Weather Icon

Κυπριακό: Αναποτελεσματικότητα παρεμβάσεων της Λευκωσίας προς τον ΟΗΕ

Κυπριακό: Αναποτελεσματικότητα παρεμβάσεων της Λευκωσίας προς τον ΟΗΕ

Πολλά τα ατοπήματα του ΟΗΕ στην Κύπρο

  Η Θέση του “Φ”   

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου αύριο Τρίτη θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στην Κύπρο τόσο σε σχέση με το Κυπριακό όσο και σ’ ό,τι αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ήταν παρών κατά την τακτική συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις χώρες που συμμετέχουν με στρατεύματα στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Η σύνταξη των δυο εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα, Άντόνιο Γκουτέρες, έχουν τη δική του σφραγίδα καθώς τα προσχέδια συνήθως συντάσσονται από την Αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού στο νησί. Με αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προσωποποιήσουμε το όλο θέμα. Αλλά θα πρέπει να θέσουμε τα δεδομένα στην πραγματική του διάσταση.

ΕΧΟΥΜΕ αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν για ενέργειες του ΟΗΕ στο νησί, τις οποίες έχουμε χαρακτηρίσει ατοπήματα. Την ίδια, όμως, ώρα θα πρέπει να αναφερθούμε και στη διαχείριση που γίνεται από πλευράς της κυβέρνησης. Τι έγινε προληπτικά ως προς το περιεχόμενο της έκθεσης; Πόσο αποτελεσματικές ήταν οι παρεμβάσεις, που έγιναν (εάν έγιναν); Αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του μίλησε για υποκειμενικές απόψεις «που επιτρέπουν όχι στον Γενικό Γραμματέα, αλλά αυτούς που συμβουλεύουν τον Γενικό Γραμματέα, να μας βάζουν στην ίδια μοίρα όσον αφορά τη ρητορική μεταξύ των ιθυνόντων του ψευδοκράτους και της Άγκυρας». Στη συνέχεια ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θεωρεί «απαράδεκτη (την προσέγγιση) και απαράδεκτο και τον λόγο για τον οποίο κρίνουν ότι υπάρχει χάσμα εξαιτίας της ρητορικής, όπως λένε, εκατέρωθεν». Οι τοποθετήσεις του ήταν έντονες. Αλλά εκ των υστέρων. Ήταν έντονες αλλά πλέον οι δυο εκθέσεις βρίσκονται ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ήταν έντονος, αλλά το γήπεδο Ταξίμ (Διχοτόμηση) στη νεκρή ζώνη, κοντά στο Λήδρα Πάλας, είναι έτοιμο και θα αρχίσει η χρησιμοποίησή του από το κατοχικό καθεστώς, παρά τις διαμαρτυρίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

ΟΛΑ κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και προφανώς τα αποτελέσματα δεν είναι καλά. Το διαπιστώνουμε και από το περιεχόμενο των εκθέσεων αλλά και πώς συμπεριφέρονται τα Ηνωμένα Έθνη, κυρίως μετά από διαμαρτυρίες από την κυπριακή πλευρά. Τούτο επιβεβαιώνει την αναποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, των διαβημάτων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube