Weather Icon
Ενεργειακά 3 Ιανουαρίου 2023

Πλοία LNG εκφορτώνουν στη Ρεβυθούσα (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλοία LNG εκφορτώνουν στη Ρεβυθούσα (ΒΙΝΤΕΟ)

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει αποκτήσει πλέον η Ρεθυθούσα, καθώς θεωρείται ως το ελληνικό νησί που βοηθά την Ευρώπη να αποφύγει την ενεργειακή κρίσηΜάλιστα, το αμερικανικό δίκτυο CNBC επισκέφθηκε τον τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου που λειτουργεί σ΄αυτό το νησάκι του Σαρωνικού. 

Η κάμερα του STAR κι ο δημοσιογράφος Γιάννης Σωτηρόπουλος βρέθηκαν στον κόλπο της Πάχης Μεγάρων, σε απόσταση αναπνοής, μόλις 500 μέτρα από τη Ρεβυθούσα, στο μικρό νησί του Σαρωνικού, που χαρακτηρίζεται ως ο «αφανής ήρωας» της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Διαθέτει, 3 τεράστιες δεξαμενές αποθήκευσης αερίου, συνολικής χωριτικότητας 220.000 κυβικών μέτρων, ενώ ο αριθμός αεριοποίησης φτάνει τα 1.400 κυβικά μέτρα LNG την ώρα.

Αποκλειστικές εικόνες του STAR στη Ρεβυθούσα / Εικόνα από κεντρικό δελτίο ειδήσεων STAR

«Προκειμένου να καταλάβουμε το πόσο σημαντική ήταν η Ρεβυθούσα στο έτος που πέρασε εκφορτώθηκαν 39,2 τεραβατώρες ενέργειας, αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 44% του φυσικού αερίου που έχει η χώρα.», σημειώνει ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων ΔΕΣΦΑ, Φερνάντο Καλλίγας.

Ο «αφανής ήρωας» της ενεργειακής κρίσης

Αφιέρωμα στη Ρεβυθούσα παρουσίασε το αμερικανικό δίκτυο το CNBC, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο της χώρας μας, ως πύλη εισόδου LNG για την Ευρώπη. 

 «Η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) πρόκειται να γίνει ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη για να συνεχίσει να έχει προμήθειες για θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα αυτόν το χειμώνα και τον επόμενο. Κατευθυνόμαστε στο μόνο τερματικό σταθμό LNG στην Ελλάδα, που λαμβάνει, αποθηκεύει και μετατρέπει αυτό το κρίσιμο καύσιμο πάλι σε αέριο. Αυτό το αέριο στη συνέχεια διοχετεύεται σε όλη τη χώρα.», υπογράμμισε η δημοσιογράφος CNBC, Τζουλιάνα Τατελμπάουμ.

Το STAR βρέθηκε στη Ρεβυθούσα / Εικόνα από κεντρικό δελτίο ειδήσεων STAR

 «Η Ελλάδα τώρα έχει ένα σταθμό. Εδώ στη Ρεβυθούσα και μπορεί να παραλαμβάνει LNG να το αποθηκεύει προσωρινά,να το μετατρέπει ξανά σε άεριο και να εφοδιάζει μέσω του συστήματος αγωγών της τη χώρα.», τονίζει σε άλλο σημείο η δημοσιογράφος του CNBC.

Πάντως, η Ευρώπη έχει καταφέρει με επιτυχία να γεμίσει τα αποθέματα του φυσικού αερίου στο 95% της δυναμικότητας, που σημαίνει πως το φετινό χειμώνα δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και ο πλωτός σταθμός ανεφοδιασμού στην Αλεξανδρούπολη, που θα αυξήσει τη δυναμικότητα εισαγωγής LNG και θα ενισχύσει τη δυνατότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ.

ΠΗΓΗ: Star.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube