Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να συνεχίσει να μιλά με Ρώσους αξιωματούχους παρά την εισβολή στην Ουκρανία. «Κάποιοι με κατηγορούσαν ότι μιλούσα με τη Ρωσία – και θα συνεχίσω να μιλάω με τη Ρωσία», είπε ο Μακρόν σε δεξίωση στο Παλάτι των Ηλυσίων για το Σεληνιακό Νέο Έτος που γιορτάζεται σε πολλές ασιατικές χώρες.

«Όλες οι χώρες θα πρέπει να κρατήσουν μια θέση σεβασμού για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», είπε ο Μακρόν στη δεξίωση ενώπιον πολλών προσωπικοτήτων από τις επιχειρήσεις, τις τέχνες και τον ακαδημαϊκό κόσμο που συνδέονται με την Ασία. Αυτό ισχύει «ανεξάρτητα από τις φιλίες και τις συμμαχίες που μπορεί να καλλιεργήσει κανείς».

Απευθυνόμενος ουσιαστικά στο Πεκίνο, ο Μακρόν απηύθυνε  έκκληση στην Κίνα να επηρεάσει τη Ρωσία. «Αλλά ποιος θα μπορούσε να υπερασπιστεί τη δυνατότητα μιας ελεύθερης και σταθερής διεθνούς τάξης εάν κλείνουμε τα μάτια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο;» είπε  χαρακτηριστικά ο Μακρόν, αναφερόμενος στην Κίνα.

Ο Μακρόν είναι ένας από τους λίγους δυτικούς ηγέτες που κράτησαν επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία τον περασμένο Νοέμβριο, ο Μακρόν ζήτησε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να φέρει τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ναυτεμπορική