REAL TIME |

Weather Icon

Οι εκλογές “φρενάρουν” τα εξοπλιστικά! “Κόλλησαν” οι Spike N’Los και τα Marder

Οι εκλογές “φρενάρουν” τα εξοπλιστικά! “Κόλλησαν” οι Spike N’Los και τα Marder

Εν αναμονή της προκήρυξης των Εθνικών εκλογών οι οποίες πλέον τοποθετούνται με σιγουριά εντός Απριλίου- Μαίου δύο κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα φαίνεται ότι παραπέμπονται στις καλένδες με σοβαρό κίνδυνο ακόμα και να ακυρωθούν οριστικά. Τόσο η απόκτηση των πανίσχυρων Ισραηλινής κατασκευής κατευθυνόμενων πυραύλων Spike Nlos όσο και των εξαιρετικά χρήσιμων Γερμανικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Marder δείχνει στη δεδομένη χρονική συγκυρία εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσουν. Καθώς στην περίπτωση του Ισραηλινού οπλικού συστήματος παραμένουν τα «αγκάθια» που προέκυψαν στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης τα οποία δεν επιλύθηκαν παρά την προσπάθεια παρέμβασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ενώ όσον αφορά τα Γερμανικά Marder φαίνεται πλέον ότι το Βερολίνο συνδέει άμεσα την αποδέσμευση τους προς την Ελλάδα με το μεγάλο deal το οποίο αφορά  μεταφορά εργοστασίου στη χώρα μας, αγορά  Τεθωρακισμένων Oχημάτων Lynx και ενδεχομένως εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard.

image158

Παρά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις στην Ελλάδα Ισραηλινών τεχνοκρατών και αξιωματούχων της αρμόδιας διεύθυνσης εξοπλισμών ουσιαστική πρόοδος δεν φαίνεται προς το παρόν να προκύπτει. Η διαφορά των περίπου 40 εκ η οποία έχει προκύψει σε σχέση με την αρχική συμφωνία η οποία  επικεντρώνεται στο όχημα το οποίο θα μεταφέρει το οπλικό σύστημα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αποτελεί την βασική αιτία του αδιεξόδου. Με τους Ισραηλινούς ναι μεν να έχουν δώσει περιθώριο χρόνου στην Αθήνα όμως ταυτόχρονα να έχουν ξεκαθαρίσει ότι πλην της Ελλάδας υπάρχουν και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για τους Spike Nlos. Στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι να έχουμε συμφωνία πριν από τις εκλογές όπως φαίνεται η απάντηση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι Ένοπλες Δυνάμεις ενδιαφέρονται για συνολικά 35 συστήματα από τα οποία τα 27 προορίζονται για τον Στρατό Ξηράς προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνα των νησιών αλλά και του Έβρου ενώ τα υπόλοιπα 8 προορίζονται για το Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα για τέσσερις Κανονιοφόρους και τα τέσσερα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V.

Mε τα μόλις 40 Γερμανικά Τεθωρακισμένα Marder τα οποία προκύπτουν έπειτα από την ανταλλαγή με τα Ρωσικής κατασκευής BMP-1 κινδυνεύει να μείνει ο Στρατός Ξηράς. Το γεγονός ότι οι Γερμανοί φαίνεται να δίνουν μεγάλη προτεραιότητα στην Ουκρανία η οποία ‘’καίγεται’’ τόσο για άρματα μάχης αλλά και για Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης όπως τα Marderδεν αφήνει πολλές πιθανότητες αποδέσμευσης ΤΟΜΑ για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς. Άλλωστε η δυνατότητα της Ελλάδας να παραδώσει περισσότερα από 40 BMP-1 είναι όπως όλα δείχνουν αδύνατη. Έτσι όταν έως το καλοκαίρι ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των 40 BMP-1 με αντίστοιχο αριθμό Marder όπως ήδη έχει αποφασιστεί το deal σταματά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη στιγμή που «πάγωσαν» οι συζητήσεις για μεταφορά εργοστασίου στην Ελλάδα για κατασκευή Lynxμε συμφωνία για αγορά από τον Στρατό Ξηράς τουλάχιστον 300 ΤΟΜΑ οι Γερμανοί ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται θέμα παραχώρησης επιπλέον Marder στην Ελλάδα. Ενώ η διαπραγμάτευση αφορούσε και ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2a4 τα οποία διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους οι Μονάδες τεθωρακισμένων. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ανάγκη για απόκτηση τόσο ΤΟΜΑ όσο και ΤΟΜΠ τα οποία θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα Μ-113 αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το Στρατό Ξηράς.

«Μαύρος καπνός» στα εξοπλιστικά εν όψει εκλογών: «Αφλογιστία» των Ισραηλινών πυραύλων Spike Nlos –«Κόλλησαν» τα Γερμανικά τεθωρακισμένα Marder

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube