάλο αυτό βήμα, την προσάρτηση των κατεχομένων, γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, με τις πρώτες κινήσεις να ξεκινούν αμέσως μετά την τουρκική εισβολή. Από το εθνικό ξεκαθάρισμα, τη μεταφορά εποίκων(ξεκίνησε το 1975), την πλήρη οικονομική εξάρτηση, τη μεταφορά νερού, τις προετοιμασίες για ηλεκτρική διασύνδεση μέχρι και την αλλαγή δομών (εναρμόνιση μεαυτές της Τουρκίας). Μέσα αυτό το παιχνίδι εντάσσεται και το «πρόγραμμα» ισλαμοποίησης των κατεχομένων, αλλά και των «ιδιωτικοποιήσεων» (λιμάνια, νερό, ηλεκτρισμό κ.ά), που συνδέονται με την «εισβολή» τουρκικών κεφαλαίων στα κατεχόμενα.
Το θέμα της προσάρτησης ήταν πάντα στην ατζέντα της Άγκυρας, αλλά συνήθως δεν ήταν ψηλά στις προτεραιότητες. Αυτή τη φορά φαίνεται πως γίνεται αλλαγή στην ιεράρχηση της τουρκικής πολιτικής. Ενώπιον του Ερντογάν, υπήρχαν και υπάρχουν πολλά σενάρια για τα επόμενα βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει τον αρχηγό της κατοχικής δύναμης είναι το επόμενο βήμα, πού και πότε θα γίνει. Θέλει ένα βήμα, που θα συνδέεται με διαχρονικές μακροπρόθεσμες επιδιώξεις της Τουρκίας, με υψηλό συμβολισμό, που θα ξυπνήσει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά της τουρκικής κοινωνίας. Θα είναι το κουρδικό, η Συρία, το Αιγαίο ή η Κύπρος; Ποιο εμπεριέχει λιγότερο ρίσκο; Όλα αυτά αξιολογούνται και φαίνεται πως έχουν τύχει επεξεργασίας και αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως.
Ο δρ Θεόδωρος Παναγιώτου, Καθηγητής Οικονομικής Ανάπτυξης & Ηθικής και Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Διοίκησης Κύπρου, γνωστού ως CIIM σε άρθρο του στον «Φιλελεύθερο» του περασμένου Σαββάτου, αναφέρθηκε στο θέμα της προσάρτησης επικαλούμενος πληροφόρηση από δικές του πηγές. Ο δρ Παναγιώτου, με τον οποίο επικοινωνήσαμε και συζητήσαμε το θέμα, ήταν αποκαλυπτικός στο κείμενο του.
«Έχω όμως και απ’ απευθείας πληροφόρηση, από δικές μου πηγές: Από Τούρκους επισήμους σε καίριες θέσεις στην Κυβέρνηση Ερντογάν, που ήταν πρώην μεταπτυχιακοί φοιτητές μου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, τη δεκαετία του 2000-09, όπου δίδασκα οικονομικά και δημόσια πολιτική. Με μερικούς απ’ αυτούς διατηρώ φιλικές σχέσεις και συχνή επικοινωνία. Μου εκμυστηρεύονται ότι η προσάρτηση των κατεχομένων είναι το πιο πιθανό σενάριο, γιατί θεωρείται ότι εμπεριέχει ‘’λιγότερο ρίσκο και μεγαλύτερο συμβολισμό’’. Η προσάρτηση σχεδιάζεται να ‘’νομιμοποιηθεί’’ με δημοψήφισμα βασισμένο σε τρία επιχειρήματα: 1) Μισός αιώνας διαπραγματεύσεων δεν κατέληξαν σε λύση, 2) η λύση δύο κρατών δεν έγινε αποδεκτή από την άλλη πλευρά, και 3) η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’. Επομένως, η μόνη απομένουσα επιλογή που θα τερματίσει την «για μισό αιώνα απομόνωση των Τουρκοκυπρίων» είναι η προσάρτηση των κατεχομένων στη ‘’μητέρα πατρίδα’’».
Πληροφορίες αναφέρουν πως σε σχέση με τη μεθοδολογία, το δημοψήφισμα είναι το επικρατέστερο να διενεργηθεί για να «νομιμοποιήσει» την παρανομία, αλλά δεν αποκλείεται να επιλεγεί μια πιο «ασφαλής» οδός. Να αποφασισθεί από τη ψευδοβουλή, όπου εκεί ο έλεγχος είναι πιο εύκολος και σίγουρος.
Οι «πολιτογραφήσεις»
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο αρθρογράφος τηςτουρκοκυπριακής εφημερίδας Γενίν Ντουζέν (17.06.22), Ουνάλ Φιντίκ, ανέφερε σε άρθρο του ότι ο ουσιαστικός λόγος της άσκησης πιέσεων εκ μέρους της Τουρκίας για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος είναι για να εξασφαλίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει για την προσάρτηση, όταν θα είναι κατάλληλες οι συγκυρίες. «Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος της πίεσης που ασκείται στους διοικούντες τη χώρα για την υπηκοότητα της ‘’τδβκ’’, η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα στον κόσμο εκτός της Τουρκίας και δεν ισχύει σε καμία χώρα εκτός της Τουρκίας η ‘’ταυτότητα’’ και το ‘’διαβατήριό’’ της…», ανέφερε ο αρθρογράφος. Και η απάντηση είναι πως όλο αυτό γίνεται για να είναι έτοιμοι και σίγουροι για το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος.
«Σε αυτό το νησί εμείς παρέχουμε νερό, ηλεκτρικό»
Η πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, δημιουργεί από την μια όλες τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει η κατοχική δύναμη σε ντε φάκτο προσάρτηση των κατεχόμενων και από την άλλη να θεωρηθεί ως «φυσιολογική» εξέλιξη στο Κυπριακό. Πενήντα σχεδόν χρόνια διαχωρισμού και εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων, η Άγκυρα θεωρεί πως μπορεί να… πείσει για τη νέα της παράνομη ενέργεια.
Το γεγονός, πάντως, ότι υπάρχει πλήρης οικονομική εξάρτηση, αυτό είναι ένα εργαλείο, που χρησιμοποιείται και για άσκηση πίεση. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Νοεμβρίου 2016, σε δήλωση του στο φιλοκυβερνητικό ενημερωτικό κανάλι A Haber, ο σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα οικονομίας, Γιγίτ Μπουλούτ, πρότεινε την προσάρτηση της «τδβκ» στην Τουρκία. Στη δήλωση του ανέφερε πως «η επανένωση και παράδοση της Κύπρου στην Ε.Ε. σηματοδοτεί τη δολοφονία της σύνθεσης Τουρκισμού-Ισλάμ σε αυτή την γεωγραφία. Σε περίπτωση που η ‘’τδβκ’’ δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της (με το υφιστάμενο καθεστώς) τότε θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την πορεία της. Σε αυτό το νησί εμείς παρέχουμε νερό και ηλεκτρικό. Η οικονομία (της τδβκ) οργανώνεται στην Τουρκία. Υπό αυτές τις συνθήκες κάποιοι ακόμη προπαγανδίζουν για λογαριασμό της Αγγλίας και της Ε.Ε.»
Με σε όλα όσα διαδραματίζονται την τελευταία περίοδο, κανείς δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη του και το γεγονός ότι το κύριο σύνθημα του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, του ΑΚΡ, τον Σεπτέμβριο του 2012, ήταν «Μεγάλο έθνος, μεγάλη δύναμη, στόχος το 2023». Μια αφίσα στον χώρο του συνεδρίου έγραφε: «Όποιος έχει τις ρίζες του στο 1453, έχει στόχο του το 2023». Έκτοτε σε αυτό τον στόχο αναφέρθηκε πολλές φορές ο Ερντογάν και στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία βαθμηδόν προωθεί με την αλλαγή συνόρων. Έκτοτε, η κατοχική δύναμη έχει προσαρμόσει τη ρητορική της. Έκτοτε, έχει κάνει κινήσεις επιβολής τετελεσμένων στη θάλασσα και στο έδαφος.
Στα ρωσικά βήματα με πρότυπο την Κριμαία
Ποια θα είναι η αντίδραση της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας στο ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία; Θα καταδικάσει, θα προβεί σε εκκλήσεις για άρση της παρανομίας, αλλά δεν θα κάνει οτιδήποτε, το οποίο θα ανατρέπει την πραξικοπηματική, παράνομη ενέργεια της κατοχικής Τουρκίας. Η Άγκυρα στην περίπτωση που θα επιλέξει αυτό το σενάριο, θα κινηθεί στα πρότυπα της Κριμαίας, καθώς έχει μελετήσει όλες τις κινήσεις εκεί αλλά και τον τρόπο που αντέδρασαν οι τρίτοι. Αντιδράσεις αναμένεται, πάντως, να υπάρξουν και στα κατεχόμενα από τους Τουρκοκύπριους. Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς θεωρούν πως δεν θα έχουν πρόβλημα να τις αντιμετωπίσουν.
Φιλελεύθερος

Διεθνή
Συνάντηση Τραμπ, Ζελένσκι και Πούτιν προσφέρεται να φιλοξενήσει η Τουρκία
«Πιστεύουμε ειλικρινά ότι είναι δυνατό να στεφθούν οι πρώτες και οι δεύτερες συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης με μια συνάντηση ανάμεσα στον κ. Τραμπ, τον κ. Πούτιν και τον κ. Ζελένσκι, υπό τη διεύθυνση του (Τούρκου προέδρου) Ερντογάν», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Σίμπιχα.

Η Τουρκία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μια συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ, του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Πιστεύουμε ειλικρινά ότι είναι δυνατό να στεφθούν οι πρώτες και οι δεύτερες συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης με μια συνάντηση ανάμεσα στον κ. Τραμπ, τον κ. Πούτιν και τον κ. Ζελένσκι, υπό τη διεύθυνση του (Τούρκου προέδρου) Ερντογάν», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Σίμπιχα.
«Μπορούμε είτε να κλείσουμε τα μάτια στη συνέχιση αυτού του πολέμου είτε να φθάσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου σε μια διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο
«Οι προσδοκίες σε ό,τι αφορά την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνη είναι αυξημένες», πρόσθεσε. «Σίγουρα μπορεί να σημειωθεί πρόοδος εφόσον παραμένουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συνέχισε ο Φιντάν, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο αργότερα μέσα στην ημέρα.
Νωρίτερα ο Φιντάν δήλωσε αισιόδοξος για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι Μόσχα και Κίεβο «επιθυμούν μια κατάπαυση του πυρός» και πρέπει τώρα «να εκφράσουν τις διαπραγματευτικές θέσεις τους».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε επίσης συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους στη Μόσχα.
Διεθνή
Θα χτυπήσει η Ρωσία το Βερολίνο;
Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν μάλιστα ότι η Γερμανία θα στείλει σύντομα στο Κίεβο κάπου 150 Taurus.

Με επιθέσεις στο… Βερολίνο απείλησε ο Αντρέι Καρταπόλοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, αν η Γερμανία παραδώσει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία.
«Η Μόσχα είναι έτοιμη για οτιδήποτε» εάν το Βερολίνο παραδώσει τους πυραύλους κρουζ Taurus, στο Κίεβο, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Δούμας, σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική πύλη Life.ru. Δικαιολόγησε την απειλή του λέγοντας ότι οι πύραυλοι Taurus δεν μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς την άμεση υποστήριξη από τον γερμανικό στρατό. Αυτό ουσιαστικά θα καθιστούσε τη Γερμανία μέρος μιας τέτοιας επίθεσης. «Είμαστε έτοιμοι να αναχαιτίσουμε τους Taurus, να επιτεθούμε στις τοποθεσίες εκτόξευσης και στα πληρώματα – και, εάν χρειαστεί, στα μέρη από τα οποία παραδόθηκαν, όπως το Βερολίνο», απείλησε ο πρόεδρος της πανίσχυρης επιτροπής Αμυνας.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ενώ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να «πατήσουν το κουμπί», ο προγραμματισμός των στόχων πραγματοποιείται μέσω της δυτικής τεχνολογικής υποδομής: «Αυτά τα δεδομένα προέρχονται από αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς δορυφόρους. Εάν η Γερμανία παραδώσει τους Taurus, Γερμανοί ειδικοί αναπόφευκτα θα εμπλακούν επί τόπου», δήλωσε ο Ρώσος βουλευτής. να επιτεθεί σε στόχους σε ρωσικό έδαφος.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε ήδη το ζήτημα παράδοσης των γερμανικών πυραύλων με τον Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο . Οι δύο ηγέτες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά έχουν συμφωνήσει να μην σχολιάσουν δημόσια το θέμα των πυραύλων, στο μέλλον.
«Οι Taurus είναι ήδη στην Ουκρανία»
Ο Ρώσος τηλεοπτικός παρουσιαστής Βλαντιμίρ Ρουντόλφοβιτς Σολοβιόφ δήλωσε πάντως στο κανάλι του στο Telegram ότι «οι πύραυλοι Taurus βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία».
Προπαγανδιστής του προέδρου Πούτιν, ο Σολοβιόφ, υποστηρίζει ότι με τους Taurus, οι Ουκρανοί σχεδιάζουν να επιτεθούν στη γέφυρα της Κριμαίας, που αποτελεί εδώ και καιρό στόχο της Δύσης. «Αυτό ακριβώς επιθυμούσαν οι Βρετανοί εδώ και καιρό. Η στρατιωτική και πολιτική σημασία δεν πρέπει να υποτιμάται», έγραψε ο Σολοβιόφ. «Η γέφυρα είναι μια θεμελιώδης εγκατάσταση που έχει λύσει το πρόβλημα εφοδιασμού για την Κριμαία»
Ο Ρώσος προπαγανδιστής υποστήριξε μάλιστα ότι η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, που συνδέει τη χερσόνησο με την ηπειρωτική Ρωσία, θα πραγματοποιηθεί σε μια σημαντική ημερομηνία, πιθανότατα στις 12 Ιουνίου. «Φυσικά, οι Γερμανοί είναι πιο συνηθισμένοι με την 22α Ιουνίου. Γιατί στις 22 Ιουνίου 1941, το ναζιστικό καθεστώς εξαπέλυσε μια αιφνιδιαστική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση», είπε ο Σολοβιόφ , εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Γερμανό καγκελάριο Μερτς.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Καρταπόλοφ, ο Σολοβιόφ απείλησε πώς αν εκδηλωθεί επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως,με αντεπίθεση. «Αυτό θα επηρεάσει τόσο τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο, δηλαδή ολόκληρη την κυβερνητική περιφέρεια, όσο και μια σειρά από εγκαταστάσεις σε γερμανικό έδαφος.»
Μια επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας, «θα είναι η αρχή του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου», απείλησε ο Ρώσος προπαγανδιστής.
«Θα καούν σαν σπίρτα»
Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, ο Καγκελάριος Μερτς βρίσκεται μόλις ένα βήμα μακριά από την αποστολή πυραύλων στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας πώς έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί στις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στο Κίεβο. Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν μάλιστα ότι η Γερμανία θα στείλει σύντομα στο Κίεβο κάπου 150 Taurus.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λογο για «επικίνδυνη απόφαση ». Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι οι Taurus « θα καούν σαν σπίρτα », ακριβώς όπως συνέβη με τα άρματα μάχης Leopard, των οποίων ο αντίκτυπος στη σύγκρουση ήταν σε μεγάλο βαθμό κατώτερος των προσδοκιών. «Οποιοδήποτε γερμανικό όπλο δεν θα αλλάξει την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», ισχυρίστηκε η Ζαχάροβα.
Οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη
Η ρωσική πλευρά δηλώνει πάντως έτοιμη να παρουσιάσει ένα υπόμνημα με τις θέσεις της, ενόψει του προγραμματισμένου για τη Δευτέρα . δεύτερου γύρου των συνομιλιών με την Ουκρανία
Το Κίεβο δεν έχει ακόμη δώσει σαφή απάντηση σχετικά με τις προθέσεις της Ουκρανικής ηγεσία να συμμετάσχει. Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις, Ρουστέμ Ούμεροφ, δήλωσε ότι το Κίεβο «δεν είναι αντίθετο» σε μια συνάντηση με τη ρωσική πλευρά, αλλά περιμένει ένα υπόμνημα από τη Μόσχα.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, Κιθ Κέλογκ, ανέφερε πάντως ότι εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία θα βρεθούν στην Κωνσταντινούπολη, τη Δευτέρα.
Η σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας στον δεύτερο γύρο συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη θα είναι η ίδια, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.
Το Κρεμλίνο δεν σκοπεύει ακόμη να ανακοινώσει ποιους όρους θα θέσει για μια κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία και αν αυτές οι απαιτήσεις περιέχονται στο ρωσικό μνημόνιο. Όπως είπε ο Πεσκόφ, «όλες οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, όχι δημόσια».
Διεθνή
Ενεργειακή συμφωνία 7 δισεκ. δολαρίων υπέγραψε η Συρία! ΗΠΑ-Κατάρ και Τουρκία στη διεθνή κοινοπραξία
Η συμφωνία υπογράφηκε στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού, παρουσία του μεταβατικού προέδρου Άχμαντ αλ Σάρα και του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία, Τόμας Μπάρακ.

Eνεργειακή συμφωνία ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψε την Πέμπτη 29 Μαΐου 2025 η Συρία με μια κοινοπραξία εταιριών από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Τουρκία, για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού της τομέα που καταστράφηκε από τον πόλεμο.
Η συμφωνία υπογράφηκε στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού, παρουσία του μεταβατικού προέδρου Άχμαντ αλ Σάρα και του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία, Τόμας Μπάρακ.
Σύμφωνα με τις συριακές αρχές, το σχέδιο προβλέπει την παραγωγή 5.000 μεγαβάτ για την κάλυψη του περίπου 50% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.
Αυτή είναι μια «ιστορική στιγμή» και μια «καμπή» για τις συριακές υποδομές που επλήγησαν από σχεδόν 14 χρόνια πολέμου, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Ενέργειας Μοχάμεντ αλ Μπασίρ.
Η κοινοπραξία, της οποίας ηγείται η UCC Concession Investments του Κατάρ, περιλαμβάνει τις τουρκικές εταιρίες Kalyon GES Enerji Yatirimlari και Cengiz Enerji καθώς και την Power International USA.
Στη Συρία, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος είναι χρόνιες και μπορεί να διαρκούν έως 20 ώρες ημερησίως.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων σταθμών παραγωγής φυσικού αερίου στην κεντρική και την ανατολική Συρία, και ένα ηλιακό πάρκο 1.000 μεγαβάτ στον νότο.
Ο Μπασίρ διευκρίνισε ότι οι σταθμοί θα χρησιμοποιούν αμερικανικές και ευρωπαϊκές τεχνολογίες.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της UCC Ραμέζ αλ Χάγιατ δήλωσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει τη δημιουργία περισσοτέρων από 50.0000 άμεσων και 250.000 έμμεσων θέσεων εργασίας.
Μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ανατράπηκε τον Δεκέμβριο από ένα ισλαμιστικό συνασπισμό που έχει σήμερα την εξουσία στη χώρα, οι σχέσεις έχουν σαφώς βελτιωθεί μεταξύ της Δαμασκού από τη μια μεριά, και της Ουάσινγκτον, της Άγκυρας και της Ντόχας από την άλλη.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα3 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική22 ώρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”