Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 28 Δεκεμβρίου 2022

Τους ήλθε από κει που δεν το… περίμεναν: Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να πληρώσει ενοίκιο για τα F-35 που δεν παρέλαβαν

Τους ήλθε από κει που δεν το… περίμεναν: Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να πληρώσει ενοίκιο για τα F-35 που δεν παρέλαβαν

«ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΗΠΑ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

Μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής και προμήθειας των F-35 οι ΗΠΑ απαιτούν από τη γείτονα χώρα να καταβάλλει ενοίκιο για όσο χρονικό διάστημα διατηρούσαν στα υπόστεγά τους τα εν λόγω μαχητικά που η πώλησή τους ακυρώθηκε.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, όχι μόνο οι ΗΠΑ απαιτούν την καταβολή ενοικίου, το ποσό του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αλλά και η Άγκυρα ζητάει να της καταβληθεί αποζημίωση ύψους 1,4 δισ. δολαρίων που χρησιμοποιήθηκαν για το πρόγραμμα παραγωγής F-35, καθώς και αποζημίωση για τη ζημιά που προκλήθηκε από την πραγματοποίηση των επενδύσεων που έγιναν από τουρκικές εταιρείες στο έργο, την κατασκευή υποδομών, την αγορά ανταλλακτικών κ.ο.κ.

Ενδεικτικό της ενόχλησης που έχει προκαλέσει στην τουρκική πλευρά η απώλεια των επενδύσεών της είναι η αντίδραση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος επιστρέφοντας από το Ουζμπεκιστάν τον περασμένο μήνα, ανέφερε: «Το έργο των F35 στην πραγματικότητα ενοχλεί την Αμερική αντί να μας ενοχλεί. Γιατί; Επειδή κάναμε το καθήκον μας. Κάναμε τις πληρωμές μας βάσει των συμφωνιών, αλλά δυστυχώς αυτές οι πληρωμές που κάναμε δεν πραγματοποιήθηκαν».

Στα δημοσιεύματά τους τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν τις αμερικανικές αιτιάσεις του Πενταγώνου βάσει των οποίων, «τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας S- 400 βρίσκονται στην Τουρκία, προκαλούν ευπάθεια ασφαλείας και η χρήση των S – 400 και F-35 από την ίδια χώρα σε ένα ενιαίο στρατιωτικό σύστημα θα οδηγούσε σε αδυναμία ασφάλειας», κάνοντας λόγο για αμερικανικό παραλογισμό.

Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως «αφού η Τουρκία αγόρασε τους S-400 από τη Ρωσία επειδή “δεν μπόρεσε να καλύψει τις ανάγκες του συστήματος αεράμυνας από τους συμμάχους της”, η Τουρκία απομονώθηκε από το έργο F-35, του οποίου ήταν έταιρος στο πρόγραμμα», αναφέρουν.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ωστόσο σημειώνουν συνεχίζονται οι τεχνικές μελέτες για την προμήθεια 40 αεροσκαφών F-16 Viper από τις ΗΠΑ και τον εκσυγχρονισμό 79 F-16 από τον Σεπτέμβριο του 2021.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube