Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ιράν 31 Ιανουαρίου 2023

Ε.Ε.: Τρομοκράτες οι Φρουροί της Επανάστασης;

Ε.Ε.: Τρομοκράτες οι Φρουροί της Επανάστασης;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τον χαρακτηρισμό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατικής οργάνωσης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε κρίσιμη διπλωματική μετατόπιση που απειλεί με ναυάγιο την αναβίωση της διεθνούς συνθήκης για τα πυρηνικά του Ιράν.

Η πρωτοβουλία, που έχει τη στήριξη Γαλλίας και Γερμανίας, θα αποτελεί απάντηση των Βρυξελλών στην εξαγωγή ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, αλλά και τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν. Παρίσι και Βερολίνο εξέφρασαν τη στήριξή τους στον χαρακτηρισμό των Φρουρών ως τρομοκρατικής οργάνωσης κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. «Πολλά μέλη θα συμφωνούσαν σε αυτό», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο χαρακτηρισμός στρατιωτικού σώματος ξένης χώρας ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι ιδιαίτερα σπάνιος και υπογραμμίζει τη σκλήρυνση της στάσης των κρατών της Δύσης απέναντι στην ισλαμική δημοκρατία. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς το 2019. Γαλλία και Γερμανία έχουν, όμως, συνυπογράψει τη συνθήκη του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν.

Το Παρίσι θα προτιμούσε ο χαρακτηρισμός τρομοκρατική οργάνωση να αποδοθεί σε ορισμένα τμήματα και διευθύνσεις του σώματος των Φρουρών και όχι στο σύνολό του. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει, από τη μεριά του, για την ύπαρξη σημαντικών νομικών προσκομμάτων για τον χαρακτηρισμό.

Σχέδια για αντίποινα

Πλήγμα ισραηλινών drones εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν.

Στις αρχές του μήνα το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε απόφαση καλώντας τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να χαρακτηρίσουν τους Φρουρούς τρομοκρατική οργάνωση. Η Τεχεράνη σχεδιάζει σε αντίποινα να χαρακτηρίσει τρομοκρατικούς τους στρατούς των μελών της Ε.Ε.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, δυναμικότητας 120.000 ανδρών, ιδρύθηκαν μετά την επανάσταση του 1979 με στόχο την προστασία της ισλαμικής δημοκρατίας, με την ισχύ του σώματος να έχει ενισχυθεί σημαντικά έκτοτε για να καταστεί η ελίτ του ιρανικού στρατεύματος.

Την ίδια ώρα, σε ενέργεια της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ αποδίδουν οι αμερικανικές εφημερίδες New York Times και Washington Post την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη drones εναντίον στρατιωτικού κτιριακού συγκροτήματος στο Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν στις 28 Ιανουαρίου, Μία ημέρα αργότερα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληττε πομπή οχημάτων στη Συρία, η οποία μετέφερε ιρανικά όπλα, προκαλώντας τον θάνατο επτά ανθρώπων.

Η επίθεση στο Ισφαχάν, η πρώτη τέτοια μετά την επάνοδο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου στην εξουσία, πραγματοποιείται τη στιγμή που το Ιράν κατηγορείται από τη Δύση για προετοιμασία νέου φορτίου όπλων και drones για τη Ρωσία και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία. Ο βομβαρδισμός στο Ισφαχάν πραγματοποιήθηκε με μικρά τετρακινητήρια drones, εξοπλισμένα με βόμβες. Η μικρή ακτίνα δράσης τους σημαίνει ότι τα drones απογειώθηκαν από σημείο εντός του ιρανικού εδάφους.

Η πόλη του Ισφαχάν φιλοξενεί το κέντρο διαστημικών ερευνών του Ιράν. Εκεί κατασκευάζονται οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, ενώ εμπλουτισμός ουρανίου πραγματοποιείται σε υπόγειες εγκαταστάσεις της περιοχής. «Τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα των επιστημόνων μας για την ανάπτυξη ειρηνικών εφαρμογών της πυρηνικής ενέργειας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube