Weather Icon

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία Ελλάδα και Βρετανία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία Ελλάδα και Βρετανία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο ώστε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστραφούν με την πάροδο του χρόνου στην Ελλάδα ως μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, τερματίζοντας τη διαμάχη, μεταδίδει το Bloomberg.

Μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή ενός μέρους των μαρμάρων στην Αθήνα εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια, αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα θα δανείζονταν ουσιαστικά στο Μουσείο του Λονδίνου, ενώ η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να πάρει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Το πρακτορείο κάνει λόγο για “περίπλοκες συζητήσεις” που βρίσκονται σε εξέλιξη και σημειώνει ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ενώ επισημαίνει ότι το έργο της μετακίνησης των μαρμάρων είναι επίσης πολύ περίπλοκο.

Μια συμφωνία θα έλυνε μια διαφωνία που μαστίζει τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832, αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι το θέμα των γλυπτών είχε ανακινηθεί ακόμα και στις διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα γλυπτά είναι μια συλλογή αρχαίων αντικειμένων που αφαιρέθηκαν από την Ακρόπολη της Αθήνας στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν, τον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αναφέρει το Bloomberg.

Μια συμφωνία Ελλάδας-Βρετανίας θα μπορούσε να είναι παρόμοια με αυτή που συνήφθη πέρυσι, με την Ελλάδα να ανακτά συνολικά 161 αρχαία αντικείμενα από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, αναφέρουν στο Bloomberg οι ίδιες πηγές.

Αυτή η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει επίσης ένα πολιτιστικό ίδρυμα με έδρα το Ντέλαγουερ, προβλέπει τα μαρμάρινα έργα που είχε συλλέξει ένας Αμερικανός δισεκατομμυριούχος να επιστρέψουν σταδιακά στην Ελλάδα αφού εκτεθούν στο Met, μαζί με άλλα έργα που θα κάνουν το ταξίδι αντίστροφα, σε μια μακρά διαδικασία που θα λάβει χώρα μεταξύ 2023 και 2048.

Το Bloomberg σημειώνει μάλιστα ότι τον προηγούμενο μήνα, η ελληνική εφημερίδα “Τα Νέα” ανέφερε ότι ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, είχε συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πιθανή επιστροφή των μαρμάρων.

Σε μια άλλη συμφωνία πέρυσι, ένα μουσείο στη Σικελία της Ιταλίας επέστρεψε ένα κομμάτι του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως μέρος μιας συμφωνίας ανανεώσιμου δανείου. Ανάμεσα στα περίπλοκα εμπόδια που έλυσαν οι πρόσφατες συμφωνίες ήταν το ακανθώδες ζήτημα της ιδιοκτησίας και άλλες νομικές αξιώσεις, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπο για τα έργα στο Βρετανικό Μουσείο.

Το Bloomberg σημειώνει ότι η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε ότι θα “λειτουργήσει εντός του νόμου” σχετικά με μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και ότι “δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη μας συλλογή, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ιστορία της ανθρωπότητας”.

Ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αποκλείσει την αλλαγή του νόμου που απαγορεύει στα μουσεία να αφαιρούν αντικείμενα που κατέχουν, ένα δάνειο ή μια συμφωνία που θα βασίζεται σε μια πολιτιστική ανταλλαγή ενδεχομένως να προσφέρει διέξοδο σε αυτό το νομικό εμπόδιο, καταλήγει το Bloomberg.

Το Parthenon Project, ένα όργανο υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Εντ Βέιζι το οποίο συνεργάζεται με τα Μουσεία της Βρετανίας και της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, είπε ότι ένα αποτέλεσμα είναι “επιτέλους εφικτό”.

“Έχουμε επιχειρηματολογήσει για μια συμφωνία που θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βρετανία, με επίκεντρο μια πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube