Ευρωπαϊκή Ένωση , Ρωσία 9 Δεκεμβρίου 2022

Το πολεμικό ταμείο του Πούτιν δεν θα δεχτεί πλήγμα από το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Το πολεμικό ταμείο του Πούτιν δεν θα δεχτεί πλήγμα από το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Στα 60 δολάρια το βαρέλι, “το πλαφόν φαίνεται πολύ γενναιόδωρο”, δήλωσε η οικονομολόγος Sofya Donets

Το ανώτατο όριο τιμών της G7 για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου δεν είναι αρκετά χαμηλό για να μειώσει τα έσοδα του Κρεμλίνου το επόμενο έτος και οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, εκτιμούν ότι ακόμη και αν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής αργού, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ακόμη πολλά μετρητά για την πολεμική του προσπάθεια, τουλάχιστον προς το παρόν.

Στα 60 δολάρια το βαρέλι, “το πλαφόν φαίνεται πολύ γενναιόδωρο”, δήλωσε η οικονομολόγος της Renaissance Capital, Sofya Donets. “Είναι κοντά σε αυτό που είχε τιμολογηθεί από την αγορά για το 2023 και στο επίπεδο που εκτιμάται στον προϋπολογισμό της Ρωσίας”.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαφήμισαν το πλαφόν – που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους – ως έναν τρόπο να πληγεί οικονομικά η πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, οι αξιωματούχοι φρόντισαν να διασφαλίσουν ότι το επίπεδο δεν θα ήταν τόσο χαμηλό που θα οδηγούσε το Κρεμλίνο σε σημαντική μείωση της παραγωγής, γεγονός που θα κινδύνευε να ωθήσει προς τα πάνω τις παγκόσμιες τιμές. Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει την αντίδρασή της, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν να εκτρέπουν τις ροές προς χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που δεν έχουν υπογράψει επίσημα το πλαφόν.

Το πολεμικό ταμείο του Πούτιν δεν θα δεχτεί πλήγμα από το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Ακόμη και χωρίς το πλαφόν – μαζί με τους περιορισμούς στη ναυτιλία και την ασφάλιση που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση του εμπορίου της Ρωσίας – το Κρεμλίνο ανέμενε μείωση των φορολογικών εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά σχεδόν 25%, καθώς η παραγωγή και ορισμένες τιμές πέφτουν. Ακόμη όμως και με την αύξηση των δαπανών για τον πόλεμο, η Ρωσία μπόρεσε να καλύψει εύκολα το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, αξιοποιώντας το Ταμείο Εθνικού Πλούτου της και δανειζόμενη από την τοπική αγορά ομολόγων, όπου οι κυρώσεις αφήνουν στους επενδυτές λίγες εναλλακτικές λύσεις.

Μια πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια από τα 70 δολάρια το βαρέλι στον προϋπολογισμό, μπορεί να μειώσει τα έσοδα κατά 1 τρισ. ρούβλια (16 δισ. δολάρια), σύμφωνα με την Olga Belenkaya, οικονομολόγο της Finam. Στην πραγματικότητα, η διαφορά είναι μικρότερη, καθώς η τιμή στον προϋπολογισμό περιλαμβάνει έξοδα όπως τα ναύλα και η ασφάλιση, τα οποία δεν υπολογίζονται στο πλαφόν.

“Το ευρύτερο έλλειμμα θα χρηματοδοτηθεί είτε μέσω υψηλότερου δανεισμού είτε μέσω αυξημένων δαπανών από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου”, δήλωσε η Belenkaya.

Μάλιστα, αν το πλαφόν μειώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές το επόμενο έτος, αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ρούβλι το επόμενο έτος, παρέχοντας μια επιπλέον ώθηση στον προϋπολογισμό, σημείωσε η ίδια. Επειδή οι ενεργειακοί φόροι παρέχονται κυρίως σε δολάρια και ευρώ, η αξία τους σε ρούβλι -που είναι αυτό που έχει σημασία για το Κρεμλίνο- αυξάνεται όταν το ρωσικό νόμισμα αποδυναμώνεται.

Η Natalia Lavrova της BCS Financial Group ανέφερε ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αρκετό για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους της για τα έσοδα από την ενέργεια για το επόμενο έτος, ακόμη και αν το πλαφόν διατηρήσει τις τιμές κάτω από τα 70 δολάρια του προϋπολογισμού.

Βέβαια, η πλήρης πίεση στις εξαγωγές καυσίμων προς τις μεγαλύτερες αγορές του μπορεί να είναι πιο επώδυνη για το Κρεμλίνο.

Η τρέχουσα πρόβλεψη της κυβέρνησης για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά σχεδόν 9% το επόμενο έτος θα κοστίσει περίπου 1 έως 1,4 τρισ. ρούβλια σε χαμένα έσοδα, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι χαμηλότερες τιμές που υπαγορεύονται από τις κυρώσεις και άλλους περιορισμούς στις εξαγωγές μπορεί να μειώσουν κατά ακόμη 500 δισ. ρούβλια τα έσοδα του Κρεμλίνου.

“Συνολικά ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει υστέρηση περίπου 1% του ΑΕΠ σε σχέση με τα έσοδα. Πιστεύουμε ότι η μείωση των εσόδων θα πιέσει την κυβέρνηση σε δημοσιονομική λιτότητα, αν θέλει να διατηρήσει σταθερό τον πληθωρισμό και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Αυτό θα οδηγήσει σε βαθύτερη μείωση του ΑΕΠ κατά -3%”, σημείωσε ο οικονομολόγος Alexander Isakov.

Η Ρωσία μπήκε στον πόλεμο με ισχυρά οικονομικά μετά από χρόνια προετοιμασίας για τις κυρώσεις που θα επέφερε η εισβολή. Το έλλειμμα φέτος, ωστόσο, αναμένεται να φθάσει το 3,7% του ΑΕΠ, στο μεγαλύτερο ποσοστό από το αποκορύφωμα της πανδημίας του κορονοϊού το 2020, καθώς τα έσοδα μειώνονται και οι δαπάνες αυξάνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο επέβαλε στη Gazprom μια εφάπαξ αύξηση της φορολογίας για να αντισταθμίσει την πτώση των εσόδων φέτος, καθώς ο κολοσσός του φυσικού αερίου έχει επωφεληθεί από την άνοδο των τιμών, παρά το ότι ο όγκος των εξαγωγών μειώθηκε εν μέσω του πολέμου. Αλλά ο πετρελαϊκός κλάδος παραμένει η μεγαλύτερη πηγή εσόδων.

Μέχρι στιγμής, το Κρεμλίνο έχει καταφέρει να καλύψει το ευρύτερο έλλειμμα χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, αξιοποιώντας το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και ενισχύοντας τον δανεισμό μέσω της εγχώριας αγοράς, όπου οι τοπικοί επενδυτές έχουν δει τις εναλλακτικές τους επιλογές να περιορίζονται εν μέσω κυρώσεων.

Ο Oleg Vyugin, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, προειδοποιεί ωστόσο ότι η δημοσιονομική πίεση θα αυξηθεί. “Το κύριο πρόβλημα του προϋπολογισμού της Ρωσίας είναι ότι θέλουν να ξοδέψουν πολύ περισσότερα απ’ όσα πραγματικά μπορούν να αντέξουν”, τονίζει. “Το γεγονός ότι πρέπει να αξιοποιήσουν το Ταμείο Εθνικού Πλούτου για να καλύψουν το έλλειμμα είναι ένα σαφές σημάδι ότι αρχίζουν τα προβλήματα”.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube