Η δυσμενής θέση της Τουρκίας στις ΗΠΑ ευκαιρία για Κύπρο και Ελλάδα
Ευνοϊκή συγκυρία για ενίσχυση των παρεμβάσεων στις ΗΠΑ
ΤΙΤΛΟΙ τέλους ρίχνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο κεφάλαιο «Τουρκία- F-35». Κι αυτό επειδή η κατοχική δύναμη, παραβιάζει τον αμερικανικό νόμο και σε αυτό δεν μπορούν να γίνουν, όπως φαίνεται, εκπτώσεις. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα για τα μαχητικά F-35 αφορούν τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων για το τέλος του προγράμματος στην Τουρκία κι όχι να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες. Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή μας στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, εξήγησε ότι οι δύο πλευρές συνομιλούν για να κλείσουν σταδιακά τα θέματα που έχουν προκύψει λόγω της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Και το θέμα τούτο έχει μεταξύ άλλων και οικονομική διάσταση ( τα χρήματα, που επένδυσε η Τουρκία για πρόγραμμα). Είναι, όμως, πρωτίστως πολιτικό.
ΕΙΝΑΙ πρόδηλο και από τις απαντήσεις του Αμερικανού αξιωματούχου πως η κατοχική Τουρκία συνεχίζει να είναι υπό το καθεστώς των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400. Η Άγκυρα έχει αποδεχθεί την εξέλιξη αυτή καθώς δεν μπορεί να κάνει και διαφορετικά. Ελπίζει, ωστόσο, ότι το οπλοστάσιό της θα ενισχυθεί με F-16. Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται τόσο η τουρκική διπλωματία όσο και το στρατιωτικό κατεστημένο. Αλλά ούτε κι αυτό το εγχείρημα φαντάζει εύκολο για την κατοχική Τουρκία. Η αγορά των μαχητικών αυτών, όπως και η αναβάθμιση όσων διαθέτει η Άγκυρα, συνδέεται με την συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Τουλάχιστον από πλευράς του κογκρέσου καθώς η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να… κλείνει το μάτι στην Άγκυρα, συντηρώντας αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη.
Ο ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας ενάντια στην πώληση των μαχητικών στην κατοχική δύναμη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, διαμήνυσε πως δεν είναι αποδεκτό και δεν μπορεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί και τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους ή να βρουν έναν ειρηνικό τρόπο επίλυσης των διαφορών τους όταν είναι η μία και μόνο πλευρά που επιτίθεται. Δηλαδή η Τουρκία.
ΤΟ σκηνικό στην Ουάσινγκτον όπως διαμορφώνεται σε σχέση με τις αξιώσεις της Άγκυρας και τη στάση της νομοθετικής εξουσίας των ΗΠΑ, προσφέρει την ευκαιρία και τη δυνατότητα Αθήνας και Λευκωσίας να ενισχύσουν το λόμπι και τις διασυνδέσεις τους, για να αποτρέψουν ενίσχυση της πολεμικής μηχανής της κατοχικής δύναμης. Σήμερα τα δεδομένα και η συγκυρία είναι ευνοϊκή.