Weather Icon
Γερμανία , Ουκρανία , Ρωσία 29 Ιανουαρίου 2023

Ηandelsblatt: Σε ποιο σημείο η Γερμανία θα ήταν συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία;

Ηandelsblatt: Σε ποιο σημείο η Γερμανία θα ήταν συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία;

Αναστάτωση στη Γερμανία για δήλωση της ΥΠΕΞ Aναλένα Μπέρμποκ που μίλησε για “πόλεμο κατά της Ρωσίας”

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τώρα υπάρχει αναστάτωση για μια δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Aναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), η οποία μίλησε για “πόλεμο κατά της Ρωσίας”.

Πρόκειται για ένα “game changer” που θα καταστήσει τη Γερμανία μέρος του πολέμου; Αυτές είναι οι πιο σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις:

Τι δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ;

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, η πράσινη πολιτικός ζήτησε συνοχή μεταξύ των δυτικών συμμάχων με τα εξής λόγια: “Διεξάγουμε έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και όχι ο ένας εναντίον του άλλου”. Πρέπει επίσης να γίνουν περισσότερα για τα άρματα μάχης, δήλωσε λίγες ώρες πριν γίνει γνωστό ότι η Γερμανία προμηθεύει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Το πιο σημαντικό, είπε, είναι “να το κάνουμε μαζί και να μην κατηγορούμε ο ένας τον άλλον στην Ευρώπη”.

Πώς αντέδρασε το Κρεμλίνο στη δήλωση;

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ζήτησε εξηγήσεις από τον Γερμανό πρέσβη στη Μόσχα σχετικά με τις “αντιφατικές” δηλώσεις του Βερολίνου. Από τη μία πλευρά, η Γερμανία δήλωσε ότι δεν συμμετέχει στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, η Μπέρμποκ είπε ότι οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονταν σε πόλεμο με τη Ρωσία. “Καταλαβαίνουν οι ίδιοι τι λένε;” έγραψε η Ζαχάροβα στο ειδησεογραφικό κανάλι Telegram.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης εκμεταλλεύτηκαν με ευγνωμοσύνη αυτή τη δήλωση ως φράση-κλειδί για την πολεμική προπαγάνδα – ως απόδειξη ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της ΕΕ ήταν άμεσα εμπλεκόμενες στη σύγκρουση στην Ουκρανία και πολεμούσαν εναντίον της Ρωσίας. Το θέμα τροφοδοτείται στο Twitter κυρίως από το δεξιό στρατόπεδο. Εκεί, η λέξη “κήρυξη πολέμου” χρησιμοποιείται ξανά και ξανά.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η διατύπωση της Μπέρμποκ δεν σήμαινε ότι η Γερμανία ήταν μέρος του πολέμου. “Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές: η υποστήριξη της Ουκρανίας στην άσκηση του ατομικού της δικαιώματος αυτοάμυνας, όπως κατοχυρώνεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, κατά του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, ο οποίος είναι αντίθετος προς το διεθνές δίκαιο, δεν καθιστά τη Γερμανία μέρος της σύγκρουσης”.

Τα άρματα μάχης Leopard στον πόλεμο της Ουκρανίας: Πόσο πιθανή είναι μια κλιμάκωση;

Στο πολιτικό φάσμα της Γερμανίας, είναι κυρίως οι εκπρόσωποι του AfD και της Αριστεράς (die Linke) που φοβούνται ότι η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει μέρος του πολέμου ως αποτέλεσμα περαιτέρω παραδόσεων όπλων. Για τον Ντίτμαρ Μπάρτς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς, η παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard είναι ένα άλλο ταμπού. “Αυτό ενδεχομένως μας οδηγεί πιο κοντά στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο παρά στην ειρήνη στην Ευρώπη”, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, έμεινε στη δήλωση ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία ότι η Γερμανία, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να γίνουν μέρος του πολέμου.

Για τον καγκελάριο Σολτς, ωστόσο, το θέμα είναι σαφές. “Όχι, απολύτως όχι”, απάντησε ο Σολτς στην τηλεόραση του ZDF στην ερώτηση αν η Γερμανία θα γίνει μέρος του πολέμου με την παράδοση των Leopard στην Ουκρανία.

Γιατί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θεωρεί τη Γερμανία ως μέρος του πολέμου;
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης εξηγεί: “Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι σαφές ότι όποιος υποστηρίζει μια χώρα στην άμυνά της δεν γίνεται μέρος του πολέμου. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η Γερμανία δεν θα γινόταν επίσης μέρος του πολέμου με την προμήθεια βαρέων όπλων.

Ο Στέφαν Τάλμον, ειδικός σε θέματα διεθνούς δικαίου από τη Βόννη, συμφωνεί. Ούτε η παράδοση όπλων ούτε η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών καθιστά τη Γερμανία μέρος του πολέμου, γράφει ο Talmon σε άρθρο του στο “Verfassungsblog”. Αυτό προκύπτει επίσης από την κρατική πρακτική.

“Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ προμηθεύουν όπλα στη Σαουδική Αραβία εδώ και πολλά χρόνια και εκπαιδεύουν Σαουδάραβες στρατιώτες σε αυτά τα όπλα τόσο στην Αμερική όσο και στη Σαουδική Αραβία, χωρίς οι ΗΠΑ να γίνονται έτσι μέρος του πολέμου στην Υεμένη που διεξάγει η Σαουδική Αραβία από το 2015”, εξήγησε ο δικηγόρος.

Ακόμη και η Λευκορωσία, η οποία υποστηρίζει τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας με πολλούς τρόπους, δεν έχει γίνει μέρος του πολέμου ως αποτέλεσμα. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε αποδοκιμάσει μόνο τη “συμμετοχή της στην παράνομη χρήση βίας” από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο Τάλμον.

Το διεθνές δίκαιο εξακολουθεί να παίζει ρόλο για τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας;

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνουν ότι το διεθνές δίκαιο δεν τον ενδιαφέρει. Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Κάρλο Μασάλα του Πανεπιστημίου Bundeswehr στο Μόναχο, για παράδειγμα, επισημαίνει ότι ο Πούτιν έχει από καιρό δηλώσει ότι όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ, όχι μόνο η Γερμανία, είναι μέρος του πολέμου. Η παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard δεν το αλλάζει αυτό.

Από την άλλη πλευρά, από τη σκοπιά των κοινοβουλευτικών νομικών, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας, ακόμη και σε στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, συνιστούν παραβίαση της απαγόρευσης χρήσης βίας του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και, ως εκ τούτου, είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Θα μπορούσε το ΝΑΤΟ να γίνει εμπόλεμη πλευρά στον πόλεμο της Ουκρανίας;

Το ΝΑΤΟ βλέπει τον εαυτό του ως μια καθαρά αμυντική συμμαχία που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να γίνει εμπόλεμη πλευρά – επίσης από ανησυχία για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τρέχουσα Στρατηγική Αντίληψη δηλώνει λοιπόν με σαφήνεια: “Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία”.

Η λεγόμενη περίπτωση συμμαχίας, η οποία υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη της δυτικής αμυντικής συμμαχίας σε αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης, δεν ισχύει ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία. Η χώρα δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ – σε αντίθεση με τα κράτη της Βαλτικής Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, για παράδειγμα.

Πόσο ρεαλιστική θεωρεί το ΝΑΤΟ μια ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων σε έναν πόλεμο;

Η άποψη στο ΝΑΤΟ είναι ότι η χρήση πυρηνικών όπλων δεν θα είχε κανένα νόημα για τη Ρωσία στρατιωτικά – κυρίως λόγω των ανυπολόγιστων συνεπειών. Επισημαίνεται επίσης ότι σε περίπτωση επιθετικής χρήσης πυρηνικών όπλων, οι Ρώσοι θα πρέπει να φοβούνται ότι χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία θα αντιταχθούν επίσης σαφώς σε αυτές.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube