ΗΠΑ , Ρωσία , Συρία , Τουρκία 26 Ιανουαρίου 2023

Η Ρωσία αρωγός της τουρκοσυριακής προσέγγισης

Η Ρωσία αρωγός της τουρκοσυριακής προσέγγισης

Ο Ερντογάν διερευνά μια δέσμευση με τον Άσαντ.Μια προσπάθεια με σφραγίδα της Ρωσίας που επιθυμεί να,επεκταθεί το τρίγωνο Μόσχας Άγκυρας Τεχεράνης.

Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των άλλων περιφερειακών παραγόντων να απομονώσουν τη συριακή κυβέρνηση, η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποίησε αρκετές υψηλού επιπέδου συναντήσεις με αξιωματούχους πληροφοριών, αμυντικών και διπλωματικών θέσεων της Συρίας.

Μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ μοιάζει να είναι πλέον εφικτή. Οι δύο πλευρές είναι, πιθανότατα, πολύ μακριά από την πλήρη εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, αλλά οι περιστάσεις θα εξακολουθήσουν να αναγκάζουν την Τουρκία να ασκήσει επιρροή στη Δαμασκό και να σφυρηλατήσει μια τουρκο-ρωσο-συριακή συμφωνία, η οποία θα άλλαζε άρδην το τοπίο ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής.

Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση των τελευταίων έξι ετών, παρατηρούμε πως η Τουρκία μέσα από έναν κύκλο στρατιωτικής κλιμάκωσης είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τους Κούρδους μαχητές και να δημιουργήσει τον περιβόητο διάδρομο ασφαλείας που τόσο επιθυμεί στα τουρκοσυριακά σύνορα. Σ΄αυτές τις προσπάθειες της Άγκυρας να επεκταθεί/εισβάλλει στη βορειοανατολική Συρία, ένα εμπόδιο έχει σταθεί στον δρόμο της: η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στα βορειοανατολικά της χώρας και η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια κουρδική ομάδα που η Τουρκία υποστηρίζει ότι είναι ευθυγραμμισμένη με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Τα ανταγωνιστικά συμφέροντα της Τουρκίας και των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία έχουν δημιουργήσει τριβές μεταξύ των δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ και έχουν μέχρι στιγμής ματαιώσει τις τουρκικές προσπάθειες για δημιουργία του τουρκικού διαδρόμου ασφαλείας.

Ωστόσο, οι πρόσφατες αλλαγές στην Τουρκία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες για μια τουρκική στροφή στη βορειοανατολική Συρία. Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Τουρκία έχει μεταφραστεί σε πολιτικές απογοητεύσεις στο εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του θυμού των Τούρκων πολιτών, ο οποίος συγκεντρώνεται προς στα περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία που διαμένουν εντός της τουρκικής επικράτειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ HUFFINGTOPOST.GR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube