Weather Icon

Φόβοι της Άγκυρας για κάψιμο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Σουηδία

Φόβοι της Άγκυρας για κάψιμο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Σουηδία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον πρέσβη της Σουηδίας σήμερα λόγω της άδειας, που έδωσαν οι σουηδικές αρχές, για διαδήλωση κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, και η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, δήλωσε πηγή μέσα από το υπουργείο.

Σύμφωνα με την πηγή, το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σθεναρά την «προκλητική» διαδήλωση, η οποία, όπως είπαν, περιλαμβάνει το κάψιμο του ιερού βιβλίου των Μουσουλμάνων, του Κορανίου, και εξέφρασε την προσδοκία της Άγκυρας για ακύρωση της άδειας για τη διαδήλωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών είπε, επίσης, στον πρέσβη της Σουηδίας ότι η χορήγηση άδειας για μια άλλη  διαδήλωση που πρόκειται και αυτή να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, από μια ομάδα που είναι ευνοϊκά διακείμενη με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), αποτελεί παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε η πηγή.

Το περιστατικό λαμβάνει χώρα σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις διμερείς σχέσεις Σουηδίας-Τουρκίας, όταν τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία επιδιώκουν την έγκριση από τη μεριά της Τουρκίας για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

Τα δύο σκανδιναβικά κράτη αιτήθηκαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ πέρυσι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι αιτήσεις τους πρέπει να εγκριθούν και από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν τις έχουν εγκρίνει ακόμα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Staffan Herrstrom, πρέσβης της Σουηδίας στην Τουρκία, κλήθηκε στο υπουργείο για ένα περιστατικό που συνέβη στη Στοκχόλμη κατά το οποίο κρέμασαν ανάποδα ένα ομοίωμα του προέδρου Ερντογάν. Η Σουηδία καταδίκασε το περιστατικό, αλλά η Τουρκία είπε ότι η στάση της θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη.

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή:  https://www.reuters.com/world/europe/turkey-summons-swedish-envoy-over-permission-protest-source-2023-01-20/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube