Weather Icon
Ναυτιλία , Ουκρανία , Ρωσία , Τουρκία 10 Ιανουαρίου 2023

Απεγκλωβίστηκε στη διώρυγα του Σουέζ το πλοίο «Glory» που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά

Απεγκλωβίστηκε στη διώρυγα του Σουέζ το πλοίο «Glory» που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά

Απεγλωβίστηκε το πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου «Glory» που νωρίς το πρωί προσάραξε στη Διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με το ναυτιλιακό πρακτορείο Leth.

«21 πλοία με κατεύθυνση νότια θα ξεκινήσουν/συνεχίσουν τις διελεύσεις τους. Αναμένονται μόνο μικρές καθυστερήσεις», έγραψε το Leth στο Twitter.

 

Το πλοίο είχε φορτώσει 65.970 μετρικούς τόνους καλαμποκιού από το ουκρανικό λιμάνι Chornomorsk στις 25 Δεκεμβρίου και κατευθυνόταν στην Κίνα, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Συντονισμού Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά Μαύρης Θάλασσας (JCC) με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Το πλοίο, το διαχειρίζεται η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία Target Marine.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ζωντανά δεδομένα χάρτη από τον πάροχο θαλάσσιων πληροφοριών MarineTraffic έδειξαν ότι το σκάφος διέσχιζε τη Διώρυγα του Σουέζ πριν από οκτώ ώρες περίπου. Το πλοίο πλέει υπό τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ, σύμφωνα με το MarineTraffic και το VesselFinder.

Η Διώρυγα του Σουέζ είναι μια από τις σημαντικότερες πλωτές οδούς στον κόσμο, με τα 120 μίλια της να φιλοξενούν το 30% της παγκόσμιας κίνησης εμπορευματοκιβωτίων και το 12% του συνόλου του παγκόσμιου εμπορίου αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.

Το Ever Given

Τον Μάρτιο του 2021, ένα τεράστιο τάνκερ 220.000 τόνων με το όνομα Ever Given κόλλησε στη Διώρυγα του Σουέζ για έξι ημέρες, προκαλώντας το μακροχρόνιο κλείσιμό του και συγκρατώντας το εμπόριο περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σήμερα περίπου δύο χρόνια μετά, οι συνέπειες εκείνης της κρίσης διαρκούν ακόμα, με πλήθος εταιρειών να υπομένουν μια μακρά νομική μάχη μεταξύ της πλοιοκτήτριας εταιρείας και της αιγυπτιακής κυβέρνησης, προκειμένου να αποζημιωθούν για τα προϊόντα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων που καθυστέρησαν να φτάσουν στους προορισμούς τους και πολλά εξ αυτών καταστράφηκαν.

Όπως είχε προβλεφθεί ευρέως κατά τη στιγμή της προσάραξης, στις 23 Μαρτίου 2021, οι δικηγόροι συνεχίζουν να είναι ένας από τους μεγάλους νικητές, καθώς έχουν να διαχειριστούν «χιλιάδες αγωγές» για τον αποκλεισμό της Διώρυγας του Σουέζ.

Οι πιλότοι στο «μάτι του κυκλώνα»

Σύμφωνα με δικαστικές υποθέσεις, στο στόχαστρο βρίσκοντας οι δύο Αιγύπτιοι πιλότοι του Ever Given.

Μόλις λίγα χιλιόμετρα από την στιγμή που άρχισε την διέλευση του το Ever Given, όντας το πλοίο νούμερο 13 στο κονβόι των συνολικά 20 πλοίων, ξεκίνησε να αλλάζει πορεία από τα αριστερά προς τα δεξιά. Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου που είδε το Businessweek, ο επικεφαλής πιλότος έδωσε εντολή στον πηδαλιούχο να βάλει το τιμόνι όλο δεξιά και μετά όλο αριστερά.

«Το τεράστιο πλοίο χρειάστηκε πολύ χρόνο για να ανταποκριθεί μέχρι τη στιγμή που άρχισε να στρίβει, και έτσι έπρεπε ο πλοηγός να διορθώσει ξανά την πορεία. Όταν ο δεύτερος πιλότος αντιτάχθηκε, οι δύο διαφώνησαν», αναφέρει το άρθρο. Ο επικεφαλής πιλότος έδωσε στη συνέχεια μια νέα εντολή: «πρόσω ολοταχώς». Το πλοίο έφτασε τους 13 κόμβους, πέντε κόμβους περισσότερο από το προτεινόμενο όριο ταχύτητας του καναλιού. Οι δύο πιλότοι συνέχισαν να διαφωνούν, με τον επικεφαλής πιλότο να απειλεί ακόμη και να εγκαταλείψει το πλοίο.

Η αύξηση της ταχύτητας δημιούργησε προβλήματα. Λόγω της αρχής του Bernoulli, η πίεση ενός υγρού μειώνεται όταν αυξάνει η ταχύτητά του. Η πλώρη του πλοίου κατέληξε στη δεξιά όχθη του καναλιού.

Χρονοβόρα η διευθέτηση των απαιτήσεων

Συνολικά, σύμφωνα με την SCOR μια από τις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο, ως και 400 πλοία μπλοκαρίστηκαν συνολικά, με μια σειρά από άλλα πλοία να αποφασίζουν να αποφύγουν εντελώς την περιοχή και να ακολουθήσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Οι αξιώσεις από την προσάραξη περιλαμβάνουν φυσική ζημιά στο Ever Given, απώλεια εσόδων από την πλευρά της Διώρυγας του Σουέζ, το κόστος των εργασιών διάσωσης και τη διακοπή της επιχείρησης για ιδιοκτήτες και ναυλωτές των αποκλεισμένων πλοίων, απώλεια ευπαθών προϊόντων και καθυστερήσεις φορτίου, καθώς και βλάβη στο ίδιο το κανάλι.

Οπως τονίζεται, θα χρειαστούν πολλά ακόμη χρόνια για να διευθετηθούν οι απαιτήσεις.

ΠΗΓΗ: ot.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube