Weather Icon

Ο ΟΗΕ συνένοχος, συγκαλύπτει τις παρανομίες της κατοχικής Τουρκίας στην Κύπρο

Ο ΟΗΕ συνένοχος, συγκαλύπτει τις παρανομίες της κατοχικής Τουρκίας στην Κύπρο

Κύπρος: Μη αντικειμενική έκθεση συγκάλυψης της Τουρκίας από τον ΟΗΕ

  Η Θέση του “Φ”   

ΤΟ ανεπίσημο έγγραφο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνει την έλλειψη αντικειμενικότητας από πλευράς του Διεθνούς Οργανισμού. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια συγκάλυψης των τουρκικών παρανομιών. Κι αυτό γίνεται είτε διά της παράλειψης γεγονότων είτε διά της εξίσωσης των δυο πλευρών.

Το έγγραφο, μεταξύ άλλων, εισάγει και αναφορές, που παραπέμπουν στις τουρκικές μεθοδεύσεις για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Το κείμενο αναφέρεται στην παράνομη και παράλογη αξίωση της τουρκικής πλευράς να υπογράψει χωριστή συμφωνία το ψευδοκράτος με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να μπορεί να… διακινείται η Δύναμη στα κατεχόμενα. Χωρίς σχόλια στην έκθεση αναφέρονται τα εξής: «Στις 19 Σεπτεμβρίου, τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία παρουσίασε στη Γραμματεία ένα σχέδιο εγγράφου πλαισίου που υποτίθεται ότι θα επισημοποιήσει τη σχέση μεταξύ της UNFICYP και των τουρκοκυπριακών αρχών». Το γεγονός ότι αυτή η αξίωση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί γιατί οι συμφωνίες γίνονται με κράτη και όχι με ψευδοκράτη, δεν αναφέρεται στο κείμενο. Το γεγονός ότι καταγράφεται ασχολίαστα η τουρκική αξίωση τούτο δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο. Γίνεται για να καταγραφεί και σε επίσημο έγγραφο του Διεθνούς Οργανισμού, η τουρκική θέση. 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Γραμματέας στην έκθεσή του σημειώνει πως «η άνοδος της σκληρής ρητορικής και από τις δύο πλευρές έχει οδηγήσει σε αυξημένη ακαμψία, ενώ οι προοπτικές για μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση εξακολουθούν να εξασθενούν». Γενική, αόριστη τοποθέτηση, με την οποία εξισώνει και τις δυο πλευρές. Γιατί δεν αναφέρεται στις τουρκικές απειλές; Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απειλήσει την τουρκική πλευρά; Για ποια ρητορική, ποια διχαστικά αφηγήματα γίνεται λόγος; Για το γεγονός ότι η Λευκωσία απαντά στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες; Αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να τα απαντήσει ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. 

ΟΠΩΣ επίσης και για τις αναφορές για την περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων, αναφέρεται στην έκθεση, «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ως εκ τούτου, η αποστολή και η Γραμματεία έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για τις εξελίξεις στο περιφραγμένο τμήμα της πόλης. Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να θεωρούν την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια». Αν κάποιος τρίτος διαβάσει την έκθεση, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα αντιληφθεί πως η κατοχική δύναμη έχει ξεκινήσει τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Ελπίζουμε ότι η Λευκωσία θα αντιδράσει αυτή τη φορά. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube