Ρωσία , Συρία , Τουρκία 7 Ιανουαρίου 2023

Αντιδράσεις από τις τζιχαντιστικές/φιλοτουρκικές ομάδες της Συρίας στην προσέγγιση Άγκυρας-Δαμασκού

Αντιδράσεις από τις τζιχαντιστικές/φιλοτουρκικές ομάδες της Συρίας στην προσέγγιση Άγκυρας-Δαμασκού

Στη Συρία, στα εδάφη που ελέγχονται από φιλοτουρκικές ομάδες τζιχαντιστών και πιο συγκεκριμένα στις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ, πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις κατά της προσέγγισης μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας.

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα / geopolitics.iisca.eu

Πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν σήμερα προκειμένου να δείξουν ότι δεν υποστηρίζοντας πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Μπασάρ αλ Άσαντ και εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης – κάτι που συζητήθηκε στην Άγκυρα στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη 3/1 ο Τσαβούσογλου με μέλη της συριακής αντιπολίτευσης. Διότι για να τα βρει ο Ερντογάν με τον Άσαντ, θα πρέπει πρώτα να τα βρει η αντιπολίτευση της Συρίας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις στηρίχθηκε από την Τουρκία, με τον Άσαντ.

Μάλιστα, μετά από τη συγκεκριμένη συνάντηση- για την οποία σας είχα γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση- είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ προκειμένου να τον ενημέρωσει. Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε θετικές τις συνομιλίες, δήλωσε ότι μια τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συρίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν είπε ότι σχεδιάζεται μια συνάντηση με τον Άσαντ, την οποία διευκολύνει ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο της τριμερούς συνάντησης της 30ης Δεκεμβρίου ανάμεσα σε Ρωσία, Τουρκία και Συρία στη Μόσχα.

Ενώ η συριακή κυβέρνηση δείχνει να μην έχει αντιδράσει στις εξελίξεις, προσωπικά θα την χαρακτήριζα επιφυλακτική, ο ηγέτης της «Hayat Tahrir Ash-Sham» (HTS) Αμπού Μουχάμμεντ αλ-Τζαουλάνι αντιτίθεται σε όποια συζήτηση ξεσηκώνοντας όσους στηρίζουν τους φιλότουρκους μαχητές στην περιοχή.

Για την ιστορία, η «Hayat Tahrir Ash-Sham» (HTS) ή στα ελληνικά Οργανισμός για την Απελευθέρωση του Λεβάντε είναι μια δραστήρια μαχητική τζιχαντιστική ομάδα που εμπλέκεται στον Συριακό εμφύλιο πόλεμο. Η ομάδα σχηματίστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2017 ως μια συγχώνευση μεταξύ του Τζάμπχατ Φάτεχ αλ-Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ-Νούσρα), του Μετώπου Ανσάρ αλ-Ντιν, του Τζαΐς αλ-Σούννα, του Λίουα αλ-Χακ και του Νουρ αλ-Ντιν αλ-Ζένγκι.

Μετά την ανακοίνωση, προστέθηκαν και άλλες ομάδες και άτομα. Είχε την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας στο συριακό εμφύλο πόλεμο και σε στην προσπάθεια εκτοπισμού των κουρδικών πληθυσμών από τις περιοχές στα βόρεια της Συρίας.

Εν αναμονή λοιπόν εξελίξεων στο συριακό μέτωπο. Η Τουρκία θα πρέπει τώρα να δει πώς θα χειριστεί το φίδι που εξέθρεψε, εκτός κι αν την συμφέρει η συγκεκριμένη τακτική για να μην τα βρει τελικά με τον Άσαντ παρά τις πιέσεις της Μόσχας.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube