REAL TIME |

Weather Icon
ΝΑΤΟ , Σουηδία , Τουρκία 13 Ιανουαρίου 2023

Κλιμακώνει η Τουρκία: Ακύρωσε επίσκεψη του Σουηδού προέδρου Βουλής λόγω… προπαγάνδας υπέρ του ΡΚΚ

Κλιμακώνει η Τουρκία: Ακύρωσε επίσκεψη του Σουηδού προέδρου Βουλής λόγω… προπαγάνδας υπέρ του ΡΚΚ

Εντολή κλιμάκωσης μέχρις εσχάτων φαίνεται πως έχουν λάβει οι Τούρκοι πολιτικοί συνεργάτες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα θέματα που αφορούν τη Σουηδία.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ ακύρωσε την επικείμενη επίσκεψη του Σουηδού ομολόγου του, με την αιτιολογία της “υποστήριξης τρομοκρατικής προπαγάνδας από YPG/PKK” στη Στοκχόλμη. Σύμφωνα με δήλωση του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής, ο Σεντόπ ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αντρέας Νόρλενς στην Τουρκία στις 17 Ιανουαρίου λόγω των προκλήσεων του YPG/PKK με στόχο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία.

Ο Στέφαν Χέρστρομ, πρεσβευτής της Σουηδίας στην Τουρκία, κλήθηκε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη και του μεταφέρθηκε η διαμαρτυρία της τουρκικής πλευράς σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το Reuters.  “Τονίσαμε πως πρέπει να εντοπιστούν οι δράστες, να ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και η Σουηδία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της”, ανέφερε η ίδια πηγή.

Από την άλλη, όπως έγινε χτες γνωστό η σουηδική κυβέρνηση δεν θα εκδώσει τέσσερα άτομα όπως ζητά η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ότι συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μετέδωσε την Πέμπτη το πρακτορείο ειδήσεων TT, χωρίς να επικαλείται πηγές.

Τα αιτήματα έκδοσης υποβλήθηκαν το 2019 και το 2020, προτού η Σουηδία και η Φινλανδία υπογράψουν τριμερή συμφωνία με την Τουρκία με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι ότι οι τέσσερις δεν μπορούν να εκδοθούν, ανέφερε το πρακτορείο ΤΤ, μη αφήνοντας στην κυβέρνηση καμία άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει την απόφασή του.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube