REAL TIME |

Weather Icon

Ο Άσαντ έβαλε τους όρους του: Θα συναντηθώ με τον Ερντογάν, όταν αποσυρθούν όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες από το έδαφός μας

Ο Άσαντ έβαλε τους όρους του: Θα συναντηθώ με τον Ερντογάν, όταν αποσυρθούν όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες από το έδαφός μας

Ο Πρόεδρος της Συρίας έθεσε όρους για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν: Η Τουρκία πρέπει να τερματίσει τις επιχειρήσεις της

Μετά την πρώτη επαφή Τουρκίας-Συρίας σε επίπεδο υπουργών, που έγινε μετά από 11 χρόνια, ήρθε μια δήλωση από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ σχετικά με τις συνομιλίες, οι οποίες σχεδιάζονται να περάσουν στο δεύτερο στάδιο.

Ο Άσαντ, ο οποίος έβαλε όρο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει τις επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία.

Μετά τη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Άμυνας στη Μόσχα, που έγινε στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, ήταν περίεργο αν θα ακολουθήσει νέα επαφή μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει συνάντηση Τουρκίας-Συρίας-Ρωσίας στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ για το θέμα αυτό έλθε και δήλωση από τον Άσαντ.

Τι όρους έθεσε ο Άσαντ

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία, Aleksandr Lavrentyev, στην πρωτεύουσα Δαμασκό, ο Άσαντ μίλησε για τις τριμερείς συνομιλίες που προγραμματίζεται να συνεχιστούν σε επίπεδο πρώτα υπουργών Εξωτερικών και μετά αρχηγών κρατών. Ο Μπασάρ Άσαντ παρουσίασε τις προϋποθέσεις ώστε οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων Τουρκίας-Συρίας-Ρωσίας να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία

«Τέτοιες συνομιλίες θα πρέπει να προετοιμαστούν με προηγούμενο συντονισμό και προγραμματισμό μεταξύ Ρωσίας και Συρίας, προκειμένου να είναι παραγωγικές και να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι που αναμένει η Δαμασκός», είπε ο Άσαντ.

Ο Μπασάρ Άσαντ υπογράμμισε ότι για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία πρέπει να τερματίσει τις επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία.

Ταγίπ Ερντογάν: Θέλουμε να γίνει το βήμα προς την τριμερή συνάντηση

Από την άλλη, ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος έκανε δήλωση τον περασμένο μήνα, είπε τα εξής για το θέμα: «Από τώρα, θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα ως τριάδα Συρία-Τουρκία-Ρωσία. Γι’ αυτό είπαμε πρώτα να συναντηθούν οι διοικητές των υπηρεσιών πληροφοριών και οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών μας. Μετά να συναντηθούν οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών. Μετά τις συνομιλίες αυτών, ας συνέλθουμε εμείς οι τρεις ηγέτες. Το πρότεινα και στον κ. Πούτιν. Το είδε κι αυτός θετικά. Έτσι, θα ξεκινήσουμε μια σειρά συνομιλιών. Επίσης υπάρχει και ένα άλλο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε γρήγορα. Και ποιο είναι αυτό το βήμα; Οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν κάθονται ήσυχα, ειδικά στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Κατά καιρούς, απειλούν και προκαλούν τη χώρα μας από εκεί. Κάνουν τα πάντα. Έχουμε επίσης πάρει αποφάσεις για το  θέμα αυτό, εδώ, είτε στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Σότσι είτε στο πλαίσιο της πρωτοβουλία της Αστάνα. Ποια είναι αυτή η απόφαση; Είναι ο διάδρομος ασφαλείας που πρέπει να δημιουργηθεί σε βάθος 30 χλμ από τα σύνορά μας. Για να δημιουργηθεί ο διάδρομος αυτός, εμείς θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα”

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube