Γερμανία , ΝΑΤΟ 2 Ιανουαρίου 2023

Η Γερμανία θα ηγηθεί της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ στο μέλλον

Η Γερμανία θα ηγηθεί της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ στο μέλλον

Στις αρχές του έτους, η Γερμανία ανέλαβε την ηγεσία της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, αναφέρει η Handelsblatt. Φέτος, η λεγόμενη αιχμή του δόρατος της στρατιωτικής συμμαχίας αποτελείται μόνο από περίπου 11.500 χερσαίες δυνάμεις. Η Bundeswehr παρέχει περίπου 8.000 από αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες. Άλλες δυνάμεις προέρχονται από το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία και τη Σλοβενία.

Με την επίσημη ονομασία VJTF (Very High Readiness Joint Task Force), η αιχμή του δόρατος του ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης μεγάλης κρίσης στην Ουκρανία μετά το 2014 και έκτοτε αποτελεί κεντρικό στοιχείο της αποτρεπτικής στρατηγικής έναντι της Ρωσίας.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας. Έτσι, οι ταχύτερες δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες σε 48 έως 72 ώρες για να αναπτυχθούν όπου τις χρειάζεται η Συμμαχία εκείνη τη στιγμή. Για τους στρατιώτες, αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι δεν τους επιτρέπεται να απομακρύνονται από τους σταθμούς υπηρεσίας τους κατά τη διάρκεια των περιόδων αναμονής τους.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα φέτος για την τεθωρακισμένη ταξιαρχία πεζικού 37 “Ελεύθερο Κράτος της Σαξονίας”. Είναι η επικεφαλής μονάδα των πολυεθνικών χερσαίων δυνάμεων της VJTF. Από τους περίπου 5.000 στρατιώτες της ταξιαρχίας, περίπου 4.000 θα πάνε στο ΝΑΤΟ.

Η αλλαγή ηγεσίας επισκιάζεται από την απώλεια των γερμανικών οχημάτων μάχης πεζικού Puma. Μετά από πολυάριθμες τεχνικές βλάβες, η υπουργός Άμυνας Kριστίν Λάμπρεχτ (SPD) ανακοίνωσε ότι οι Γερμανοί στρατιώτες δεν θα προμηθεύονταν το Puma ως όχημα μάχης για την VJTF, αλλά το παλαιότερο Marder.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, οι ελλείψεις εξοπλισμού της Bundeswehr δεν αποτελούν κίνδυνο για την VJTF. “Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η Γερμανία θα είναι μια εξαιρετική ηγετική χώρα για την VJTF”, δήλωσε ο Νορβηγός στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων στις αρχές του έτους. Είπε ότι γνώριζε ότι η Bundeswehr είχε καλά εκπαιδευμένους και καλά εξοπλισμένους στρατιώτες που μπορούσαν να κάνουν πολύ καλά τη δουλειά.

Η Γερμανία θέλει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 100 δισεκατομμύρια

Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε επίσης ότι η VJTF δεν αποτελείται μόνο από γερμανικές μονάδες. “Η Γερμανία θα είναι το ηγετικό έθνος, αλλά θα υπάρχουν και άλλα έθνη που θα συμμετέχουν σε αυτή τη δύναμη”, τόνισε. “Είμαι απολύτως βέβαιος ότι και τα εννέα έθνη που θα είναι υπεύθυνα για τη δύναμη κρούσης του ΝΑΤΟ θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ”.

Σχετικά με τις ελλείψεις εξοπλισμού της Bundeswehr, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε: “Σίγουρα υπάρχουν κενά και ελλείψεις”. Για το λόγο αυτό, είπε, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την υπόσχεση της Γερμανίας να παράσχει επιπλέον 100 δισεκατομμύρια ευρώ και να αυξήσει περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες. Με αυτόν τον τρόπο, τα κενά και τα ελλείμματα θα μπορούσαν να καλυφθούν.

Η VJTF αποτελεί επί του παρόντος μέρος της Δύναμης Απόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF), η συνολική δύναμη της οποίας αναφέρθηκε τελευταία σε περίπου 40.000 στρατιώτες. Εκτός από τις χερσαίες δυνάμεις, περιλαμβάνει επίσης αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις καθώς και ειδικές δυνάμεις. Στο μέλλον, η VJTF θα αποτελεί πιθανώς μέρος ενός νέου μοντέλου δυνάμεων. Ενόψει των πιθανών απειλών από τη Ρωσία, προβλέπει τη διατήρηση περισσότερων από 300.000 στρατιωτών σε υψηλή ετοιμότητα για κρίσεις στο μέλλον.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube