Weather Icon
Τουρκία 15 Ιανουαρίου 2023

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, διευθύνει έναν στρατό οκτώ χιλιάδων διαδικτυακών τρολ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, διευθύνει έναν στρατό οκτώ χιλιάδων διαδικτυακών τρολ

Τεράστια διαδικτυακή ισχύ διαθέτει ο Σοϊλού

Σύμφωνα με αναφορά τουρκικών ΜΜΕ την Πέμπτη, ανώτερο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκε ότι ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει έναν στρατό οκτώ χιλιάδων τρολ του διαδικτύου με επικεφαλής έναν από τους υφυπουργούς του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP, Özgür Özel, παραχώρησε την Πέμπτη συνέντευξη τύπου στο κοινοβούλιο για να αποκαλύψει γεγονότα για τον Σοϊλού και είπε ότι αυτός έχει χρησιμοποιήσει στρατό διαδικτυακών τρολ από τότε που έγινε υπουργός Εσωτερικών, το 2016.

Ο Özel είπε ότι ο κυβερνοστρατός που χρησιμοποιούσε ο υπουργός, κυρίως για διασπορά παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για στοχοποίηση εξεχουσών προσωπικοτήτων της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου που τον επέκριναν ή δεν ασπάζονταν τα ιδανικά και τις πρακτικές του κυβερνώντος κόμματος (AKP), καθοδηγούνταν από τον υφυπουργό του, Emin Şen.

Διορίστηκε στη θέση αυτή τον Οκτώβριο του 2016, δύο μήνες αφότου ο Σοϊλού έγινε υπουργός, ο Emin Şen ταξίδεψε σε όλη την Τουρκία και δίδαξε στους ανθρώπους πώς να εργάζονται ως τρολ στο Διαδίκτυο για τον Σοϊλού, είπε ο Özel, προσθέτοντας ότι είναι ιδιοκτήτης δύο εταιρειών, της Native Technology και της SM360 Agency, αν και όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (στην Τουρκία), υπόκειται στις απαγορεύσεις ιδρύσεως ή διευθύνσεως εταιρείας.

Εμφανίζοντας στιγμιότυπα οθόνης (screenshots) των μηνυμάτων που είχαν αποσταλεί στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο Özel ισχυρίστηκε ότι ο Ermin Şen ήλεγχε έναν στρατό 8.000 περίπου τρολ μέσω των εταιρειών του, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες «διαχείρισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Επιπλέον, ο βουλευτής του CHP είπε ότι ο Ermin Şen διαχειρίζεται επίσης τους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας της Τουρκίας και της Γενικής Διοίκησης Χωροφυλακής και τους χρησιμοποιεί ως «ασπίδες» για να προστατεύσει τον Σοϊλού όταν δέχεται κριτική από στελέχη της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε σε υπόμνημα που απέστειλε στους δημοσιογράφους ότι ο Ermin Şen δεν ήταν ούτε δημόσιος υπάλληλος και ούτε κατείχε τη θέση του συμβούλου του υπουργού, όπως ισχυρίστηκε ο Özgür Özel.

Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι μια ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στο Facebook από το Γραφείο του Κυβερνήτη του Αϊδινίου το 2020, η οποία περιελάμβανε μια φωτογραφία του Ermin Şen, τον περιέγραφε επίσης ως υφυπουργό του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Şen, ο οποίος έχει σελίδα στον ιστότοπο του υπουργείου, αναφέρθηκε επίσης ως υφυπουργός του υπουργείου Εσωτερικών.

Αλλά ο τίτλος του άλλαξε από «υφυπουργός» σε «σύμβουλος» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Özgür Özel, ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σοϊλού κινητοποίησε τον στρατό του με τα διαδικτυακά τρολ τον Απρίλιο του 2020 αφότου ανακοίνωσε την παραίτησή του στον απόηχο της αυξανόμενης κριτικής για την ανακήρυξη 48ωρης απαγόρευσης κυκλοφορίας (lockdown) λόγω της πανδημίας COVID-19, δύο ώρες πριν τεθεί σε ισχύ, παρακινώντας δεκάδες χιλιάδες Τούρκων να αρχίσουν να ψωνίζουν εν μέσω πανικού. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέχεια, αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού.

 

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://www.turkishminute.com/2023/01/12/interior-minister-run-a-troll-army-with-8000-members-opposition-politician/

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube