Ανησυχία στις ΗΠΑ για την φημολογούμενη συνάντηση Πούτιν-Άσαντ-Ερντογάν
Συναγερμός στις ΗΠΑ καθώς ο Erdogan υπαινίσσεται συνάντηση με τον Assad εν μέσω κινήσεων συμφιλίωσης με τη Μόσχα
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα την περασμένη Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα μπορεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του Bashar al-Assad, “στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ειρήνη”.
Ο Erdogan δήλωσε: “Ως Ρωσία-Τουρκία-Συρία, έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία μέσω της συνάντησης των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και των υπουργών Άμυνας μας στη Μόσχα.
Στη συνέχεια, Θεού θέλοντος, θα φέρουμε τους υπουργούς Εξωτερικών μας σε τριμερή συνάντηση.
Στη συνέχεια, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα συναντηθούμε ως ηγέτες”.
Που αποσκοπεί ο Erdogan
Η επικείμενη συνάντηση αποσκοπεί στην ενίσχυση της επικοινωνίας μετά τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα στις 28 Δεκεμβρίου υπό ρωσική αιγίδα.
Η συνάντηση ήταν η υψηλότερου επιπέδου επίσημη συνάντηση μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού από την έναρξη του συριακού πολέμου.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στις 5 Ιανουαρίου, ο Erdogan κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να “λάβει τα μέτρα για την επίτευξη μιας απτής λύσης όσον αφορά την υπόθεση της Συρίας”.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια μέση λύση μεταξύ της Άγκυρας και των συριακών δημοκρατικών δυνάμεων (SDF), προκειμένου να αποτρέψουν τη συμφιλίωση Τουρκίας-Συρίας.
Η συρο-τουρκική προσέγγιση μέσω της δηλωμένης ρωσικής μεσολάβησης ήταν παράλληλη με την προσέγγιση Εμιράτων-Συρίας – η τελευταία από τις οποίες ήταν μια “αδελφική” συνάντηση με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και την αποκατάσταση των ιστορικών σχέσεων μεταξύ του Assad και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ Abdallah bin Zayed Al-Nahyan, σύμφωνα με το SANA.
Η σαουδαραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat ανέφερε ότι τα ΗΑΕ επιδιώκουν “να συμμετάσχουν μαζί με τη Ρωσία στην ενίσχυση των συροτουρκικών σχέσεων σε υψηλό επίπεδο”, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Εμιράτων στη Δαμασκό αποσκοπούσε στη διευθέτηση της συμμετοχής της Τουρκίας στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Συρίας-Τουρκίας-Ρωσίας, καθιστώντας την τετραμερή συνάντηση.
Η συνάντηση έχει σκοπό να ανοίξει το δρόμο για μια προεδρική συνάντηση μεταξύ Erdogan και Assad παρουσία του Putin.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν τη σύνοδο αυτή, με πιθανότητα να είναι παρών στη συνάντηση ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΑΕ, εάν αυτή πραγματοποιηθεί στη Μόσχα.
Καρότο και μαστίγιο
Η Asharq Al-Awsat πρόσθεσε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 16-17 Ιανουαρίου για να ενημερώσει Αμερικανούς αξιωματούχους για τις εξελίξεις της τουρκο-συριακής εξομάλυνσης, τη συνάντησή του με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Faysal Mikdad και τον “οδικό χάρτη” που χρηματοδοτεί η Μόσχα στο πλαίσιο της ασφάλειας, του στρατιωτικού, πολιτικού και οικονομικού τομέα – όπως συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Άμυνας καθώς και τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στη Συρία, την Τουρκία και τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες.
Καθώς η Τουρκία εξαπολύει διαδοχικές επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών ομάδων τόσο στα τουρκοσυριακά σύνορα όσο και εντός της ίδιας της Συρίας στο πλαίσιο της “Επιχείρησης Claw Sword”, δυτικός αξιωματούχος ενημέρωσε την Asharq Al-Awsat ότι υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος θα επισκεφθεί την Άγκυρα τις επόμενες ώρες στο πλαίσιο των προσπαθειών διαμεσολάβησης μεταξύ της Τουρκίας και των SDF στη βορειοανατολική Συρία.
Η Άγκυρα έχει ζητήσει από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον να δεσμευτούν για την εφαρμογή των διμερών στρατιωτικών συμφωνιών που υπογράφηκαν στα τέλη του 2019.
Οι συμφωνίες προβλέπουν την απόσυρση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) σε απόσταση πέραν των 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα και από τις περιοχές Μανμπίτζ και Ταλ Ριφάατ, πέραν της απόσυρσης όλων των βαρέων όπλων.
Οι SDF δηλώνουν ότι έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους και δεν θα αποσύρουν την αστυνομική τους δύναμη -γνωστή ως Asayish- ούτε θα διαλύσουν τα τοπικά τους συμβούλια, παρά την επιμονή της Τουρκίας να διαλύσει όλους τους κουρδικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς θεσμούς στην περιοχή.
Ο ρόλος των Κούρδων
Εν τω μεταξύ, ο Cavusoglu δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης στις 29 Δεκεμβρίου ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέχει στη βόρεια Συρία και να τα παραδώσει στη Δαμασκό σε περίπτωση που επιτευχθεί “πολιτική σταθερότητα” – μετά από συνεργασία για την “εξουδετέρωση των μελών του ISIS, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του YPG”.
Το δημοσίευμα της σαουδαραβικής εφημερίδας αναφέρει ότι η αμερικανική διαμεσολάβηση επιδιώκει να επιτευχθεί ένας “συμβιβασμός” μεταξύ των κουρδικών ομάδων και της Άγκυρας χωρίς να λάβει χώρα νέα τουρκική εισβολή πριν από τις τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στα μέσα του 2023.
Η διαμεσολάβηση αυτή φαίνεται να αποτελεί προσπάθεια παράκαμψης της επικείμενης συροτουρκικής συμφιλίωσης.
Μια άλλη επίσημη πηγή αποκάλυψε ότι η Άγκυρα “δεν αισθάνθηκε άνετα με τις διαρροές μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Συρίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Μόσχα και ότι συμφώνησε σε μια πλήρη αποχώρηση”.
Ωστόσο, η πηγή επιβεβαίωσε ότι “είναι αλήθεια ότι η Άγκυρα και η Δαμασκός θεωρούν το PKK κοινή απειλή και θα εργαστούν ενάντια σε οποιαδήποτε αποσχιστική ατζέντα, επειδή αποτελεί υπαρξιακή απειλή και για τις δύο χώρες”, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες “θα εργαστούν για να ανοίξουν την εθνική οδό Χαλεπίου-Λαττάκειας”.
Μετά την επίσκεψη των ΗΑΕ στη Δαμασκό, η οποία πραγματοποιήθηκε αφού οι ΗΠΑ κάλεσαν τους συμμάχους και τους διεθνείς εταίρους τους να απέχουν από την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία, η Asharq Al-Awsat επικαλέστηκε αξιωματούχο που δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήταν η μόνη δυτική χώρα που εξέδωσε δήλωση κατά της εξομάλυνσης και εργάζεται μαζί με το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο για να υιοθετήσουν μια ενιαία στάση κατά της εξομάλυνσης με τη Συρία.
Εμπλοκή και της Ευρώπης
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επικοινωνία για μια συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του Παρισιού, του Βερολίνου, του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία Geir Pederson στη Γενεύη στις 23 Ιανουαρίου.
Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί πριν από την επίσκεψη του Pedersen στη Δαμασκό για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας για να “επιβεβαιώσει τη θέση κατά της εξομάλυνσης και να υποστηρίξει την παροχή χρηματοδότησης για έργα ηλεκτρικής ενέργειας εντός του χρονοδιαγράμματος της έγκαιρης ανάκαμψης”, που προβλέπεται από ψήφισμα για τη διεθνή βοήθεια που θα παραταθεί πριν από τις 10 Ιανουαρίου.
Το Asharq Al-Awsat ανέφερε ότι τα ΗΑΕ πρότειναν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση οικονομικών και ηλεκτρικών έργων στη Συρία – εντός των ορίων του νόμου Caesar.
Ταυτόχρονα, η Ιορδανία, η οποία ήταν η πρώτη που άνοιξε διαύλους επικοινωνίας υψηλού επιπέδου με τη Δαμασκό, ηγείται των προσπαθειών μαζί με άλλες αραβικές χώρες για την επίτευξη μιας “ενιαίας αραβικής θέσης που θα καθορίζει τα αραβικά αιτήματα προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξομάλυνση”.
Η εφημερίδα επικαλείται έναν άλλο δυτικό αξιωματούχο που δήλωσε ότι η Ιορδανία ζητά συντονισμό για να ασκηθεί πίεση στη Δαμασκό ώστε να παράσχει πολιτικά και γεωπολιτικά βήματα για την επόμενη φάση στη νότια Συρία, καθώς το Αμμάν επιβεβαίωσε ότι έχει αυξηθεί το λαθρεμπόριο Captagon, όπλων και πυρομαχικών μέσω των συριακών συνόρων μετά την έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης.
Επιπλέον, το Αμμάν δήλωσε ότι η ιρανική παρουσία στη νότια Συρία κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία δεν έχει μειωθεί και ότι υπήρξε επέκταση της δραστηριότητας του ISIS στην περιοχή, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Η συμμετοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ανεστάλη τον Νοέμβριο του 2011 μετά την έναρξη του συριακού πολέμου και έκτοτε έχει αποκλειστεί.
www.bankingnews.gr