Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σηματοδοτεί η «στροφή» της Δύσης με την αποστολή τανκς στο Κίεβο

Δημοσιεύτηκε στις

AP Photo/LIBKOS

Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ στέλνουν τεθωρακισμένα στην Ουκρανία

Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ στέλνουν τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, σπάζοντας ένα «ταμπού» που κρατούσε εδώ και πολλούς μήνες – Θα είναι μόνο το πρώτο βήμα και πόσο μπορεί να επηρεάσει την εικόνα στο πεδίο της μάχης;

Στην κίνηση των ισχυρών δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας – Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ – να ενισχύσουν (επιτέλους, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει) με τανκς το Κίεβο στον πόλεμο έναντι της Ρωσίας αναφέρεται με εκτενές ρεπορτάζ του το Politico

Υπενθυμίζεται ότι την ανακοίνωση, την Τετάρτη, του Εμανουέλ Μακρόν για αποστολή «ελαφρών τεθωρακισμένων AMX-10 RC, ακολούθησαν χθες Ουάσιγκτον και Βερολίνο (θα σταλούν Bradley από τις ΗΠΑ και Marder από τη Γερμανία).

Όπως αναφέρει το Politico, κανένα από τα παραπάνω άρματα μάχης δεν αποτελεί τις σύγχρονες πολεμικές μηχανές που οι Ουκρανοί πραγματικά θα ήθελαν. Οι τρεις χώρες διαθέτουν πιο ισχυρά «όπλα», όπως το γαλλικό Leclerc, το γερμανικό Leopard και το αμερικανικό M1 Abrams, που είναι πιο κινητικά, περισσότερο ακριβή και με σαφώς μεγαλύτερη εμβέλεια συγκριτικά με τα παλαιά σοβιετικά τανκς.

Ωστόσο, συνεχίζει το Politico, πρόκειται για κινήσεις υψηλού συμβολισμού, μιας και η αποστολή τεθωρακισμένων στο μέτωπο από τη Δύση δεν αποτελεί πλέον μια «κίνηση εκτός ορίων», ένα είδος ταμπού, όπως φαινόταν έως τώρα. «Συμβολικά είναι σημαντικό», σχολιάζει ο Φρανσουά Χισμπούρ, ανώτατος σύμβουλος στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών. 

Από την πλευρά του άλλου ισχυρού συμμάχου της Ουκρανίας, δηλαδή της Βρετανίας, δεν έχει υπάρξει προς το παρόν ανάλογη δέσμευση. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι άφησε πρόσφατα ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ. 

Ο αντίκτυπος στο πεδίο της μάχης

Κι ενώ το σκηνικό στην πρώτη γραμμή του πολέμου παραμένει «παγωμένο» τις τελευταίες εβδομάδες, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, η προσοχή των Ευρωπαίων είναι στραμμένη στο τι έπεται. 

Για τη Γαλλία η πιθανότητα μιας νέας ρωσικής επίθεσης την άνοιξη είναι υπαρκτή, απηχώντας και τις σχετικές προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ. Το γαλλικό άρμα AMX-10 RC έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε γαλλικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην Αφρική. Η ευκινησία και η ταχύτητά του θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να επιτύχει γρήγορα και μικρά χτυπήματα. Ωστόσο, η σχετικά ελαφριά θωράκισή του είναι ένα μειονέκτημα έναντι των βαρέων ρωσικών όπλων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σηματοδοτεί η «στροφή» της Δύσης με την αποστολή τανκς στο Κίεβο-1
Τα γαλλικά «ελαφριά» άρματα μάχης AMX-10 RC (Jeremy Bessat/Armee de Terre via AP)

Θα μπορούσε να αναπτυχθεί ως εμπροσθοφυλακή μιας φάλαγγας μεγαλύτερων τεθωρακισμένων στο πεδίο της μάχης, όπως αναφέρει ο βετεράνος Γάλλος στρατηγός Ζερό Πελιστραντί. «Είναι ένα όχημα που σχεδιάστηκε τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 για να παρακολουθεί την προέλαση των σοβιετικών ενόπλων χερσαίων δυνάμεων. Το παράδοξο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί σήμερα για τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε… επειδή οι Ρώσοι έχουν δείξει ότι το δόγμα τους δεν έχει αλλάξει πολύ από τη σοβιετική εποχή», υπογραμμίζει ο ίδιος. 

Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί ακόμη λεπτομέρειες ως προς το πόσα τέτοια άρματα θα αποσταλούν στο Κίεβο, ο Πελιστραντί εκτιμά πως η Γαλλία διαθέτει περίπου 30 διαθέσιμα για να σταλούν άμεσα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αντικατάστασής τους από πιο σύγχρονα τανκς.

Παραμένει, ωστόσο, ερωτηματικό το κατά πόσο θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εικόνα στο πεδίο της μάχης. «Μπορεί να βοηθήσει, αλλά σε επίπεδο αριθμών, δεν είναι πολλά, δεδομένου ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή χιλιάδες τεθωρακισμένα στο μέτωπο. Οι Ουκρανοί θα τα χρησιμοποιήσουν σωστά, αλλά δεν είναι σε θέση να πυροβολήσουν τόσο μακριά, όσα τα ρωσικά τανκς», λέει, από την πλευρά του, ο Μισέλ Γκογιά, απόστρατος συνταγματάρχης και σύμβουλος άμυνας.

Θα υπάρξει συνέχεια;

Η απόφαση για αποστολή «ελαφρών τανκς» σηματοδοτεί, παρόλα αυτά, μια σημαντική μεταστροφή στη στάση της Γαλλίας, μετά και το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν ότι το Παρίσι «θα βοηθήσει την Ουκρανία έως ότου φτάσει στη νίκη».

Όπως εκτιμά το Politico, οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τη Δύση για αποστολή τεθωρακισμένων ίσως είναι μόνο η αρχή. Οι Ουκρανοί επιμένουν η Γαλλία να στείλει τα σύγχρονα άρματα Leclerc, κάτι που η γαλλική πλευρά φαίνεται πως εξετάζει. Η απόφαση θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το αν το Παρίσι είναι σε θέση να τα «μοιραστεί», αλλά και από το αν οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν έγκαιρα για να τα χρησιμοποιήσουν. 

Σύμφωνα με τον σύμβουλο Χισμπούρ, πάντως, θα είχε περισσότερο νόημα για τους Ουκρανούς να εκπαιδευτούν στα γερμανικά Leopard 1 και 2, που κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όπως σημειώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά, «αυτό που πραγματικά θέλουν οι Ουκρανοί είναι τα Leopard».

Πηγή: Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

DW: Ανησυχία στο Ισραήλ! “Τυφλώθηκαν” ξανά τα Arrow – Αναθερμαίνεται το μέτωπο με τους Χούθι

Οι Χούθι βρίσκονται στο στόχαστρο των βομβαρδιστικών του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

 Δυσλειτουργίες του αντιβαλλιστικού συστήματος αεράμυνας Arrow προβληματίζουν τα στρατιωτικά επιτελεία στο Ισραήλ. Οι Χούθι βρίσκονται στο στόχαστρο των βομβαρδιστικών του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος, Deutsche Welle

Προβληματισμός επικρατεί στον ισραηλινό στρατό για την αποτελεσματικότητα του υπερσύγχρονου αντιβαλλιστικού συστήματος αεράμυνας Arrow, καθότι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα δεν κατάφερε να αποκρούσει πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Σήμερα, λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), πύραυλος των Χούθι έπληξε κατοικημένη περιοχή στην πόλη Γιάφα, παραλιακό προάστιο του Τελ Αβίβ. Από θαύμα δεν αναφέρθηκαν θύματα, παρότι ο πύραυλος των Χούθι κατέπεσε σε ανοικτό χώρο ανάμεσα σε πλήθος συγκροτημάτων πολυκατοικιών. Λόγω της προχωρημένης ώρας, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν πρόλαβαν να προστατευθούν στα καταφύγια, με αποτέλεσμα πάνω από είκοσι πολίτες να τραυματιστούν από σπασμένα τζάμια, να ξεσπάσει πυρκαγιά και στο σημείο της έκρηξης να δημιουργηθεί κρατήρας.

Τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, για ακόμα μια φορά τα ισραηλινά ραντάρ απέτυχαν να εντοπίσουν ακόμα έναν πύραυλο των ανταρτών της Υεμένης, που κατάφερε να καταστρέψει σχολικό κτήριο στο προάστιο Ραμάτ Εφάλ, βορειοανατολικά του κέντρου του Τελ Αβίβ, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές. Από την άλλη, ο δεύτερος πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι το ίδιο βράδυ, καταρρίφθηκε επιτυχώς στα ανοικτά των μεσογειακών ακτών του Τελ Αβίβ. Επίσημη εξήγηση για την δυσλειτουργία του συστήματος Arrow δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αυξάνοντας την ανησυχία των κατοίκων του κεντρικού Ισραήλ, που είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες της χώρας.

Από την άλλη, όμως, οι ισραηλινές αρχές διαψεύδουν τον ισχυρισμό των Χούθι ότι – τόσο κατά την επίθεση της περασμένης, όσο και σήμερα τα ξημερώματα – φέρονται να έχουν πλήξει στρατιωτικούς στόχους στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν

ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ συντονίζονται κατά των Χούθι

Όπως είχαν διαρρεύσει ήδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη τριήμερη επίσκεψη εργασίας του υποστράτηγου Μάικλ Κερίλα, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύει στην περιοχή (CENTCOM), η ισραηλινή αεροπορία φαίνεται πως ήδη επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του οπλοστασίου και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Χούθι.

Δεν είναι τυχαίο ότι, αμέσως μετά τους εκτεταμένους αμερικανικούς βομβαρδισμούς ποικίλων στόχων των ανταρτών της Υεμένης, την σκυτάλη πήρε το Ισραήλ, όταν προχθές τα ξημερώματα (19/12) έπληξε τρία λιμάνια που χρησιμοποιούν οι Χούθι στις ακτές της νότιας Ερυθράς Θάλασσας, επιτελικά κέντρα της οργάνωσης στην πρωτεύουσα Σανάα και στρατόπεδα εκπαίδευσης και αποθήκες οπλισμού σε διάφορες επαρχίες της χώρας.

Μάλιστα, όπως προειδοποίησε ο ισραηλινός στρατός με σημερινή του ανακοίνωση, σειρά έχουν στο άμεσο μέλλον και άλλες υποδομές των Χούθι. Από την άλλη, πληθαίνουν οι πληροφορίες που φέρουν ότι ηγετικά στελέχη των Υεμενιτών ανταρτών, που εξοπλίζονται από το Ιράν, έχουν ήδη διαφύγει από την χώρα προς διαφορετικές κατευθύνσεις, αναμένοντας περισσότερα κύματα ισραηλινών, αμερικανικών και βρετανικών συντονισμένων βομβαρδισμών κατά των βάσεων και του οπλοστασίου τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Διπλό το κακό με Τουρκία!

Μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο δημιουργούνται προϋποθέσεις συροτουρκικού μνημονίου, το οποίο αφαιρεί ΑΟΖ από την Κύπρο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γεώργιος Καμπάς: Διπλό το κακό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε με την Τουρκία! Μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο δημιουργούνται προϋποθέσεις συροτουρκικού μνημονίου, το οποίο αφαιρεί ΑΟΖ από την Κύπρο. Ο Ερντογάν δεν υπολογίζει τίποτα. Γνωστή φιλοσοφία να μην υπολογίζει Κύπρο και Ελλάδα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις11 λεπτά πριν

Το μέλλον της Συρίας μετά την ανατροπή του Άσαντ!

Το τελευταίο διάστημα η χώρα της Μέσης Ανατολής έχει βυθιστεί στο πολιτικό χάος με τα παιχνίδια πολλών δρώντων του διεθνούς...

Διεθνή12 λεπτά πριν

Επισκόπηση ρωσικού Τύπου: Ο Πούτιν συζητά για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ! Ανοιχτή σε συνομιλίες με τον Τραμπ για την Ουκρανία η Ρωσία

ΜΟΣΧΑ, 27 Δεκεμβρίου. /TASS/. Η Ρωσία έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να προμηθεύσει αέριο στην ΕΕ, η Μόσχα είναι ανοιχτή...

Διεθνή42 λεπτά πριν

Στους 46 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από αεροπορικές επιδρομές του Πακιστάν στην επαρχία Πάκτικα του Αφγανιστάν

Ο αριθμός των νεκρών από τις πακιστανικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Barmal του Αφγανιστάν στην επαρχία Paktika ανέρχεται στους 46,...

Οικονομία1 ώρα πριν

Ενεργειακή συνεργασία σε πολλά επίπεδα επιθυμεί να οικοδομήσει με τη νέα ηγεσία της Συρίας η Τουρκία

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας επεσήμανε ότι η Άγκυρα σκοπεύει να τροφοδοτεί τη Συρία με ηλεκτρική ενέργεια, προσθέτοντας ότι μπορεί...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

European Times: Επικίνδυνο παιχνίδι της Κίνας στη Μέση Ανατολή

Ένα masterclass στην κυνική χειραγώγηση, που υπονομεύει συστηματικά τη διεθνή εμπιστοσύνη και εκμεταλλεύεται την ιστορική καλή θέληση για γεωπολιτικό κέρδος.

Δημοφιλή