Weather Icon

Η Ρωσία επωφελείται από τη διατήρηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην εξουσία

Η Ρωσία επωφελείται από τη διατήρηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην εξουσία

Η Ρωσία επιθυμεί ο νυν πρόεδρος Ερντογάν να διατηρήσει την εξουσία του και να τηρήσει τις υπάρχουσες συμφωνίες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, το αυταρχικό καθεστώς στην Τουρκία θα ενταθεί. Λέει ο Ρουμπέν Σαφραστιάν, ειδικός τουρκικών θεμάτων στο News.am.

Ο Ερντογάν επικεντρώνεται τώρα στη διατήρηση της εξουσίας, καθώς οι εκλογές στην Τουρκία έχουν τη δυνατότητα να υπονομεύσουν πολλά πράγματα, λέει ο Σαφραστιάν.

Χαρακτήρισε τις πιθανότητες του Ερντογάν να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές ως μη πολύ υψηλές. Είπε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συνασπισμός του οποίου ηγείται θα χάσει, επειδή υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στην Τουρκία. Ωστόσο, ο Σαφραστιάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ίδιος ο Ερντογάν να κερδίσει το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. “Αν ο Ερντογάν χάσει τις βουλευτικές εκλογές αλλά κερδίσει τις προεδρικές, αυτό θα δημιουργήσει κινδύνους για την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας”, τόνισε ο ειδικός.

Ο ειδικός επεσήμανε τη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με το απρόβλεπτο της πολιτικής του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, δεδομένου ότι η Άγκυρα δεν συμμετέχει στις κυρώσεις και παρέχει στη Ρωσία τα εδάφη της.
“Η δυσαρέσκεια αυτή εκφράζεται με τη μορφή του γεγονότος ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τον Ερντογάν, παρά την επιθυμία του τελευταίου να έχει μια τέτοια συνάντηση. Υπάρχει επίσης ο ελληνικός παράγοντας, ο οποίος είναι επίσης πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και υπάρχει μια ισχυρή ελληνική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες”, εξηγεί ο ειδικός.

Η αλλαγή της θέσης των ΗΠΑ όσον αφορά την πώληση των F-16 κατά τη γνώμη του ειδικού είναι μια πιθανή συγκατάθεση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο ειδικός αμφιβάλλει ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα εγκρίνει την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία. “Αλλά η Τουρκία είναι σημαντική για τις ΗΠΑ τόσο από άποψη γεωγραφικής θέσης όσο και ως πιστός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η Άγκυρα μπορει να αυξήσει την πίεσή της στη Ρωσία, και τέτοια σημάδια είναι ήδη ορατά, καθώς οι τουρκικές αρχές επιβάλλουν περιορισμούς στις προσωρινές άδειες παραμονής. Η Τουρκία έχει παραδώσει στην Ουκρανία όχι μόνο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά και τεθωρακισμένα οχήματα. Οι ΗΠΑ το έχουν επίσης λάβει υπόψη τους”, κατέληξε ο Σαφραστιάν.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube