Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Τα Βαλκάνια μεταξύ φαντασμάτων και Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε στις

Το διακύβευμα στη σύνοδο των Τιράνων

Μερικά µόλις εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. για τα δυτικά Βαλκάνια, στα Τίρανα, η αναζωπύρωση της σοβούσας επικίνδυνης εθνοτικής έντασης Σέρβων και Αλβανών στο Κόσοβο ήρθε να υπενθυμίσει τις μεγάλες δυσκολίες στη διαδρομή των υποψηφίων προς ένταξη στην Ε.Ε. χωρών της περιοχής.

Με αφορμή την τοποθέτηση από την κυβέρνηση του Κοσόβου στη θέση του υπουργού Εθνικών Κοινοτήτων και Επαναπατρισμού ενός Σέρβου Κοσοβάρου που δεν είναι της επιρροής του Βελιγραδίου, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς «εξερράγη» απειλώντας πως θα σαμποτάρει τη σύνοδο των Τιράνων, όπου μαζί με τους Ευρωπαίους θα συμμετάσχουν και οι ηγέτες των υποψηφίων προς ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα εναντίον του Κοσοβάρου πρωθυπουργού Αλμπιν Κούρτι, τον οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατικό απόβρασμα», κατηγόρησε τους Ευρωπαίους για «ανοχή σε μια άθλια, αντισερβική στάση». Αργότερα, σε συνάντηση που είχε με τον επίτροπο για τη Διεύρυνση Ολιβερ Βάρχελι, έκανε βήμα πίσω λέγοντας πως θα το ξανασκεφθεί και αν κρίνει ότι είναι ωφέλιμο για τη Σερβία θα πάρει μέρος στη σύνοδο. Εως το βράδυ της Παρασκευής η σερβική συμμετοχή ήταν στον «αέρα».

Ομως, στο Βελιγράδι, ήταν διάχυτη η αίσθηση πως η έκρηξη του Βούτσιτς προοριζόταν για το εσωτερικό ακροατήριο και θεωρούσαν ως πιο πιθανή μία ακόμη –από τις πολλές– κυβίστηση του Σέρβου ηγέτη. Εξάλλου, μόνον ωφέλιμη δεν θα ήταν μια κίνηση που θα έθετε τη Σερβία σε περαιτέρω απομόνωση, όταν στα Τίρανα θα μοιραστεί μισό δισ. ευρώ και θα ανακοινωθούν αποφάσεις για το μεταναστευτικό.

Εκεί, λοιπόν, στην αλβανική πρωτεύουσα, με ή χωρίς τον Βούτσιτς παρόντα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ανοίξουν το χριστουγεννιάτικο πουγκί και θα μοιράσουν τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ στους φτωχούς των δυτικών Βαλκανίων, για τις τρέχουσες ενεργειακές ανάγκες τους, ώστε να βγάλουν τον χειμώνα χωρίς να ξεπαγιάσουν. Μαζί με τα λεφτά, και πέρα από τον συμβολισμό που ενέχει η επιλογή των Τιράνων ως τόπου διεξαγωγής της συνόδου, αναμένεται να στείλουν πειστικό πολιτικό μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν τους έχει ξεχάσει.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στην αλβανική πρωτεύουσα θα ανακοινωθεί η άμεση εκταμίευση της πρώτης δόσης από το ένα δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο στη Σύνοδο Κορυφής στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, όπως επίσης και η εγκατάσταση στο δίκτυο περιαγωγής των κινητών τηλεφώνων των υποψηφίων χωρών.

Οι Ευρωπαίοι δείχνουν να πήραν το μάθημα από το πάθημα με τα εμβόλια για την COVID-19. Επέλεξαν τις δύσκολες εκείνες ώρες να εξασφαλίσουν επαρκείς δόσεις μόνο για τον «εαυτό» τους, αφήνοντας στο έλεος του κορωνοϊού την «πίσω αυλή» των Βαλκανίων, όπου έσπευσαν ο Ερντογάν, ο Πούτιν και οι Κινέζοι να μοιράσουν χιλιάδες φιαλίδια, κάνοντας βεβαίως με αυτόν τον τρόπο και παιγνίδι επιρροής.

Ταυτόχρονα θα δοθεί στη δημοσιότητα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών μέσω των δυτικών Βαλκανίων, που αυξάνονται ανησυχητικά.

Το σχέδιο περιέχει τρία σημεία:

α) Εναρµόνιση του καθεστώτος της βίζας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων µε αυτό της Ε.Ε. προς τρίτες χώρες, ώστε να σταµατήσει το φαινόμενο να συρρέουν από την Ασία και την Αφρική παράτυποι μετανάστες δίχως βίζα σε βαλκανικά κράτη και από εκεί να μετακινούνται παράνομα στην Ε.Ε.

β) Ανάπτυξη δυνάµεων του Frontex και στα σύνορα µεταξύ κρατών που δεν είναι µέλη της Ε.Ε. (π.χ. Σερβία – Βόρεια Μακεδονία) ώστε να μην αφήνεται ο έλεγχος των συνόρων αποκλειστικά σε αυτά.

γ) Καταβολή µπόνους στον µισθό δικαστών και εισαγγελέων των βαλκανικών χωρών για τη γρήγορη έκδοση αποφάσεων που αφορούν επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να μοιράσουν τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ στους φτωχούς των δυτικών Βαλκανίων, για τις τρέχουσες ενεργειακές ανάγκες τους.

Πολιτικό μήνυμα

Φτάνουν όμως τα χρήματα για την ενέργεια για να ξαναζωντανέψει το όραμα δεκαετιών, των ανθρώπων στα δυτικά Βαλκάνια να γίνουν Ευρωπαίοι πολίτες;

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε στην «Κ» ότι η σύνοδος πρέπει να εκπέμψει πολιτικό μήνυμα. Ποιο όμως θα είναι αυτό; «Εχει σημασία να δουν οι Βαλκάνιοι όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες να τους διαβεβαιώνουν ότι όποια ομπρέλα προστασίας απλώνουμε για τους Ευρωπαίους, την ίδια θα απλώσουμε και γι’ αυτούς και δεν θα επαναλάβουμε το λάθος των εμβολίων», επισήμανε.

Η ώρα της αλήθειας για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τα δυτικά Βαλκάνια έχει φτάσει. Στα Τίρανα και στη συνέχεια στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποκαταστήσουν τη χαμένη αξιοπιστία της Ευρώπης, η οποία με τις παλινωδίες και τα «ναι μεν αλλά» σκόρπισε επικίνδυνη απογοήτευση σε μια περιοχή όπου οι ταλαιπωρημένοι από τους πολέμους και τα εθνοτικά μίση άνθρωποι είχαν επενδύσει τις ελπίδες τους για ασφάλεια και ευημερία υπό τη σκέπη της Ε.Ε.

Η βάρβαρη ρωσική επίθεση εναντίον ομοδόξων στη γειτονική Ουκρανία απομυθοποίησε στα μάτια των Βαλκανίων τον ρόλο της Μόσχας, σε δήθεν «προστάτη» τους. Τρόμαξε τις κοινωνίες, που συνειδητοποιούν ότι ο βίαιος αναθεωρητισμός του Πούτιν έχει να προσφέρει μόνον αίμα και δάκρυα. Ο φόβος της ρωσικής επιθετικότητας μετακινεί τον βαλκανικό αστερισμό προς την Ευρώπη και αυτό είναι ένα νέο γεωπολιτικό δεδομένο στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ηγέτες της Δύσης δείχνουν να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να τρέξουν αν δεν θέλουν άλλοι γεωπολιτικοί παίκτες, όπως η Κίνα, η Τουρκία, χώρες του Κόλπου, να καλύψουν το κενό τους στα Βαλκάνια. «Αν δεν μας δεχθείτε, τρίτοι παράγοντες θα μπουν στο παιχνίδι», προειδοποίησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, με αφορμή τη σύνοδο της Τρίτης.

Το θέμα της διεύρυνσης, ωστόσο, δεν είναι απλό. Το μεγάλο ζητούμενο για τις υποψήφιες χώρες είναι να αφήσουν πίσω τους αιματηρούς εθνικισμούς της δεκαετίας του ’90. «Οι Ευρωπαίοι δεν θα θελήσουν να βάλουν μία ακόμη Κύπρο στο σπίτι τους», έλεγε χαρακτηριστικά πολύπειρος διπλωμάτης.

Η εικόνα, πάντως, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι. Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σέρβοι, Κροάτες και μουσουλμάνοι εξακολουθούν να τρέφονται με τα εθνικά μίση που τους οδήγησαν στον αιματηρό εμφύλιο. Σέρβοι και Αλβανοί συγκατοικούν διχασμένοι στο Κόσοβο με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Η Βουλγαρία απειλεί να μπλοκάρει σε κάθε βήμα της προς την Ε.Ε. τη Βόρεια Μακεδονία, εάν δεν αποδεχθεί ότι οι δύο λαοί αποτελούν ένα έθνος χωρισμένο σε δύο κράτη. Ποιος θα λύσει και πώς αυτόν τον γόρδιο δεσμό ώστε να περάσουν την πόρτα της Ευρώπης οι έξι υποψήφιες χώρες; Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πιέζουν ασφυκτικά τους αντιπάλους για αμοιβαίους συμβιβασμούς, όμως τα έως τώρα αποτελέσματα είναι μάλλον πενιχρά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η ένταξη των υποψήφιων χωρών της δυτικής Βαλκανικής μόνο με γενναία πολιτική απόφαση μπορεί να προχωρήσει. Φέρουν ως προς τούτο το παράδειγμα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που χωρίς να πληρούν τα τεχνικά κριτήρια εντάχθηκαν στην Ε.Ε. το 2007 με φόρμουλα διετούς στενής και αυστηρής επιτήρησης. Η πίεση τώρα λόγω της ρωσικής επιθετικότητας είναι μεγάλη και πρέπει να υπάρξει χαραμάδα διεξόδου.

Ετσι κι αλλιώς, λένε, ο δρόμος θα είναι μακρύς και ανηφορικός. Το πρώτο βήμα δεν μπορεί παρά να είναι η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, που εξακολουθεί να πνίγει τους θεσμούς και να απομυζά τον πλούτο των υποψηφίων χωρών.

Βεβαίως, η όποια απόφαση για το μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν υπάρξει, δεν θα ληφθεί στα Τίρανα αλλά στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ενδεχομένως και αργότερα…

Θα σταλεί, σε κάθε περίπτωση, ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ότι η Ευρώπη θέλει τις βαλκανικές κοινωνίες στους κόλπους της και εργάζεται πραγματικά για να τις φέρει κοντά της. Αυτό περιμένουν να ακούσουν την Τρίτη οι λαοί της περιοχής.

Ο Μητσοτάκης στη μειονότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιοδεύσει την επομένη της συνόδου στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στον Νότο. Είναι ο δεύτερος εν ενεργεία Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τις εστίες του ελληνισμού της Αλβανίας. Είχε προηγηθεί ο πατέρας του, το 1991, συνοδευόμενος από τον τότε υπουργό Επικρατείας Μίκη Θεοδωράκη και την Ντόρα Μπακογιάννη. Τότε οι πόλεις και τα χωριά της μειονότητας έσφυζαν από ζωή. Οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι, δεν είχαν εγκαταλείψει ακόμη τις πατρογονικές εστίες τους για να καταφύγουν στην Ελλάδα. Σήμερα, άδεια χωριά και υπερήλικες περιμένουν βοήθεια από τους ξενιτεμένους τους στην Ελλάδα – στη μεθόριο, αλλά και στον κάμπο της Δρόπολης, της Φοινίκης και στον ορεινό όγκο της Χειμάρρας. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Δερβίτσανη, τη Φοινίκη, αλλά και τη Χειμάρρα. 

Εξι στον προθάλαμο

Πόσο κοντά στην ένταξή τους στην Ε.Ε. βρίσκονται οι υποψήφιες χώρες των δυτικών Βαλκανίων

Τα Βαλκάνια μεταξύ φαντασμάτων και Ευρώπης-1

Μαυροβούνιο

Τύποις, οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει εδώ και καιρό και όλα τα κεφάλαια έχουν ανοίξει. Πλην όμως, κανένα δεν έχει κλείσει. Βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί το κλείσιμο των κεφαλαίων 23 και 24, που αφορούν την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και το κράτος δικαίου. Η παρατεταμένη πολιτική ρευστότητα, με εμπλοκή στα εσωτερικά της Σερβίας, της Ρωσίας και της Κίνας φρενάρει τις συζητήσεις.

 

 

Σερβία

Τα Βαλκάνια μεταξύ φαντασμάτων και Ευρώπης-2

Φυσιολογικά η Σερβία θα πρέπει να φτάσει πρώτη στον ευρωπαϊκό προορισμό, δεδομένου ότι ξεκίνησε πριν απ’ όλους τις συζητήσεις. 

Η μοίρα της όμως θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα συναινέσει στο κλείσιμο της πληγής του Κοσόβου. Τώρα πλέον θα μετρήσει η στάση της απέναντι στη Ρωσία και η άρνησή της να ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές κυρώσεις.

 

 

 

 

 

Αλβανία

Τα Βαλκάνια μεταξύ φαντασμάτων και Ευρώπης-3

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν μετά το πράσινο φως που άναψε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και άνοιξαν ήδη δύο κεφάλαια γύρω από την προσαρμογή της αλβανικής νομοθεσίας στην κοινοτική. Η χώρα ωστόσο κολυμπάει στη διαφθορά και στην πολιτική οξύτητα. Το οργανωμένο έγκλημα, με ατμομηχανή του την παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών, έχει καταστήσει την Αλβανία «μαύρο πρόβατο» στα μάτια των Ευρωπαίων.

 

 

 

 

Βόρεια Μακεδονία 

Τα Βαλκάνια μεταξύ φαντασμάτων και Ευρώπης-4

Μολονότι στη σύνοδο του Ιουνίου οι Ευρωπαίοι άνοιξαν και γι’ αυτήν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τελεί υπό την ομηρία της Βουλγαρίας. Η Σόφια προκειμένου να μη θέσει εκ νέου βέτο, αξιώνει την τροποποίηση του συντάγματος και την κατοχύρωση σε αυτό βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία.
 

 

 

 

 

Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Τα Βαλκάνια μεταξύ φαντασμάτων και Ευρώπης-5

Η χώρα έχει ήδη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με την Ε.Ε. Η Κομισιόν προτείνει στη σύνοδο των Τιράνων να της δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Η διπλωματία στο Σεράγεβο θεωρεί σοφή τη χορήγηση ενός τέτοιου στάτους, ώστε να αναστραφεί η ατμόσφαιρα απογοήτευσης που κυριαρχεί στους πληθυσμούς και εντείνει τον διχασμό. Θεωρείται η πιο επικίνδυνη εστία για ανάφλεξη στα Βαλκάνια.

 

 

 

 

 

Κόσοβο

Τα Βαλκάνια μεταξύ φαντασμάτων και Ευρώπης-6

Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Η Πρίστινα δηλώνει πως θα υποβάλει αίτημα να λάβει καθεστώς χώρας υποψηφίας προς ένταξη και ενόψει της συνόδου των Τιράνων συμφώνησε με τους Σέρβους στο θέμα των πινακίδων στο Βόρειο Κόσοβο. Oμως, πέρα από τη διευθέτηση με το Βελιγράδι, πέντε χώρες της Ε.Ε. δεν το αναγνωρίζουν καν ως κράτος σήμερα.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Reuters: Οι τέσσερις όροι Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

«Ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε ανώτερη ρωσική πηγή με γνώση της σκέψης στο ανώτατο επίπεδο του Κρεμλίνου, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι όροι του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία περιλαμβάνουν την απαίτηση οι δυτικοί ηγέτες να δεσμευτούν γραπτώς να σταματήσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την «ανατολή» και να άρουν ένα μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters και τρεις ρωσικές πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.

«Ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε ανώτερη ρωσική πηγή με γνώση της σκέψης στο ανώτατο επίπεδο του Κρεμλίνου, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι τρεις ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πούτιν θέλει μια «γραπτή» δέσμευση από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις να μην διευρύνουν την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, για τον επίσημο αποκλεισμό της ένταξης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Μόσχα επιδιώκει:

  • Ουδετερότητα της Ουκρανίας
  • Άρση κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας
  • Διευθέτηση του θέματος των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση
  • Θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει την πιο θανατηφόρα ευρωπαϊκή σύγκρουση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει δείξει αυξανόμενη απογοήτευση προς τον Πούτιν τις τελευταίες ημέρες.

Μάλιστα χθες προειδοποίησε τον Ρώσο ηγέτη ότι «παίζει με τη φωτιά» αρνούμενος να συμμετάσχει σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με το Κίεβο, καθώς οι δυνάμεις του σημειώνουν πρόοδο στο πεδίο της μάχης.

Αφού μίλησε με τον Τραμπ για περισσότερες από δύο ώρες την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει να συνεργαστεί με την Ουκρανία σε ένα μνημόνιο που θα καθόριζε τα περιγράμματα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος μιας κατάπαυσης του πυρός. Η Ρωσία λέει ότι αυτή τη στιγμή συντάσσει τη δική της εκδοχή του μνημονίου και δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο χρόνο θα χρειαστεί αυτό.

Το Κίεβο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι καθυστερεί την προέλαση των στρατευμάτων της στην ανατολική Ουκρανία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Γάζα: Η Χαμάς λέει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον Γουίτκοφ για το «γενικό πλαίσιο» κατάπαυσης του πυρός και αναμένει την «τελική απάντηση»

Η Χαμάς αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το πλαίσιο που ενέκρινε θα εξασφαλίσει μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός», την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και μια επιτροπή ανεξάρτητων Παλαιστινίων τεχνοκρατών που θα αναλάβει τον κυβερνητικό έλεγχο στη Λωρίδα αντί της Χαμάς, μόλις ανακοινωθεί η συμφωνία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Χαμάς λέει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, για ένα «γενικό πλαίσιο» για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τώρα αναμένει μια «τελική απάντηση».

Η Χαμάς αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το πλαίσιο που ενέκρινε θα εξασφαλίσει μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός», την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και μια επιτροπή ανεξάρτητων Παλαιστινίων τεχνοκρατών που θα αναλάβει τον κυβερνητικό έλεγχο στη Λωρίδα αντί της Χαμάς, μόλις ανακοινωθεί η συμφωνία.

Τι θα προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία θα προβλέπει την απελευθέρωση 10 ζωντανών Ισραηλινών ομήρων μαζί με έναν απροσδιόριστο αριθμό σορών νεκρών ομήρων σε αντάλλαγμα για έναν συμφωνημένο αριθμό Παλαιστινίων αιχμαλώτων, τους οποίους εγγυώνται οι μεσολαβητές».

Αυτή τη στιγμή 58 ακόμα όμηροι παραμένουν στη Γάζα.

Αν και η ανακοίνωση πλαισιώνεται ως σημαντική ανακάλυψη, εξακολουθεί να δείχνει ότι πρέπει να συζητηθούν ορισμένα ζητήματα, όπως ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι θα συμφωνήσει μόνο σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός και θέλει να διατηρήσει την ικανότητα να συνεχίσει τις μάχες στη Γάζα.

Η πρόταση Γουίτκοφ που είχε υποβληθεί στο παρελθόν στο Ισραήλ, δεν απαιτεί πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων.

Η Χαμάς δηλώνει πρόθυμη να συμφωνήσει σε μια προσωρινή συμφωνία, αλλά μόλις τεθεί σε ισχύ αυτή η εκεχειρία, απαιτεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Επιμένει επίσης στις εγγυήσεις από τους μεσολαβητές ότι το Ισραήλ θα παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού η Ιερουσαλήμ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τέτοιες συνομιλίες όπως απαιτούνταν κατά την προηγούμενη συμφωνία ομήρων που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο. Ο Νετανιάχου εγκατέλειψε αυτό το πλαίσιο και ξανάρχισε τον πόλεμο τον Μάρτιο.

Ο Νετανιάχου εξέφρασε τη διάθεσή του για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων αυτή τη φορά για μόνιμη κατάπαυση του πυρός μόλις επιτευχθεί προσωρινή εκεχειρία. Ωστόσο, το Ισραήλ απώθησε τις απαιτήσεις της Χαμάς για εγγυήσεις από τους μεσολαβητές ότι η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ανώτερος Άραβας διπλωμάτης στους Times of Israel.

Με πληροφορίες από Times of Israel 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ερντογάν: Θεσμοθετείται η τριμερής συνεργασία Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν

«Θα συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των διασυνοριακών απειλών», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι ηγέτες της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν πραγματοποιούν σήμερα Σύνοδο Κορυφής των τριών χωρών στην αζερική πόλη Λατσίν.

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα θεσμοθετηθεί η συνεργασία των τριών χωρών για την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας και προανήγγειλε συνέχεια των Συνόδων Κορυφής και συνάντηση προσεχώς των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών.

«Ως Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν, θα θεσμοθετήσουμε τη συνεργασία μας με τριμερείς Συνόδους Κορυφής. Θα συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των διασυνοριακών απειλών. Θα υλοποιήσουμε με έργα στις μεταφορές, που αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική διάσταση της συνεργασίας μας» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις πολεμικές συρράξεις στην περιοχή, ευχόμενος η εκεχειρία μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας να οδηγήσει σε μόνιμη ειρήνη, ενώ αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει το Ισραήλ», λέγοντας ότι «η πίεση στο Ισραήλ πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στη Γάζα».

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, εγκαινίασαν το νέο διεθνές αεροδρόμιο του Λατσίν, θέατρο στο παρελθόν σκληρών συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή